Egy patrícius a titkok kapujában – konferencia Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából

Posted by zondaz - november 10th, 2013

Versec város, Petőfi Sándor Kultúregyesület Versec, a Vajdasági Magyar Kultúregyesület Zenta és az MKE Műszaki Könyvtáros Szekció közös szervezésében

Összefoglaló a konferenciáról és a Műszaki Könyvtáros Szekció bánsági kirándulásáról

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója tavalyi szakmai útján, az Al-Duna és az ott élő székely-magyar települések újrafelfedezése során eljutottunk Versecre is, ahol megállapodtunk a Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetőivel, hogy egy közös konferencia megrendezésével együtt fogjuk méltóképpen megünnepelni Herczeg Ferenc születésének 150 évfordulóját, aki 1863. szeptember 22-én ott látta meg a napvilágot.

02_MKSZ_Versec1

Herczeg Ferenc portré (Forrás: www.kieselbach.hu)

Az előkészületek során a szervezéshez kapcsolódott a Zentán működő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet s az Újvidéki Egyetem magyar tanszéke is.

A konferencia anyagához végzett kutatás bázisát az Országos Széchényi Könyvtár gazdag könyvállományán kívül a Kézirattárban őrzött több autográf kézirat és fotó mellett a Diafilm és Fényképtár fényképei is biztosították.

A Magyarországról induló több mint 20 fős csoport tagjai között több, a konferencián előadást tartó szakember is ott volt. Terveinknek megfelelően szeptember 26-án először Bácska Topolyán álltunk meg, hogy Náray Éva igazgatónő vezetésével megismerhessük a Topolyai Városi Könyvtárat, amely a nem könnyű körülmények között is minden lehetséges módon szolgálja a kisváros fejlődését.

02_MKSZ_Versec2

Náray Éva igazgató és Kókay-Mernyák Melinda polgármester asszony
tájékoztatják a könyvtárosokat (Fotó: Tolnai György)

Ugyanitt fogadott minket Kókay-Mernyák Melinda, Topolya város polgármester asszonya is, aki igazán érdekesen tárta fel előttünk, hogyan szerveződik az járási központként működő város és az érdekközösségébe tartozó 16 másik település kulturális ellátása, amelynek része pl. a mozgó könyvtári ellátás is.

A gyönyörű, részben eklektikus, részben szecessziós régi villaépületben dolgozó kollégák egy kedves üdítő-italos állófogadást is szervezetek nekünk, amelyen részt vett Szabó József, a Vajdasági Helytörténeti Egyesület kiváló vezetőségi tagja is.

Utunkat a Bácskából a Bánát felé véve két szép kastélynál is megálltunk, ahol a már régi ismerősnek számító Waltner Wendel volt az idegenvezetőnk. Láthattuk a Botka kastélyt Kapetánovóban, amely ma a vadász-turizmusra fókuszáló szállodaként működik, minden luxus kényelmet biztosító drága berendezéssel felújítva. A másik Istvánföldje helyiségben Dungyerszki Olga kastélya volt a XIX. században, amelyet részben klasszicista stílusban építettek s használtak egészen a 1930-as évek végéig, páratlan szépségű parkjával együtt.

Késő délután érkeztünk meg Versecre, ahol már a város határában várt minket Witt Sándor, a Petőfi Kultúregyesület elnöke, aki társaival, Virág Klárival és Kiss Nenáddal meleg szeretettel fogadott minket a város központjában lévő székházukban, ahol megtartottuk programegyeztető megbeszélésünket. A Herczeg Ferenc emléknaphoz kapcsolódó érdekes kiállítás és a nagy író belső térre készített szobra fogadott minket.

 02_MKSZ_Versec3

Csoportunk a Városi Könyvtár előtt (Fotó: Szabó György)

Másnap, pénteken megismerkedhettünk a város legnevezetesebb történelmi épületeivel és intézményeivel. Délelőtt 10 órára vártak minket a Bánati Szerb Ortodox Egyház püspöki palotájában, amely egyébként nem látgatható, de velünk, mint könyvtárosokkal kivételt tettek. Az 1700-as években barokk stílusban épített püspöki palotát és az abban lévő könyvtárat, valamint az egyházi kincstárat egy nagyon alapos és érdekes vezetés keretében tekinthettük meg.

