Vándor-regények Egerben

Posted by zondaz - március 24th, 2013

Vandor_002

2013-ban Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából, a Gárdonyi-emlékév programsorozatához kapcsolódva indult el Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum olvasásnépszerűsítő kampánya: a Vándor-regény. A kampány fő célja Gárdonyi Géza életművének széleskörű megismertetése, egyben az olvasás népszerűsítése, amelyhez mintaként a Veszíts el egy könyvet! könyvelvesztő játék sikere szolgált.

Az ötlet az önkormányzat munkatársaié – ők dolgozták ki a játék menetét, tervezték meg az egységes arculatot, a játék logóját, a szóróanyagokat, az egyedi könyvespolcokat. A Gárdonyi könyveket a Bródy Sándor Könyvtár vásárolta meg: a kampány 314 kötettel indult.

Tizenhat Gárdonyi-pont várja Egerben az olvasókat: a bástya-motívumos könyvespolcokon egyedi külső és belső matricával ellátott Gárdonyi kötetek sorakoznak, melyeket bárki szabadon elvihet: a “kölcsönzés” tényét csupán a könyvbe ragasztott matricán kell jelezni, a név és a „kölcsönzési” dátum beírásával. A játékszabályok szerint a könyv elolvasása után az olvasó egy másik Gárdonyi-pontra viszi vissza a könyvet, ahol újabb vándor-kötetek várnak rá. Az olvasás élményét bárki megoszthatja a kötetekbe írt megjegyzésekkel, valamint a könyvtár által működtetett Facebook oldalon.

Az akció a bizalomra épül, és arra a hitre, hogy az egriek szeretik Gárdonyi Gézát, ezért meg szeretnék ismerni a teljes életművét – magukhoz veszik a könyveit, elolvassák őket, és visszaviszik a pontokra, hogy mások is elmerülhessenek az író világában.

Olvasásnépszerűsítő kampányunkról tájékozódhatnak a kampány Facebook oldalán, illetve az idei könyvfesztiválon és az MKE 45. vándorgyűlésén Egerben, a helyszíneken is.

 

Zsoldos Marianna – Komlóné Szabó Ágnes
Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger

Comments are closed.

Blog Home