A Társadalomtudományi Szekció beszámolója

Posted by zondaz - augusztus 14th, 2013

Kihívások és megoldások a 21. század könyvtárában.

Az MKE Társadalomtudományi Szekciója július 19-én, pénteken 13 órakor kezdte ülését Murányi Lajos és Villám Judit moderálásával. Elsőként a CEIBA cég (Štúrovo, Szlovákia) bemutatójára került sor, ahol Jutka Veresova a könyvtárak munkáját segítő szolgáltatásokat ismertette.

társadalomtud

Czákné Szomor Ildikó, az Országgyűlési Könyvtár munkatársa Európai szintű válaszok a digitális kor kihívásaira címmel tartott előadást, majd Dorka Áron, a Europe Direct Pest megyei képviselője beszélt Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés: könyvtárak az európai állampolgárokért címmel az uniós tájékoztatás innovatív eszközeiről.

A Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár (Gödöllő) munkatársa, Barna Marianna az új szakmai megoldásokról szólt (Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé: válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában), majd szintén a Kosáry Domokos Könyvár és Levéltár munkatársai, Koósné Török Erzsébet és Kissné Bognár Krisztina előadása hangzott el Kosáry Domokos, a könyvtáros, a tudományszervező könyvtárigazgató címmel (Kissné tolmácsolásában).

Makara Gábor, az MTA MTMT elnöke Nyílt hozzáférés: a tudományos közlés jövője? címmel tartott izgalmas előadást, ezt követően Mártfai Márta (Vasi Múzeumbarát Egylet) a Múzeumok és könyvtárak mint az aktív polgárrá nevelés színhelyei témában vetített képes előadásában konkrét példákat mutatott be a szakmai közönségnek. Befejezésül Papp Anna Mária (Országos Idegennyelvű Könyvtár) mutatta be intézményét Az Országos Idegennyelvű Könyvtár — híd Európa és a világ kulturális örökségéhez címmel.

Az előadások után Hegyközi Ilona titkár foglalta össze a kis plenáris ülésen elhangzottakat. Az ülésen közel 100 fős szakmai hallgatóság vett részt.

Murányi Lajos,
OSZK, a Társadalomtudományi Szekció tanácsi képviselője

Comments are closed.

Blog Home