Milyen ma egy működő iskolai könyvtár? – A Könyvtárostanárok Egyesülete Közelítés videós programsorozata

Posted by Buzai Csaba - december 22nd, 2021

Október az iskolai könyvtárak világhónapja. Ezen alkalomból 2021-ben több felhívással is készült a Könyvtárostanárok Egyesülete: A tények a lényeg? szakmai pályázat Mutasd az iskolai könyvtáradat! kampány és folytattuk a Közelítés videósorozatot is. A Közelítés sorozatot 2020-ban indítottuk azzal a céllal, hogy az élő bejelentkezések alkalmával minél több iskolai könyvtár mutatkozhasson be a széles közönségnek, minél többen megismerjék az ott folyó munkát, az olvasókat, a programokat, helyi sajátosságokat. 2021. október-november folyamán hat iskolai könyvtár csatlakozott az idei felhíváshoz (https://portal.ktep.hu/index.php/kozelites2021).

Arra biztattuk a könyvtárostanárokat, hogy az iskolai könyvtár lépjen a nyilvánosság elé. Biztosak vagyunk abban, hogy sok iskolai könyvtárba érdemes betekinteni. A Közelítés program is egy lehetőség arra, hogy elérjünk minél többeket: tanulót, kollégát, szülőt, könyvbarátot, településünk lakóit. Egy alkalom arra, hogy megszólítsuk őket és együttműködhessünk velük.

Egy 15-20 perces videóban nem lehet teljeskörűen bemutatni azt a sokszínű tevékenységet, ami egy iskolai könyvtárban zajlik. A csatlakozó kollégák fókuszálhattak csak egy-két kiemelt dologra is, azt mutatták meg, amit ők fontosnak tartottak. Az idei hat bejelentkezés is jól mutatja az iskolai könyvtárak sokszínűségét.

2021-ben a Szegedi Gregor József Általános Iskola könyvtárába pillanthattunk be elsőként. Varjasi-Kispéter Zsófia könyvtárostanár és ‘kiskönyvtáros’ képzést végzett diákjai vidám hangulatú beszélgetésébe élőben kapcsolódhattunk be. Hitelesen mutatták be, hogy a vidámság, a csapatszellem, a közösség meghatározói az iskolai könyvtárnak.

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium könyvtárának kisfilmjében Fenyvesi Judit könyvtárostanár kalauzolta végig a nézőket. Részletes, átfogó képet kaphattunk a nagymúltú iskola könyvtáráról. A pedagógus kollégák szívesen használják a könyvtárat versenyfelkészítések alkalmával, mert otthonos helyszín és sok forrásdokumentum érhető el. Fazekas Attila Győző magyar-angol szakos kolléga első regényének, a Fazekas szelleme című művének ihlető helyszíne volt az iskolai könyvtár.

A Szegedi Arany János Általános Iskola könyvtára már tavaly is bemutatkozott, de tudtak újat mutatni. Ezen a felvételen Savanya Ildikó könyvtárostanár körbevezeti a nézőket az iskola könyvtárában és egy képes összefoglalót láthatunk a legutóbbi, egész iskolát megmozgató könyvtári éjszaka eseményeiből, melynek Leiner Laura: Szent Johanna Gimi-könyvsorozata állt a középpontjában.

A szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola magas színvonalú munkáját az is biztosítja, hogy több könyvtárostanára is van. Bekesné Kovács Jusztina, Cs. Bogyó Katalin, Nagy Viktória és Prekajac Petra készítették az összefoglaló kisfilmet, melyben kiemelték, hogy az iskola egyik legfontosabb közösségi tere a könyvtár: a társasjátékozás, a számítógépezés a legkedveltebb tevékenységek. A tanulás támogatásában egyre népszerűbbek a könyvtárhasználati szakórák, de rendszeresek a könyvtári foglalkozások, vetélkedők, jeles naphoz kapcsolódó programok (pl. nemzetközi könyvjelzőcsere, vakrandi egy könyvvel, Csukás István emléknap). A könyvtár a könyvtárostanár szakos hallgatók gyakorlóhelye is, ahol a szakma csínját-bínját elsajátíthatják.

A Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárában a világhónap alkalmából a mesék köré egy rendhagyó délutánt szervezett Kovács Anikó Csilla könyvtárostanár. A gyerekek dramatizált történetet adtak elő, mesét olvastak, a pedagógusok és szülők kedvenc gyermekkori olvasmányaikat idézték fel és ajánlották a nézőknek. Kisfilmjükben ennek apropóján osztották meg gondolataikat tanulók, pedagógusok, szülők.

A Debreceni Dózsa György Általános Iskola könyvtárában csak néhány hónapja vette át a könyvtárostanári feladatokat Zsupos Gabriella. A könyvtárának különlegessége, hogy korosztályok és műfajok szerint rendezte el a szépirodalmi műveket. A kisfilmben a magyar szakos kolléga és diákok meséltek arról, hogy mit jelent számukra az iskolai könyvtár, melyek a kedvenc könyveik.

Az élő bejelentkezés nagyobb kockázatot jelent, előfordulhat váratlan internetes vagy más technikai hiba, emiatt ebben az évben a legtöbben felvételt készítettek, amit időzítve, premierként beállítva publikáltunk a KTEiskolaikonyvtar csatornán. Ha nem élőben zajlott a videós bejelentkezés, akkor is élő csevegésre minden esetben lehetőség volt, így a nézők kérdezhettek a könyvtárostanár kollégáktól, reagálhattak a látottakra.

A KTEiskolaikonyvtar Youtube-csatornán visszanézhetőek a felvételek. Azért, hogy a megtalálást megkönnyítsük, az “Iskolai könyvtári közelítés – közvetítés 2021” lejátszási listában egy helyre gyűjtöttük a videókat. Emellett az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a 2020-as Közelítés lejátszási listáját is.

Ebben az évben eddig a legnagyobb elérést a Debreceni Fazekas érte el, 792-en látták 2021. december 13-ig. Melyben minden valószínűség szerint nagy szerepet játszott, hogy a program, a videó híre bekerült a helyi online sajtóba. Ezzel jelentősen hozzájárultak az iskolai könyvtárak népszerűsítéséhez, ami a világhónap egyik célja.

 

Németh Szilvia könyvtárostanár, a KTE elnökségi tagja

 

Comments are closed.

Blog Home