SZAKMÁRI KLÁRA: könyvtárostanár, papír-és selyemmárványozó

Posted by zondaz - május 27th, 2013

Szakmari_Klara1978-ban kezdtem el dolgozni könyvtári asszisztensként a FSZEK –ben, ezzel párhuzamosan levelező szakon tanultam az ELTE magyar-könyvtár szakán. Pályaválasztásomat lehet sors-szerűnek is tekinteni: édesanyám könyvtáros, édesapám tanár volt. A Szabó Ervin Könyvtár nagyon jó iskola volt számomra, sokat tanultam a kollégáktól, és olyan vezetők alatt bontogattam szárnyaim, akik támogattak és lehetőségeket biztosítottak számomra, kipróbálhattam magam- köszönet érte. 1984-től a Külkereskedelmi Főiskola könyvtárába kerültem, de hamarosan megszületett a fiam, sajnos komoly egészségügyi károsodással. A következő 10 évben GYES-en voltam és mindent az ő fejlődésének-fejlesztésének rendeltem alá, ezért csak fél állásban tudtam dolgozni, amikor óvodába került. (Fiam közben felnőtt és sérülten is teljes életet él, dolgozik.)

1990-től dolgozom a budapesti Budai Nagy Antal Gimnáziumban könyvtárostanárként, ahol nagyon jól érzem magam! Az iskola kulturális életének bázisa a könyvtár, számítanak rám a kollégák, a gyerekek, és elismerik a munkám. Biztos vagyok benne, hogy ez az én szakmai utam, hivatásom, szolgálatom. Az évek során rendszeresen képeztem magam, diplomát szereztem a SOTE mentálhigiénés szakán, majd a BME közoktatás-vezetői szakán és pedagógus szakvizsgát tettem, azóta vagyok iskolai könyvtári szakértő, szakfelügyelő. Több könyvtárosi továbbképzésen, Nyári Akadémián gyarapítottam ismereteimet, ECDL vizsgát is szereztem. Igyekszem rendszeresen publikálni. A gimnáziumba kerülésem után egy továbbképzésen tagja lettem a Könyvtárostanárok Egyesületének. Aktivitásom feltűnt a vezetőségnek, bevontak a munkába, és 1997-ben elnökségi tagnak választottak. Azóta szinte folyamatosan elnökségi tag vagyok, különféle tisztségekben, 2011 óta elnökként is igyekszem a szakmát szolgálni.

Gyermekkorom óta mindig foglalkoztam kézműves dolgokkal: fotóztam, kerámiáztam, kézimunkáztam, varrtam, sokféle technikát kipróbáltam. Könyvtárosként találkoztam régi könyvekkel, melyek lenyűgöztek fizikai szépségükkel is. Sokszor láttam papírmárványt, de nem tudtam, hogyan készül. 1999 nyarán Diszelben részt vettem egy papírmárványozó-ebru műhely munkájában, ott tanultam meg a technikát Várnagy Irmától és Virginia Passagliatól (Svájc). Ez év nyarán alkalmam nyílt megtekinteni az Iparművészeti Múzeum  márványpapír gyűjteményét, és azóta folytattam kutatásokat ebben a témában (Zirc, Reguly Antal Könyvtár). Ettől fogva készítek márványozott papírokat. 2000-ben újabb festőtáborban vettem részt Diszelben, kialakult egy baráti társaság, néha közösen is dolgozunk, szervezünk kiállításokat, programokat. 2001 októberében részt vettem Salin Elhan török ebruművész kurzusán, ahol a tradicionális technikával, anyagokkal és mintákkal ismerkedhettem meg. Először temperával dolgoztam, aztán földekből nyert pigmentekkel, majd selyemfestékkel, papírra. 2004-től selyemre is alkalmazom a márványozást, készítek kendőket, stólákat, párnákat. Néha tartok bemutatókat, segítettem tanfolyamok tartásában, a gimnáziumunkban szakkört vezettem a diákoknak. Évek óta részt veszek a Művészetek völgyének programjában. Munkám során készítek hagyományos mintákat és komponálok képeket. Az elkészült papírokból képeslap, boríték, ajándékzacskó készülhet. Bevonhatók vele dossziék, dobozok és beköthetők könyvek.

Honlapom: www.marvanyozas.atw.hu

Kiállítások, bemutatók:

kedvenc Kiallitasmegnyiton_a_fiammal

Az egyik kedvenc

Kiállítás megnyitón a fiammal

Taliándörögd – Művészetek völgye 2012. július

A Budai Nagy Antal Gimnázium alapításának 75. évfordulójára rendezett iskolatörténeti kiállítás 2012. április

Budafoki Evangélikus templom urnatemetője 2011. október 22 – november 1.

Taliándörögd- Művészetek völgye 2011. július

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Nagytétényi Könyvtára 2010. október 8. – december 3.

