Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Posted by zondaz - augusztus 14th, 2013

kep1A konferencia fő témája: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért

Az MKE 45. Vándorgyűlésén többször is találkozhattunk idézetekkel, jelmondatokkal. Az egyiket rögtön a logón találjuk: „Eger a Te történeted.”

Ügyes, okos és mindenki számára saját „megfejtést” lehetővé tévő szlogen ez. Valóban mindenki megfogalmazhatja a maga történetét, amiről érdemes szólnia, amit érdemes ajánlania mások számára akár a Vándorgyűlés, a három nap gazdag eseménysora, akár Eger, akár Eger történelmi múltja, vagy az „Egri csillagok”, Gárdonyi halhatatlan remekműve, egyben mindannyiunk egyik kedves olvasmányélménye kapcsán.

Ha a Vándorgyűlésről egy részletet szeretnék kiemelni, akkor jómagam Németh Katalin, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet egyetemi tanársegédje előadását ajánlanám, mely a Vándorgyűlés Múzeumi Szekciójában hangzott el. Talán azért is, mert ez az előadás is tartalmazott egy csodaszép idézetet:

„Si hortum in bibliotheca habes, deerit nihil.”

Ciceronak ez a mondása többféleképpen is fordítható, többek közt így is: „Ha van a könyvtáradban kert, akkor mindened megvan”. De az ismertebb, akár a könyvtárosok jelmondatává is válható fordítás így szól:

„Akinek kertje van és könyvtára, annak megvan mindene.”

Óh, mennyi igazság rejlik ebben a néhány szóban! Hiszen mindkét dolog „örök és nélkülözhetetlen táplálékforrást” jelent az ember számára. De a kert és a könyvtár további dolgokban is párhuzamba állítható. Hasonlítanak abban is, hogy a kertet is gondozni kell és a könyvtárat is, hogy friss, fogyasztható, élvezetes táplálékhoz juthassunk. Gondozás híján értékük elvész, használhatóságuk elillan. És a hasonlóság abban is fennáll, hogy egyiküknek sincs természetes ellensége, mármint az emberen kívül. Mi magunk persze tönkretehetünk mindent.

De valljuk be, mit érünk kert és könyvtár nélkül?

A kert és a könyvtár egyben varázslatos helyszín is. A kertben rózsa terem és szerelem, a kertben növények nőnek, melyek állataink eledelei, a kert tehát élet az ember számára is. A könyvtár pedig lehetőség, hogy ez az élet értelmes, hasznos, célokat kitűző és célokat teljesítő lehessen. Hogy emberi lehessen.

A mi Vándorgyűlésünk is kitűzött célokat. Talán a legfontosabb az volt, hogy fórumot, lehetőséget biztosítsunk a „Könyvtári stratégia 2014-2020” vitaanyag ismertetésére, észrevételeink megfogalmazására. Utóbbihoz persze a vitaanyagot a találkozót megelőzően kézbe kellett volna kapnunk. Ennek híján az ismertetés lehetőségével éltünk. A kisplenáris ülést ennek szenteltük és kértük a szekciókat, hogy azt követően maguk is foglalkozzanak ezzel a témával. Persze a Vándorgyűlés csupán 12 szekcióban ülésezett, miközben szervezeteink száma 30. Ezért is fontos, hogy most hírt adjak arról, eddig kikben milyen vélemények fogalmazódtak meg a közreadott vitaanyaggal összefüggésben.

Kérem ezúton is a webmagazin minden olvasóját, hogy csatlakozzanak a vitaanyagot véleményezők táborához, juttassák el az észrevételeket az MKE titkárság címére.

Fehér Miklós
főtitkár

Comments are closed.

Blog Home