Digitális Képarchívum

Posted by Dávid Bogi - május 23rd, 2013

Digitális Képarchívum

A Digitális Képarchívum 2007-ben jelent meg a keptar.oszk.hu címen (ma már a rövidebb dka.oszk.hu URL-en is elérhető). A szolgáltatás az OSZK-ban működő Magyar Elektronikus Könyvtár egyik „különgyűjteménye”, ahhoz hasonló külalakkal és funkciókkal; a fejlesztését a MEK Egyesületen keresztül az Internet Szolgáltatók Tanácsa szponzorálja. A DKA célja a magyar vonatkozású digitális vagy digitalizált képek szelektív gyűjtése, hosszú távú megőrzése, leírása és nyilvános szolgáltatása. A képi dokumentumok részletes metaadatolása azért fontos és hasznos, mert ezek vizuális tartalmát az interenetes keresőgépek nem tudják maguktól leindexelni, így nehezebb megtalálni őket, mint a szöveges anyagokat.

 

A DKA eredeti gyűjtőkörébe a közgyűjteményekben digitalizált térképek, plakátok, képeslapok és egyéb kisnyomtatványok is beletartoztak, de mivel ezek szolgáltatását felvállalta a 2008-ban 48 könyvtár részvételével elindult Magyar Digitális Képkönyvtár projekt (kepkonyvtar.hu), azóta már csak az internetes forrásokból gyűjtött ill. a magánfelajánlásokként érkező, valamint a MEK-ben és az EPA-ban található régi könyvekből és újságokból válogatott képanyagok kerülnek a Képarchívumba. További különbség, hogy a DKA-ban a lehető legjobb minőségben érhetők el a képek, jó részük a szabad felhasználást megengedő Creative Commons licenc alatt. Valamennyi dokumentumhoz saját leírás készül: a nemzetközi Dublin Core és a hazai NDA ajánlásnak megfelelő, közel százféle adatmező áll rendelkezésre a rendszerben a formai és tartalmi feltáráshoz (pl. címek, alkotók és közreműködők, eredeti dokumentum, típus, stílus, technika, témakör, tárgyszó, személy- és földrajzi név, időszak, képaláírás, ismertető szöveg, kapcsolódó dokumentumok, technikai jellemzők). Minden tétel legalább egy tematikus ill. a forrást jelző részgyűjteménybe is besorolásra kerül (pl. Állatvilág, Növényvilág, illetve Flickr, Országalbum), ezekben önállóan is lehet keresni a dka.oszk.hu/html/gyujtemenyek oldalon. A metaadatok XML formátumban átvehetők más rendszerekbe.

 

A MEK-hez hasonlóan a DKA-ban is több érdekes technikai megoldással találkozhat a figyelmes látogató: például javascriptes képmanipuláló funkciók (forgatás, tükrözés, részlet kinagyítása), nagyméretű képek interaktív nagyítása és görgetése a Zoomify nevű flash alkalmazással, földrajzi nevek helyének megtekintése a Google térképén, AddThis gomb a kép címének megosztásához több mint háromszáz közösségi felületen és egyéb alkalmazásban. A legújabb kísérlet a magyar fejlesztésű iGlue szemantikus kereső és tudástár beépítése, amivel egy-két kattintással kikereshetők a képek leírásaiban található nevekhez és fogalmakhoz kapcsolódó információk, médiafájlok és termékek az olyan népszerű szolgáltatásokból, mint a Wikipédia, a Freebase, a Youtube, a GoogleMaps, a Twitter, az Amazon, az E-bay stb. (Ez a funkció Internet Explorer böngészővel még nem működik!) 2011-ben egy alternatív, web 2.0 jellegű felülettel bővült a DKA.

 

A Képalbum nevű alkalmazásba a dka.oszk.hu/html/kepalbum.php oldalon léphetünk be Facebook vagy Google azonosítónkkal. A hazánkban szintén újszerűnek számító qooxdoo fejlesztőeszközzel készült alkalmazással ugyanúgy tudunk keresni és böngészni a gyűjteményben, mint a hagyományos webes felületen, de itt saját válogatásokat (albumokat) is kialakíthatunk a számunkra fontos képekből, melyeket azután megoszthatunk másokkal a népszerű közösségi oldalakon vagy például a blogunkban. A képek címkézhetők, pontozhatók, megjegyzésekkel láthatók el, továbbá elküldhetők képeslapként, de akár kirakós játékot is játszhatunk velük. Az albumokból pedig diavetítés indítható, így jól felhasználhatók például az oktatásban.

 

A DKA több mint 36 ezer dokumentuma jelenleg még szinte kizárólag csak állókép, de idén elkezdődött az animációk, ezen belül is a prezentációk gyűjtése és feldolgozása, a középtávú tervekben pedig 360 fokos panorámák és 3D-s képek archiválása is szerepel.

A szolgáltatást jelenleg naponta kb. ezer alkalommal látogatják meg, a forgalom dinamikusan növekszik az indulás óta, és egyre több kérés/kérdés érkezik a képek felhasználhatóságával kapcsolatban is.

 

Drótos László, OSZK, MEK Egyesület elnökségi tag

 

Comments are closed.

Blog Home