Taliándörögd- Művészetek völgye 2010. július

Országos Idegennyelvű Könyvtár – Alkotó könyvtáros kiállítás 2009.szeptember

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtára 2009. június 3-24.

Erzsébet tér- Gödör: Menedék fesztivál 2009. április 26.

Solymár, Kocsma Galéria 2009. február 11 – március 15.

Könyves családi nap az Iparművészeti Múzeumban 2009. január 17.

Csoportos iparművészeti kiállítás a Budapesti Művelődési Központban

2009. január 20 – február 5.

„Kultucca” Papírvarázs Fesztivál 2008. június 6-7-8.

Csoportos kiállítás a József Attila Gimnázium 60. jubileumára 2008 május 25.

Kiállítás a Budai Nagy Antal Gimnázium 70. jubileumára 2008. április 10-30.

Kézművesség 2007. Kiállítás: június 15-július 1.

“Kultucca” Papírvarázs fesztivál 2007. június 1-2-3.

Papír és selyemmárványozó kiállítás FSZEK Karinthy Könyvtára 2006. VIII. 24-IX. 29.

Magyar kézművesség 2006. Mezőgazdasági Múzeum VII.11-VIII.6.

Papírvarázs fesztivál 2006. V.26-28. Ráday utca “Kultucca-sorozat”

Csepel Plaza 2006. IV.21-V. 22.

Budai Nagy Antal Gimnázium Karácsonyi kiállítás 2005. XII.8-20.

ELTE Egyetemi Könyvtár Bp. 2005.XI.07-XII.2. A színek varázslata

2005 Magyar kézművesség csoportos kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Alkotó könyvtárosok kiállítása Gödöllő → különdíj

2005. május 6-7-8. Papírvarázs Fesztivál I Ráday utca Festési bemutató és vásár

2004. október15-december 15. Egyéni kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nagytétényi könyvtárában

2004. V-VI. Magyar kézművesség 2004. csoportos  kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

2004. IV.30-V.2. Ráday utca Kultucca rendezvénysorozat Papírvarázs  fesztiválon egyéni kiállítás és bemutató

2003. december: részvétel az Iparművészeti Múzeum karácsonyi kiállításán és vásárán

2003.V.15. Részvétel a Magyar kézművesség 2003. kiállításon az Iparművészeti Múzeumban

2003 tavasza: Kiss Ilona könyvművész felkérésére földfestékekkel készült papírok készítése az Országos Széchényi Könyvtár Kincsek a nemzet könyvtárából c. kézműves könyvek példányaihoz

2002. november: csoportos kiállítás a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Szimpozionon (Bp. XII: ker.)

2001. október 11-november 10. Egyéni kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár nagytétényi könyvtárában

2001. április 21 – június 21. A Föld ajándékai csoportos kiállítás az Állami Földtani Intézetben hazai földekből nyert festékekkel készült munkákkal

2001. március: közös kiállítás az ÉTA központjában Képek a vízen címmel (Bp. XV. ker.)

2000. november 20 – december 20. Az első egyéni kiállítás a Budai Nagy Antal Gimnázium dísztermében

2000. július 21-25. Diszel festőtábor

2000. június 23-25 Tata. Víz- Zene- Virág fesztivál  bemutató és alkalmi kiállítás csoportosan

Képgaléria

Bemutato_a_Papirvarazs_fesztivalon Foldfestekes_papirok_az_OIK_kiallitason

Bemutató a
Papírvarázs fesztiválon

Földfestékes papírok
OIK kiállításon

Selyemkendok_kiallitason Solymar-Kocsma-galeria

Selyemkendők kiállításon

Solymár-Kocsma-galéria

Fulemulefeszek_minta Sajat_keszitesu_notesz

Fülemülefészek minta

Saját készítésű notesz

Spanyol_marvany Selymek_a_Budafoki_konyvtarban

Spanyol márvány

Selymek a Budafoki
könyvtárban

Számodra mit jelentenek ezek a szavak: a legszebb név, a legnagyobb luxus és a legkedvesebb örökség?

Számomra nincsenek legek, mert mindig más a legszebb név, a legkedvesebb örökség, könyv stb. Ahogy változom, ahogy éppen akkor érzek, gondolkozom. A luxus távol áll tőlem, maximum az apró, hétköznapi luxus: megengedem magamnak, hogy így éljek, hogy válasszak lehetőségek között.

Kik voltak a (szakmai és alkotói) példaképeid, segítőid? Kik voltak, akik sokat jelentettek számodra és követendő példaként jelentek meg életed során?