Majd a Városi Múzeum meglátogatása következet, ahol beletekinthettünk Versec város múltjába, s ha Herczeg Ferencről és városépítő családjáról nem is láthattunk emlékeket, a múzeumot alapító Millecker Bódogról sok érdekes információt tudtunk meg. A sok kulturális élmény után ismét a kultúregyesület székházába vártak minket egy finom csirkepaprikás ebédre.

Délután az igen nevezetes verseci bortermelő tájegység talán legismertebb helységébe, Kutasra (Guduritca) mentünk, ahol elsőként az állami nagypincészetet néztük meg (amely hasonló rendszerű, mint az egri vagy a sárospataki), majd egy magántermelő kitűnő boraival ismerkedhettünk meg, azon túl, hogy a falu templomát és annak muzeális gyűjteményét is megláthattuk.

A harmadik nap, azaz a szeptember 28. a Herczeg Ferenc konferencia napja volt. A konferencia míves meghívóját a Petőfi Kultúregyesület készítette, feltüntetve rajta, hogy mely szervezeteknek köszönhető ez a méltó megemlékezés. Erről azonban itt nem a saját szakainkkal kívánunk beszámolni, hanem a Vajdaságban megjelent Magyar Szó konferenciáról szóló cikkéből idézve.

Kora délután a több mint 100 fő résztvevő egy jelentős része átvonult a Petőfi Sándor Kultúregyesületbe, ahol a szervezet tagjaiból alakult kórus és a műkedvelő színjátszó csoport tagjai egy fergeteges sikerű, magas színvonalú műsort adtak, Kiss Nenád alelnök úr szerkesztése, betanítása és vezénylése mellett.

Ezek után került sor Herczeg Ferenc beltéri szobrának leleplezése a város, a tartomány, a testvérvárosok s a magyar delegációk és szervezetek vezetőinek részvételével. A napot egy finom malacsültes estebéd zárta, amelyet szervezet ünnepi magyar bálja követett.

Vasárnap, szeptember 29-én délelőtt a Herczeg Ferencre emlékező nagymisét hallgathattuk meg a helyi lakosokkal együtt a csodálatos Szent Gellért templomban, amely Schulek Frigyes tervei alapján épült fel éppen most 150 éve. Felemelő érzés volt együtt énekelni a lelkes kórus tagjaival, akiknek zöme szintén a magyar kultúregyesület tagjaiból tevődik ki.

Ezek után visszatértünk a Petőfi Kultúregyesület székházába, ahol megtartottuk a tudományos konferencia és a jubileumi ünnepségek értékelését és annak záró rendezvényét. Ennek keretében a Herczeg Ferenc jubileumi ünnepség rendezvényeinek előkészítésében, megszervezésében, az előadások és műsorok megtartásában aktívan részvevőknek Witt Sándor elnök úr míves kivitelű köszönő Emléklapokat adott át, ezzel is kifejezve egyesületük háláját a jól végzett munkáért.

02_MKSZ_Versec4

Még ezen a délelőttön, hazaindulásunk előtt Witt Sándorral együtt meglátogattuk Fehértemplom városát, ahol megkerestük azt a történelmi városmagot, ahol a helyi gimnáziumban éveket töltött el Herczeg Ferenc a latin és a magyar nyelt tanulásával. Visszatérve Versecre valóban érzékeny búcsút vettünk a mindenben minket önzetlenül segítő Petőfi Kultúregyesület tagjaitól, és tele élményekkel elindultunk haza Budapest felé.

További híradások az utazásról és a konferenciáról:

Az MKSZ beszámolója a honlapján

A kegyvesztett írófejedelmet újra meg kell ismernünk    (cikk a Magyar Szó online-on) Herczeg Ferencre emlékeztek Versecen   (cikk a Délvidék Ma hírportálon) Herczeg Ferencre emlékeztünk  (Pál Károly írása és képei a Facebookon)

Meghívó linkje: https://docs.google.com/file/d/0BzdWvnKhvl-iSFpzTFFVdDVfOWM/edit?usp=sharing&pli=1

Cikk linkje: http://www.magyarszo.com/hu/2112/kultura/102034/A-kegyvesztett-%C3%ADr%C3%B3fejedelmet-%C3%BAjra-meg-kell-ismern%C3%BCnk.htm

Comments are closed.

Blog Home