Szlovákiai könyvtárosok a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáján

Posted by zondaz - május 27th, 2013

Karpat_medencei_kvt_konfAz idén egyéves kihagyás után, 2013. május 26-án és 27-én Csongrádon ismét megrendezésre került a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája. Ez alkalommal két napba sűrítve programjait, tekintettel a közvetlen utána, Budapesten megkezdődő Magyar Könyvtárosok Világtalálkozójára.

Mindkét összejövetelen a szlovákiai magyar könyvtárosok is képviseltették magukat. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum meghívására kilenc szlovákiai magyar könyvtáros vett részt a csongrádi rendezvényen:

  • a komáromi Szinnyei József Könyvtárból  Bajnok Milány Éva – a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke –,
  • Csiffáry Zsuzsanna és Tóth Andrea a párkányi Városi Könyvtárból,
  • Dudás Anita a köbölkúti községi könyvtárból,
  • Kontár Judit a Galántai Könyvtárból, a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárból Németh Eleonóra és Pirk Ilona,
  • a Fórum Kisebbségkutató Intézet könyvtárát képviselve Roncz Melinda szintén Somorjáról,
  • valamint Polák Margit a szenci Városi Könyvtárból.

Kis csapatunk lelkesen hallgatta a konferencia szakmai napjának inspiráló előadásait. Fodor Péter – az IKSZ elnöke – és Kőrösi Tibor, a város polgármesterének nyitóbeszéde után Szarka László tartott előadást a határ menti országok kisebbségi politikájáról, majd Sörény Edina tájékoztatott a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eddigi eredményeiről.

A konferencián Bánkeszi Katalin beszélt az elkövetkezendő stratégiai időszak (2014–2020) megvalósításra váró feladatairól. Többek között kiemelte, hogy az új időszak fontos eleme lenne egy közös digitalizálási koncepció kidolgozása határon innen és túl. Hangsúlyozta, hogy a határon túli könyvtárosok számára tartott továbbképzéseket a Könyvtári Intézet továbbra is szívügyének tartja, és lehetőségeikhez mérten igyekezni fognak ennek megvalósításában, ha másképp nem a modern kor kihívásainak megfelelve és az anyagi forrásokhoz alkalmazkodva e-learning formájában részt venni.

Ramháb Mária a Nemzeti Kulturális Alap elnökségi tagjaként örömmel számolt be a Márai-program immáron harmadik alkalommal történő meghirdetéséről. A pályázat elnyerésével a határon túli könyvtárak is jelentős segítséget kaphatnak könyvállományuk gyarapításához.

Redl Károly a Kövér László házelnök által életre hívott „Könyvtár, mi összeköt” Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíjprogramról számolt be. A program idén harmadik alkalommal került meghirdetésre, amelyre a határon túli és magyarországi ifjú könyvtáros kollégák jelentkezését várták. Az Országgyűlési Könyvtár ösztöndíja az elmúlt két év során már 20 fiatal magyar könyvtárosnak tette lehetővé szakmai fejlődését az Országgyűlési Könyvtár, valamint a meghatározó fővárosi és több vidéki könyvtár munkájának megismertetésével. A programnak mindkét alkalommal volt szlovákiai résztvevője, Roncz Melinda és Baranyovics Borisz személyében.

A konferencia záró részében a határon túli könyvtáros egyesületek  vezetői – köztük hazánk magyar könyvtárosait képviselve Bajnok Milány Éva – tartottak beszámolót tevékenységükről, majd a találkozó végén együttműködési szándékukról biztosították egymást.

A rendezvény szakmai részén kívül a szervezők színes programokról is gondoskodtak, amelyek során lehetőség nyílt a régi és új kapcsolatok ápolására, kiépítésére. A konferenciáról minden résztvevő gazdag élményekkel tért haza, vagy folytatta útját a magyar fővárosba a világtalálkozóra.

Szlovákiából Bajnok Milány Éva, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, Kecskés Ildikó elnökségi tag, valamint Roncz Melinda az Országgyűlési Könyvtár ösztöndíjprogramjának 2011-es évi díjazottja is meghívást kapott a kilenc év kihagyás után Budapesten megrendezésre kerülő Magyar Könyvtárosok Világtalálkozójára. A konferencián részt vett még Tóth Károly a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója és Végh László, a Bibliotheca Hungarica igazgatója. Tóth Károly a konferencia második napján a kárpát-medencei digitális műhelyek bemutatkozásakor beszámolt az intézet digitalizálási programjáról is.

Roncz Melinda,
Bibliotheca Hungarica, Somorja

További híradások:

Comments are closed.

Blog Home