Bemutatkozik az MKE Fejér Megyei Szervezete

Posted by zondaz - május 27th, 2013

Az MKE Fejér Megyei Szervezete 1970. december 9-én alakult meg 18 taggal. 1971-ben kezdődött a szervezet érdemi működése a továbbképzések megszervezésével. A taglétszám folyamatosan nőtt, 1973-ban már 67 fő volt

Jelentősebb események:

1975. Elkészült a Fejér Megyei Szervezet Szervezeti és Működési Szabályzata.

1978-tól folyamatosan vettek részt a könyvtárosok a Vándorgyűléseken.

1984. Pályázat a Fejér megyében dolgozó könyvtárosok részére 5 témakörben. 2. helyezést elért dolgozat: Könyv-és könyvtáros kép a Videoton Elektronikai Vállalatnál. (Első helyezést nem adtak ki.)

1987. Pályatükör címmel a középiskolások pályaválasztását elősegítő előadások szervezése.

1990. július 11-14. MKE 22. Vándorgyűlése Székesfehérváron. „Múlt és jelen. A könyvtárak értékőrző és ismeretátadó szerepe a társadalomban.”

2000. július 26-28. A Helyismereti Könyvtárosok VII. Országos Tanácskozása Székesfehérváron.

2007. Elkészült a szervezet honlapja pályázati támogatással: http://old.vmmk.hu/mke/

2010. november 8. A Fejér Megyei Szervezet 40 éves jubileumának ünneplése a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban. Erre az alkalomra jelent meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének története című kiadvány, amely a 40 év eseményeit dolgozza fel írásban és képben (összeállította: Hegedűs Éva).

A 40. év után:

A szervezetet továbbra is a közös célok, a szakmai elhivatottság, a munka szeretete és az összetartozás fontosságának felismerése tartja össze. Az a jó, ha az egyesület mindenhol ott van, legyen az továbbképzés, tanulmányút, vándorgyűlés, pályázat. Új ötlet a “Könyvtárról – könyvtárra” című látogatássorozat a megye könyvtáraiban. Ezek a rendezvények igen népszerűek, megismerjük egymás munkáját, a könyvtár környezetét, a várost, a könyvtárosok örömeit és gondjait. Ezeken az utakon a fiatal kollégák is örömmel vesznek részt. Az éves tanulmányutak és a “Könyvtárról-könyvtárra” látogatások képanyagai a honlapon megtalálhatók.

MKE_FMSZ

Kapcsolatot tartunk a város kulturális alpolgármesterével, felajánlottuk az egyesület szakmai segítségét. Több könyvtárigazgatói pályázatot is véleményeztünk.

Problémának érzem azt, hogy a taglétszám évek óta stagnál, a fiatalok egy részét nehéz bevonni a szervezeti munkába. Nem érzik még azt a szakmai elkötelezettséget, amivel az alapítók létrehozták az egyesületet, és utódaik több mint 40 éven keresztül működtetik. Mindent megteszünk, hogy ezen a helyzeten változtassunk.

Beniczky Péterné Zsuzsa,
az MKE Fejér Megyei Szervezet elnöke

Comments are closed.

Blog Home