Dynamic Data: a world of possibilities – pillanatkép az OCLC EMEA strassbourgi Regionális Konferenciájáról

Posted by zondaz - május 27th, 2013

(2013.02.25-27.)

dinamic_data_1Az OCLC évente megrendezett regionális konferenciáján 300 résztvevő képviselte a világ minden tájáról az OCLC-vel kapcsolatban álló nagyobb könyvtárakat és partnerintézményeket.

A 147 országban több mint 70 ezer könyvtárral kapcsolatot tartó nonprofit szervezet idei konferenciájának kiemelt témája volt a „linked data” és a „dynamic data” kérdése, amely az OCLC új katalogizálási szisztémájában (catalinking) a WorldCat könyvtári bibliográfiai rekordokhoz valamint az authority rekordokat tartalmazó VIAF (Virtual Authority File) rendszerhez kapcsolható, külső forrásokból származó adat kiegészítések megoldását jelenti (https://www.oclc.org/data.en.html). Jelenleg 1,2 millió „linked data” érhető el a WorldCat szolgáltatásában.

dinamic_data_2

Az OCLC új stratégiai szolgáltatási csomagja, a „WorldShare” (http://www.oclc.org/worldshare.en.html) menedzsment rendszer egy bibliográfiai világkatalógus (WorldCat) szolgáltatásra építi összes szolgáltatását kezdve a licenc nyilvántartástól a HathiTrust digitális (mega) könyvtárig, tehát nem véletlenül kezeli az új generációs katalogizálás kiemelt kérdéseként a meta-adatok bővítését és megosztását felhőszolgáltatásokkal és kooperációs megoldásokkal kombinálva.

A 271 millió bibliográfiai rekordot, és 698 millió cikket tartalmazó WorldCat katalógushoz kapcsolódva leginkább a VIAF (Virtual Authority File és Identity Network http://www.oclc.org/viaf.en.html), a ContentDM digitális könyvtári menedzsment eszköz, az ILLIAD könyvtárközi kölcsönzési modul, az eZproxy licenc menedzsment és a FristSearch discovery termékük alkotja a WorldShare management szolgáltatási stratégia és termékcsoport gerincét.

A szolgáltatási koncepció fontos eleme a kooperativitás, amely nem csak a rendszerek szintjén valósul meg, hanem a könyvtárakkal, partnerekkel, könyvkiadókkal kötött együttműködési szerződések alapján is (http://www.oclc.org/worldcat/community/record-use/policy.en.html). A globális szintű katalogizálás hoszt és felhő rendszerek alkalmazásával történik, számos európai nemzeti könyvtár partnerségével (köztük Lengyelország, ahonnan 1,3 millió rekord betöltésre került a WorldCat rendszerbe, Törökország, Cseh Köztársaság, Litvánia, Oroszország és sokan mások). Nálunk is több könyvtár érdeklődik a bekapcsolódás lehetősége iránt az OSZK-n kívül is, csak szokás szerint anyagi okok miatt késnek a folyamatok.

Az adatok kooperáción alapuló gyűjtése, a könyvtári adatfeltárás és az adatok cseréje, szállítása koncepciójához tartozik az adatok virtuális forrásból való bővítése, erre alapozzák az un. „linked data” funkción alapuló új generációs katalogizálást („catalinking”). A „catalinking” lényege, hogy a művekről készült rekordokhoz és az authority fájlokhoz sokféle virtuális forrásból származó adatot is beépítenek (pl. Wikipédia, Wikidata), és ehhez a gyakorlathoz együttműködést kötnek könyvtárakkal, könyvkiadókkal, szolgáltatókkal (Google, EBSCO, Wiley, LC stb.). A nemzeti wikipédiák között eltérés van, ezért az adatkibővítéshez rendszerszinten harmonizálni kell az adatokat. A Wikidata olyan másodlagos adatbázis, amely kollaboratív, többnyelvű adatépítést tesz lehetővé. A WorlCat és a Wikipédia között már robot viszi az adatokat, de manuálisan is van rá mód.  2012-ben létrehozták az ODC-BY megállapodást (Open Data Commons Attribution License (ODC-By) v1.0 http://www.oclc.org/news/releases/2012/201248.en.html), amely megengedi a WorldCat rendszert használó könyvtáraknak, hogy az onnan származó adatokat megosszák a közösségi normáknak és a WorldCat Right and Responsibilities for the OCLC Cooperative” szabályzatnak megfelelő módon a WEB-en, hasonlóan a CCA (Creative Commons Attribution) ajánláshoz. (Pl. megosztható, másolható, módosítható stb.)

Az OCLC vezető kiadókkal kötött szerződést annak érdekében, hogy minél több e-könyv meta adata kerüljön be a WorldCat szolgáltatásba és a könyvtári szolgáltatásokba az OCLC WorldShare platform alkalmazásával, amelynek legújabb megoldása a könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatását is beillesztette a platform kereteibe.

2012 szeptemberében az Europeana (Europe’s digital library archive and museum) és az OCLC egyezményt kötött arról, hogy az OCLC tagkönyvtárak a WorldCat-ből származó metaadataikkal az Europeana.eu portállal együttműködhetnek abban az esetben, ha azok konzisztensek a közösségi normákkal (http://www.oclc.org/news/releases/2012/201257.en.html).

A WorldCat szolgáltatások elérhetővé teszik a gyűjtemények nyomtatott és e-változatait, a folyóirat adatbázisokat, a digitális gyűjteményeket, pl. a HathiTrust digitális könyvtárat, a Google Books és más nyílt elérésű archívumokat,  pl. OAISTER (digitális források közös katalógusa) oldalait és keresőszolgáltatását (http://oaister.worldcat.org/).

Egy OAISTER keresés eredménye:

The life and adventures of Nicholas Nickleby. By Charles Dickens.

by Charles 1812-1870 Dickens
Computer file
Language: English
Publisher: Philadelphia,: Porter & Coates Ann Arbor, Michigan: University of Michigan Library [187-?]
Database: OAIster
Libraries that own this item: WorldCat Libraries

Kérhető az online elérés is, akkor megkapjuk az URL-t, vagy megrendelési lehetőséget, pl. az Amazonnál vagy más kiadónál, jelen esetben a University of Michigen Library „M Publishing” (elsősorban akadémiai és oktatási igényeket kielégítő szolgáltatás) keretében.

A mobil szolgáltatásokról szóló tudósítások közül kiemelném a Mobile Applications, Augmented Reality – the Case of the Bavarian State Library c. prezentációt, amely 3D eszközökre épített, kulturális értékeket látványszerűen bemutató fejlesztésével a legmodernebb technológiáról nyújtott érzékletes képet. A felhasználó mobil telefonnal a kezében térképek idővonalain közlekedhetett. A 3D szimulációkkal a kézben tartott okos telefonunkkal a képek forgatását, az épületek szerkezeti rajzokkal való kiegészítését tudjuk előidézni, sőt olyan alkalmazást is láttunk, amelynél lehetséges a szem- és fejmozgatással irányított képmozgatás és lapozás (http://www.bsb-muenchen.de/Mobile-Apps.3027+M57d0acf4f16.0.html).

Horváth Zoltánné,
Marcsi (T-Systems Magyarország Zrt.)

Comments are closed.

Blog Home