Ízelítő a vándorgyűlés szabadidős programjaiból

Posted by zondaz - augusztus 14th, 2013

Városnéző és Líceumi séták

11_kep1Városnéző és Líceum látogató sétacsoportok július 18-án és 19-én minden órában indultak a Líceum aulájából. A csoportokat Kárpáti János, Kiss Péter, Nagy Andor valamint Patkós Attila kalauzolta Egerben, valamint a Líceum területén. A magas létszámmal induló csoportok alapos idegenvezetés mellett ismerték meg a megyeszékhely gyöngyszemeit.

A 45. Vándorgyűlés nulladik napján számos programot látogattak meg a korán érkezők.

11_kep2A városnéző sétán Kiss Péter főegyházmegyei levéltáros kalauzolta az elsőként érkezőket Eger belvárosában. A látogatók megtekinthették a Bródy Sándor Könyvtárat Sohajdáné Bajnok Katalin vezetésével. Útjuk során a helyi sajátosságokkal, a Helyismereti Részleg ritkaságaival is megismerkedtek, lehetőség nyílt a tapasztalatcserére is.

11_kep3Az “Eger a város felett és város alatt” program sok látogatót vonzott. A Líceum keleti tornyában dr. Pozder Péter vezetésével megcsodálták az egri panorámát, ahol építészeti és földrajzi nézőpontból is képet kapott Eger városáról a hallgatóság. A Város a város alatt egri érseki pincerendszer kiállítását fergeteges idegenvezetőkkel térképezték fel.

Látogatóban, Eger könyvtáraiban

 11_kep4Az egri könyvtárakat felfedező túrák egyik állomása a Főegyházmegyei Könyvtár volt, ahol a látogatók megcsodálták az egyetlen, Magyarországon létező teljes autográf Mozart-levelet. Felfedezték a Líceum épületében található másik nagy könyvtári egységet, Eszterházy Károly Főiskola – Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrumot. Az egri könyvtárlátogatás a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral folytatódott.

Sportprogramok a Vándorgyűlés 2. napján

Spinning

11_kep5A gödöllői városi könyvtár, a szegedi Somogyi Könyvtár, az MTA könyvtára, az egri megyei könyvtár könyvtárosai és az ELTE hallgatói – összesen kilencen – péntek reggel egy frissítő, egyórás spinracing edzésen vettek részt. Edzőjük Detkovics Edit, jelszavuk “forogjon a lábad” volt.

Zumba

11_kep6Kétségtelenül a legnépszerűbb fakultatív program a zumba volt, hiszen látogatóink ennél a sport programnál jelentek meg a legmagasabb létszámban. Oktatónk, Bartáné Száki Tímea remek koreográfiával kedveskedett résztvevőinknek. A félórás, könnyed táncos edzés felpezsdítette, és jól megmozgatta valamennyiüket.

Úszás

11_kep7A Bitskey Aladár Uszodában Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgató asszony fogadta az úszni érkező kollégákat. Többen éltek a lehetőséggel, hogy a város büszkeségének, az egri vízilabda csapat edzőhelyén mártózzanak egyet a szekcióülések előtt.

Vízi zumba

11_kep8Népszerű volt a zumba foglalkozások vizes válfaja is, sokan kipróbálták ezt a mozgásformát, és nem csalódtak a jó hangulatú órában.

Fakultatív kirándulások a programsorozat záró akkordjai

Noszvaj kincsei

11_kep9A vendégek megismerhették Noszvaj látható és ízlelhető különlegességeit. Baráz Csaba, a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület idegenvezetője a Dóc-hegy melletti kaptárköveket majd Csorba Erzsébet a falu könyvtárosa a De La Motte kastélyt és a tufába vájt barlanglakásokat mutatta be a látogatóknak. Végül egy hangulatos pincelátogatással, ebéddel zárult a program.

A Tisza-tó csodái

11_kep10A poroszlói akvárium rendszer, és a 3D mozi megtekintése után a helyi finomságokat kóstolták meg a kirándulók. Kiváló hangulatban és időben zajlott a Tisza-tavi hajókirándulás is.

Bélapátfalva – Szilvásvárad

11_kep11A túra első állomása a 13. századi ciszterci kolostor volt, ezt követően Szilvásvárad volt az úti cél, ahol az erdei kisvasúttal utazhattak a részt vevők a Fátyol vízesésig.  Az Erdészeti Múzeumi barangolás után a Csobogó Étteremben pihent meg a csoport.

Egerszalóki barangolás

11_kep12Látogatóink az egerszalóki mészkőképződményt, a só-dombot tekintették meg, majd a szalóki barlanglakásokhoz látogattak el. A séta során elfogyasztották a helyi étel különlegességekből álló ebédet.

Északi várak nyomában

11_kep13A túra csoport e program során képet kaphatott Eger környékén kiépült várakról, így a siroki, recski, kisnánai valamint a feldebrői várakat láthatták.

Eger gyöngyszemei

11_kep14A séta során Szádeczky Kornélia idegenvezető kalauzolta a csoportot a Bazilikában, a Minorita templomban valamint az egri vár területén. Részletes és érdekes ismertetői után a Servita Udvarházban fogyasztották el ebédjüket a részt vevők.

Séta a Déli-Bükkben

11_kep15A túra Hollóstető – Ménes-lápa – Hór-völgye útvonalon, a gyertyán-völgyi üveghuta maradványain át vezetett. A túra egyik látványossága volt a Koporsós víznyelőbarlang, a Sárkány-forrás, mely a Bükk egyetlen időszakosan működő váltóforrása. Innen a Berva-völgy és Répáshuta irányába haladt a séta. A program végén a répáshutai Vadász Étteremben ebédelt meg a csoport.

Fáklyás felvonulás és kulturális program az egri várban

11_kep162013. július 18-án fáklyás felvonulással, valamint Gárdonyi-emlékév kapcsán, flashmobbal indult a kulturális program. A részt vevők Gárdonyi Géza A bor legendája című megzenésített művét énekelték el.  Az egri várban pedig az Egri Vitézlő Oskola haditorna-bemutatóját, valamint a Pavane táncegyüttes előadását tekintették meg a könyvtárosok. Az estét a Lobbanáspont Művészeti Egyesület Tüzes produkciója zárta.

Kovács Dóra,
Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Comments are closed.

Blog Home