Beszámoló a vállalati könyvtárosok műhelybeszélgetéséről – BME OMIKK

2005. november 3. BME OMIKK Tanácsterem

Az elmúlt év októberében nagy érdeklődést kiváltó konferenciát rendezett a MATÁV (ma Magyar Telekom) Infotéka a vállalati könyvtárak helyzetéről, fejlesztési, fejlődési lehetőségeiről. Ennek folytatásaként 2005. november 3-án 20, elsősorban nagyvállalati könyvtáros gyűlt össze a BME OMIKK Tanácstermében, hogy felidézze és folytassa a közös eszmecserét. Az összejövetel célja most is az volt, hogy jó ötleteket kapjunk egymástól ahhoz, hogyan legyünk elismertek és nélkülözhetetlenek fenntartóink számára!

A többórás kötetlen beszélgetés közben hamar kiderült, hogy feladataink, örömeink és problémáink nagyon hasonlóak. Ugyan terveink szerint három témát is szerettünk volna alaposan körüljárni – a felhasználói igények kezelését, a szolgáltatások népszerűsítését és a fenntartóval való kapcsolatot -, de már a bemutatkozás közben olyan sok érdekes kérdés merült fel, hogy a rendelkezésünkre álló időt túllépve sem sikerült érdeklődésünket szűk csatornákba terelni.

A vállalati könyvtárak és könyvtárosok helyzetének átalakulását jelzi, hogy többen felvetették a könyvtárak elnevezése körüli sokszínűséget, pl. Dokumentációs központ és könyvtár, Műszaki könyvtár, Szakirodalmi információs csoport, Infotéka. Ugyanígy a könyvtárakban dolgozó kollégák munkaköri megnevezése is tükrözi helyzetünk változatosságát az egyes cégeknél: könyvtáros, szakinformátor, információmenedzser vagy információbróker. A Könyvtári Intézetet Fehér Miklós osztályvezető képviselte, aki felajánlotta együttműködését a pontosabb statisztikai elnevezés/besorolás kidolgozásában.

Több téma felmerült, melyeket érdemes majd későbbi műhelybeszélgetéseken részletesebben körüljárni. Érdekes volt tapasztalni, hogy már az egyik legalapvetőbb kérdés, a nyitvatartási idő milyen „stratégiai” kérdéseket vet fel, hogy a leltározás terén milyen nehéz a könyvtári törvénynek megfelelni a gyorsan változó piaci helyzetben működő könyvtáraknál, milyen sajátosságokat mutat esetünkben az állományapasztás, mi várható a szerzői jogok szabályozásában, milyen módszereket használunk a teljesítményértékelésre stb. Az egyik leghosszabban tárgyalt téma az volt, hogy hogyan „vetessük észre” magunkat abban a helyzetben, amikor úgymond távol működünk a cég stratégiai vezetésétől, milyen eszközökkel tehetjük szükségessé, majd lehetőleg nélkülözhetetlenekké magunkat.

Köszönjük Fonyó Istvánné főigazgatónak és Maráczi Lászlóné főmunkatársnak a vendéglátást, és a lehetőséget a könyvtár szolgáltató helyeinek, többek között a föld alatti raktáraknak a megtekintésére.

A jó hangulatú beszélgetés végén elhatároztuk, hogy jövőre negyedévente tartunk hasonló műhelybeszélgetéseket. Legközelebb 2006. január végén találkozunk valószínűleg a MÁV könyvtárában (MÁV Rt. Ügykezelési és Dokumentációs Szolgáltató Szervezet, Dokumentációs Központ és Könyvtár), hogy tanulhassunk egymás értékes tapasztalataiból.

Kóródy Judit
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*