TIPPEK, TRÜKKÖK, TANÁCSOK

Posted by zondaz - május 24th, 2013

Megkérdeztük: hogyan növelhetnénk az MKE szervezetek/szekciók taglétszámát?

Hamburger Antalne


Hamburger Antalné
Fotó:Boda Miklós

Az Apáczai Nevelési Központ Könyvtár (Pécs) gyermekkönyvtára vezetőjének, az MKE Pécsi és Baranyai Szervezete elnökének javaslata:

Szervezetünkben az új tagok toborzásának egyik bevált módja a szakmai utak szervezése. A kirándulások célpontja mindig egy könyvtár meglátogatása. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek a kötetlen, jó gyakorlatokat bemutató tapasztalatcserére. Emellett a település kulturális értékeivel, műemlékeivel is megismerkedünk. Befejezésül a fehér asztal mellett elköltött ebéd vagy vacsora közösségteremtő ereje szintén nagyon fontos. Közös élményeinket megosztjuk, nemcsak a résztvevők számára küldjük el fényképeinket, hanem rendezvényeinken rendszeresen beszámolókat tartunk tagjainknak. A rövidebb utak nagyobb népszerűségen örvendenek, de több napos kirándulásokra is sor került már. Nagyon sikeres volt a nemrég megújult Siklós Térségi Könyvtár és Ismeretközpont és a város felfedezése. Három napos, három országot érintő utunk során a Muraszombati Regionális Könyvtár felkeresése a határon túli kapcsolatainkat erősítette. Terveink közt szerepel egy eszéki kirándulás, amelyet szintén hasonló célok motiválnak, s egy hosszabb út az ausztriai Admont könyvtárát útba ejtve. A kirándulások nyitottak bármely könyvtáros kolléga számára, ennek következtében sokan csatlakoztak már szervezetünkhöz.

Markus Istvan

Fotó:Boda Miklós

Márkus István
a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) Hálózati osztályvezetőjének és referensének, az MKE Pécsi és Baranyai Szervezete vezetőségi tagjának javaslata:

MKE-s tagságom kezdetekor célul tűztem ki, hogy a pécsi és baranyai szervezet létszámát növeljük és fiatalítsuk, hiszen ha többen vagyunk és ezen a fronton is generációk találkozhatnak, akkor jobban tudunk érvényesülni és jobban megismerve egymást, jobban segíthetjük mindennapi munkánkat a könyvtáros szakmában.

Ötleteimmel a taggyűléseken próbáltam segíteni az akkori vezetőséget, majd tisztújítás után, mint vezetőségi tag igyekszem olyan szakmai programokon ötletelni, szakmai programokat megvalósítani, rendezésében segíteni, melyek minden könyvtáros kollégát érdekelnek. Számos remek szakmai program szólhatna a digitalizálásról, a helyi értékek felkutatásáról, városi-, és kis könyvtárak helyi kiadású könyveinek, nyomtatványának feltárásáról (a rendszerben láthatóvá és elérhetővé tételéről).

Ugyancsak sok tagot tudnánk bevonni egyesületünkbe, ha az országos könyvtári hálózatot (országos könyvtárak – szakkönyvtárak – megyei könyvtárak – városi könyvtárak – nyilvános könyvtárak – könyvtári szolgáltatóhelyek) megismertető konferenciákat lehetne tartani. Ezeken a konferenciákon el lehetne helyezni minden tagot, ahol éppen a rendszerben tevékenykedik. Így mindenki érezné, hogy melyik fontos láncszeme ennek a rendszernek, amely a lakosság könyvtári ellátását tűzte zászlajára. Ezeken a szakmai napokon remek előadásokkal lehetne megismertetni a kollégákat az új irányelvekkel, célkitűzésekkel.

Természetesen, mint hálózati osztályvezető nem bújhatok ki a bőrömből, hiszen nagy álmom, hogy Magyarországon egyre több modern könyvtárbusz szolgálja ki a vidéki lakosságot. Az ellátórendszer egyre jobb és fejlettebb kiépülésével könyvtárbusz-találkozókat, konzultációkat is lehetne tartani, ahol meghallgathatnánk egymás tapasztalatait, javaslatait; országhatáron túli szervezetekkel közös nemzetközi tanácskozásokat is lehetne szervezni. Természetesen ezeknek a szakmai programoknak a része kell, hogy legyen a szabadidő közös eltöltése, kirándulásokkal, kiállítások megtekintésével, zenés, táncos, beszélgetős estékkel, teadélutánokkal. Számomra így válik teljessé egy egyesületi tagság.

Gyorine Kovesdi Zsuzsanna

Fotó:Boda Miklós

Győriné Kövesdi Zsuzsanna

a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) Zenei Gyűjteménye zenei tájékoztató könyvtárosának, az MKE Pécsi és Baranyai Szervezete tagjának javaslata:

Véleményem szerint a tagság körében nagyon népszerűek a szakmai programok mellett a szabadidős tevékenységek. Ez lehet egy jól sikerült sport program, egy zenehallgatással egybekötött beszélgetés, egy közös színházlátogatás vagy akár egy kiállítás és könyvbemutató is. Ezek a programok szerintem jobban összekovácsolják a tagságot, az élmény mellett közösségfejlesztő hatásuk is van. Mivel könyvtárosként nagyrészt ülő munkát végzünk, így nagyon népszerűek például az aktív mozgással összekötött szabadidős programok, mint pl. a kerékpár túra. Az egyesületünk júniusban gyalogtúrát szervez a Zengőre, de az élő zenehallgatás is jelen lesz programunkban “Bécs, a zene városa” kapcsán. A Personália Klubban pedig – melyet a hagyományokhoz híven minden évben decemberben rendezünk – a meghitt beszélgetést a karácsonyi hangulatot varázsa teszi még emlékezetesebbé mindenki számára.

Aki kérdezett: Keszi Erika Zsuzsanna

Comments are closed.

Blog Home