Az összes kolléga, akivel valaha is együtt dolgoztam, segítőm volt. Nagyon szerencsésnek érzem magam: mindig jó kollektívákban dolgoztam, jó vezetők alatt. A szüleimnek, a családomnak is hálás vagyok, hiszen az ő támogatásuk és megértésük nélkül nem futhattam volna be ilyen pályát: sem szakmait, sem alkotóit. Klasszikus értelemben vett példaképet nem szeretnék említeni, de nagyon sok ember jelent nekem nagyon sokat, és valamiért sokan követendő példák. Nehéz ezt megfogalmazni, mert mindenki valami másért az, és más dolgot „adott”. Sok névnek kellene itt szerepelnie és nem szeretnék senkit kihagyni. Ezért köszönöm mindenkinek, akivel együtt dolgoztam, hogy megosztották velem életüket, tudásukat, tapasztalataikat, érzéseiket, vágyaikat és ebben társuk lehettem.

Mi az ebru művészet lényege?

Az örök változás és kiszámíthatatlanság. Elfogadni, hogy az anyag törvényei az elsődlegesek, én csak befolyásolni tudom annak működését, de a végeredmény mindig teljesen egyedi, megismételhetetlen. Ez adja a misztikusságát és szépségét.

Mit éreztél, amikor elkészültél a legelső alkotásoddal?

Le voltam nyűgözve, elvarázsoltak a színek, és az, hogy a víz felszínéről a papírra került a minta!

Szakmai körökben barátaid, ismerőseid hogyan fogadták a márványozott munkáidat?

Barátaim, ismerőseim nem annyira csodálkoztak, mivel tudták, hogy sokféle kézműves dolgot csinálok-csináltam. Az évek során azonban a tanulásnak, gyakorlatnak és a tapasztalatnak köszönhetően sikerült előre lépnem a márványozásban, és ezt egy-egy kiállításon be is mutathattam: ekkor érzékelték ők is a változást, a gazdagodást. Szakmai körökben azt hiszem, kevesen tudják rólam, hogy márványozással – ebruval is – foglalkozom, most megmutatom ezt a részemet is…

A nők többségében, szinte minden nőben rejtőzik egy megfelelési kényszer. Megfelelni a világnak, az elvárásoknak, a szűkebb környezetnek, a munkahelynek, a vállalásoknak és a családnak… a nap viszont csak 24 órából áll. Szerinted lehet mindig, vagy nem kell mindig tökéletesnek lenni?

A megfelelési kényszer nálam a tökéletességre való törekvésben jelentkezik elsősorban…de sokat „romlottam” az évek múlásával. Talán lazábban tudok már venni dolgokat. Nem tökéletesnek, hanem önmagam lehetőségeihez mérve kell jónak, igaznak lenni. A tudatos választás és időbeosztás sokat segít az embernek, és azt tapasztalom, hogy hosszú távon a dolgok kiegyenlítik egymást, elrendeződnek.

Az emberek gyakran gondolnak arra, hogy mi lesz holnap. Előrevetítve az életedet, milyen szakmai és alkotói terveid, álmaid, vágyaid vannak? Mi az, amit eddig még nem kaptál meg, – de amit még nagyon szeretnél megkapni az élettől?

Nagyon bízom a holnapban, de megtanultam, hogy mindig a most számít, a mai nap. Bízom abban, hogy még rengeteg mindent tartogat az Élet, és nyughatatlanként meg is teszek mindent, hogy a mindennapok gazdagsággal, változatosan teljenek. Szerencsés vagyok, jó az egészségem és bár sokat vesztettem energiámból, még mindig úgy érzem: várnak a Csodák!

Szakmai vágyaim: a tudásom, tapasztalatom megosztása, a lelkesedés átadása a fiatalabb könyvtárostanároknak. Az iskolámban továbbra is intenzív kapcsolatban állni diákkal-tanárral, mert ez önmagában frissen tartja az embert. Egyik nagy szakmai feladatom: az évek során felgyűjtött gazdag iskolatörténeti gyűjtemény további tudatos gyarapítása, szakszerű feldolgozása és elérhetővé tétele az interneten.

A másik nagy feladat: megtalálni azokat az embereket, akik a szakmai – egyesületi munkában tovább tudják vinni nagy elődeink munkáját, eredményeit, és élesztő kovászként az iskolai könyvtári terület folyamatos megújulását, gazdagodást segítik majd elő.

Az alkotói életemben még sok kísérletet szeretnék elvégezni, új technikákat, mintákat megtanulni és új műveket létrehozni. Bízom benne, hogy jön majd egy nyugalmasabb időszak, amikor a figyelmemet és energiáimat még jobban ennek tudom szentelni. Elégedett vagyok az életemmel, mert nagyon sok élménnyel, tapasztalattal, emberrel gazdagított, és talán én is tudtam adni valamit. Még jó volna utazni, más tájakat, kultúrákat, embereket és alkotásokat megismerni! Amit szeretnék megkapni az élettől: a jó egészség, mert akkor még sok minden áll előttem.

Aki kérdezett, és Szakmári Klárának további sok sikert kíván:
Keszi Erika Zsuzsanna

Comments are closed.

Blog Home