A Műszaki Könyvtáros Szekció beszámolója

Posted by zondaz - augusztus 14th, 2013

Műszaki könyvtárak a szabad tudásáramlás fejlesztéséért.

Szép sikert hozott a Műszaki Szekció programja Egerben az MKE 45. Vándorgyűlésén.

Elsőként fontos megemlítenünk, hogy Eger megújulva, s az alapos előkészítés mellett igen nagy szeretettel fogadta az MKE közel 700 könyvtárosát.

muszaki2

Az MKSZ szekció ülését 2013. július 19-én 11 órától az Eszterházy Károly Főiskola patinás régi könyvtártermeinek egyikében, a földszinti 112. számú termében tarthattuk meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy már a nyitó előadás előtt megtelt a mintegy 60-70 főt befogadó helyiség, így az egri kollégák szíves segítségével még legalább 30 széket helyeztünk el, s emellett is többen állva hallgatták meg dr. Balogh Attila (SOTE OIT idegsebész egyetemi tanár) előadását a 4D Anatomy magyar találmányról. Az emberi test interaktív megjelenítését fotókép rögzítéssel és annak számítógépes rendszerbe foglalt mozgó változatát a másik előadónkkal, dr. Kutor Lászlóval (Óbudai Egyetem, egyetemi docens) együtt dolgozták ki, amelyet mára már az egész világon elismert magyar szabadalomként tartanak számon. A szinte felbecsülhetetlen gyógyászati hasznán túl, találmányuk lehetővé tette pl. a Győri Egyházmegyei Kincstárban őrzött Szent László herma 4 dimenziós koponyavizsgálatát is, ezzel elősegítve a mintegy 800 éve elhunyt nagy királyról alkotott tudományos ismeretek megújítását is.

Muszaki

A második előadást dr. Kutor László már önállóan tartotta az információ-tárolás forradalmi fejlődéséről és annak könyvtári következményeiről, amelynek keretében bemutatta páratlan értékű technikai és mobileszköz gyűjteményének legérdekesebb darabjait, az első elektronikus képátviteli berendezésektől, az óriás floppykon át, a kezében tartott táblagépekig, amellyel be tudott kapcsolódni az USA-ban lévő Stanford University előadásaiba is, ahol az ott tanuló diákjaival vizsgáztatás céljából is tartja a kapcsolatot. Mondanunk sem kell, hogy ezen előadásának is olyan sikere volt, hogy még délután is jöttek a különböző szekciókból kollégák, hogy megnézhessék az általa hozott és kiállított információtechnikai berendezéseket.

Kora délutáni programunkat a Swets cég egy igen érdekes szolgáltatásáról, a „SwetsWise Online Content – új köntösben az elektronikus tartalomkezelő rendszer” címmel tartotta meg Molnár Klára, a Swets Hungary magyarországi főképviselője. Előadása után több érdeklődő is megkereste a bővebb tájékoztatás igényével.

A délutáni program szakmai előadását dr. Tószegi Zsuzsanna (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, elnöki főtanácsadó, főiskolai tanár) tartotta „Az enyém, tiéd, miénk kérdéskör érvényesülése az elektronikus dokumentumok körében” címmel. Ennek a sokat mondó címnek a lényege tömören a mai idők egyik legfontosabb kérdése, a szerzők szellemi tulajdonjogának biztosítása. Etéren itthon és nemzetközi vonatkozásban is számtalan bizonytalanság és jogértelmezési zavar van a könyvtári területen is. Ezt igyekezett az előadó az alapfogalmak egyértelmű tisztázásával és a magyar szellemi tulajdont védő törvényt áttekintő, sok példával alátámasztott, kitűnően szerkesztett, ábrákkal gazdagon illusztrált előadásával világossá és gyakorlati megoldások bemutatásával alkalmazhatóvá tenni a könyvtáros kollégák részére.

Ezután egy bemutató előadás zárta programsorozatunkat, amelynek keretében Farkas István, a Pedro Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a könyvtáros és olvasóbarát ZETA könyv és dokumentumszkenner legújabb változatát, amely könnyen és eredményesen használható a könyvtárakban. Külön értéke, hogy egy, a kis és közepes könyvtárakban is könnyen felállítható, ún. asztali gépről van szó, amely komolyabb technikai ismeretek nélkül is használható értékes régi és új könyvek, dokumentumok szkennelésére, valamint a már digitalizált, könyvtári adatokkal is ellátott példányok megőrzésére. Az előadás után igen sokan látogatták meg a PEDRO Kft. kiállítási standját a földszinten, ahol a gyakorlatban is megismerkedhettek a készülék működésének a részleteivel.

A Műszaki Szekció rendezvényét a délelőtti program során kiosztott szellemi TOTÓ nyerteseinek eredményhirdetése után az MKE záró plenáris üléshez eljutatott összefoglaló üzenet megfogalmazása zárta, mely a következő volt:

A Műszaki Könyvtáros Szekció a szabad tudásáramlás szolgálatában, valamint az új könyvtári koncepcióban foglaltak szellemében feladatának tekintette az egyenlő hozzáférés biztosítását helytől és időtől függetlenül eljuttatva a tanyán, a kisfalvakban vagy a világvárosokban élők számára egyaránt.

Nagy Zoltán,
OSZK, a Műszaki Könyvtáros Szekció elnöke

Comments are closed.

Blog Home