Az MKE Jogi Szekciója a XX. Könyvfesztiválon

Posted by zondaz - május 24th, 2013

2013. április 19.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik legsikeresebb programjai közé tartoznak minden évben a Könyvtáros Klub keretében zajló bemutatók, workshop-ok, előadások, amelyek a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) szervezésében valósulnak meg. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szakmai programmal vett részt az MKE Jogi szekció a Könyvtáros Klub munkájában. Káldos János, az OSZK Könyvtári Intézet könyvtárosa, az ELDORADO projekt vezetője, Az Eldorado és az Országos Elektronikus Dokumentumküldő Rendszer címmel tartott érdekfeszítő előadást a szép számmal összegyűlteknek.

Az ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára (ELDORADO) projekt célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a magyar könyvtári információ és dokumentumszolgáltató rendszer részeként működő, e projekt keretében megvalósuló szolgáltatás-rendszer használatával.

A rendszerterv ismertetése után az előadó a felmerülő jogkezelési problémákat (az elmúlt 140 év dokumentumtermésének szerzői jogi azonosítása és jogkezelése) vázolta és Dr. Legeza Dénes tanulmánya alapján betekintést adott az árva művek kezelésének hazai és uniós szabályozásába. Érdekes kísérletként Káldos János megpróbálta lemodellezni és egymásra vetíteni a szerzői jogvédelem és a különböző piaci érdekek (kiadói, terjesztői, fogyasztói, könyvtári érdekeltségek) időtábláit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik legnagyobb probléma a projekt megvalósítása során a szerzői jogra vonatkozó információk összegyűjtése lesz. Utalt arra, hogy az SZTNH összeállított egy segédletet, ugyanakkor a bőséges intézményi és jogforrás felsorolás mellett alig van néhány gyakorlatban is használható jogi adatokra vonatkozó forrás.

Az uniós kezdeményezések közül az ARROW projektet nevesítette, amely nem más, mint adatbázisok és jogtulajdonosi nyilvántartások hálózata, amelynek célja, hogy tisztázza a művek jogait, azonosítsa a jogtulajdonosait és kiépítsen egy automatizált európai szintű jogi adatbázist, ezáltal támogassa a tömeges digitalizálást Európa-szerte. Egyik legfontosabb funkciója az Europeana, az európai digitális könyvtár támogatása. A projekt tehát egy együttműködés a könyvtárak és a jogtulajdonos csoportok között annak érdekében, hogy technológiai megoldásokat találjanak a tömeges digitalizálás során felmerülő jogkezelési problémákra.

Az előadó végezetül kiemelte, hogy az ARROW célja és az ELDORADO jogi komponensének célja megegyezik, ezért az ELDORADO jogi komponensét úgy kell megvalósítani, hogy biztosítsa az ARROW-val való kapcsolatot és ugyanazokra a sémákra, szabványokra épüljön, mint az ARROW (Onix, FRBR).

Comments are closed.

Blog Home