Jövőnket meghatározó vitaanyagok – dec. 15-ig várjuk a véleményeket!

Bejegyzés ideje: 2010. december 05., vasárnap. Kategória: Iskolai könyvtárak,Jogszabályok,Közérdekű,Közoktatás,Oktatás. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Kedves Kollégák!

Megjelent a NEFMI honlapján a közoktatási törvénytervezet és a pedagógus életpályamodell vitaanyagai, melyek meghatározók az iskolai könyvtárak és az iskolai könyvtárosok vonatkozásában.

Minisztériumi közlemény: http://www.nefmi.gov.hu/miniszterium/sajtokozlemenyek/ertekelvu-lesz

Kt: http://www.nefmi.gov.hu/miniszterium/sajtokozlemenyek/uj-kozoktatasi-torveny-101203

életpálya: http://www.nefmi.gov.hu/miniszterium/sajtokozlemenyek/pedagogusok-eletpalya-101203

A minisztérium dec. 30.ig várja az észrevételeket, így a KTE kéri a kollégákat, hogy legkésőbb 2010. dec. 15-ig jutassák el javaslataikat, véleményüket a KTE e-mail címére, hogy egységes szakmai álláspontot állíthassunk össze belőlük.

Az e-mail: ktegyesulet@gmail.com

Köszönettel:

Dömsödy Andrea
alelnök
Könyvtárostanárok Egyesülete
domsody.andrea@opkm.hu
06-1-323-55-55

4 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Jövőnket meghatározó vitaanyagok – dec. 15-ig várjuk a véleményeket!'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Jövőnket meghatározó vitaanyagok – dec. 15-ig várjuk a véleményeket!'.


  1. 2011. január 05., szerda | 11:04

    […] blogrólDömsödy Andrea – Pedagógusból könyvtáros? Várjuk a véleményeket!Dömsödy Andrea – Jövőnket meghatározó vitaanyagok – dec. 15-ig várjuk a véleményeket!Eszes Andrea – Jövőnket meghatározó vitaanyagok – dec. 15-ig várjuk a véleményeket! […]

  2. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. december 10., péntek | 19:19

    Kedves Kollégák!

    A mai OFI konferencián a minisztérium képviselői hangsúlyozták azt, ami amúgy a tervezetben is benne van, hogy ez egy kerettörvény, vagyis sok részletet a követő rendeletek fognak meghatározni. (Melyekről most még keveset tudni.)

    Mindemellett valóban fontos a törvényben az alkalmazásra vonatkozó szóhasználatokat és normákat pontosítani, egyértelművé tenni. Ehhez kapcsolódóan kérdezném, hogy van-e olyan iskolai könyvtár, ahol alkalmaznak/alkalmaztak könyvtártechnikust. Szükséges-e ez a munkakör az új törvényben is?

    A kettős funkciójú, nem ÁMK iskolai könyvtárak helyzete valóban nem tisztázott ebben a törvényi koncepcióban.

    Andrea gyűjtését kiegészíteném azzal, hogy a könyvtár szóra lehet még egy találatot lelni a pedagógusok tankönyvellátásával kapcsolatban.

  3. Eszes Andrea szerint...

    2010. december 08., szerda | 13:03

    Kedves Kollégák!
    Jobb egér gomb, keresés, könyvtáros “kifejezésre” 7 db találatot ad a tervezett törvényjavaslat.
    1. Pedagógiai munkát segítő alkalmazottak.
    -már azon megdöbbentem, hogy a gyermek-és ifjúságsegítő munkatárs nem igényel speciális végzettséget?? Jártak a Tisztelt Törvényhozók mostanában egy átlagos középiskolában??
    No de vissza a könyvtárhoz.
    Könyvtártechnikus, könyvtári asszisztens feladatkörökkel találkozom, a könyvtárostanárt meg sem említi a vitaanyag. A jogokról, kötelességekről és feladatokról nem is beszélve.
    2. A következő 3 találat a végzettségre vonatkozik.
    3. A fennmaradó találat pedig a könyvtárostanár óraszámaival foglalkozik.

    Bízom benne, hogy ez azért lehetséges, mert a 21. században a könyvtárostanár hivatás külön fejezetet érdemel egy közoktatási törvényjavaslatban.

    Tisztelettel: Eszes Andrea

  4. Kovács Péter szerint...

    2010. december 05., vasárnap | 13:23

    Kedves Kollégák!

    Elolvasva a vitaanyagokat ugyan azt hiányolom bennük mint ami eddig sem volt: a kettős funkciójú (és) “egy személyes” könyvtárak helyzetének tisztázását.
    Én jelenleg egy ilyen könyvtárat vezetek egy kistelepülésen. Az ilyen speciális “feltételeket” nem tisztázza sem a jelenlegi oktatási, sem pedig a jelenlegi könyvtári törvény sem. Úgy kell összegereblyézni a rám vonatkozókat, ami persze állandó támadás célpontja, hogy mi is jár és mi nem. Mi is vagyok: pedagógus? Könyvtáros? Mindkettő?
    Jó lenne ha ez is tisztázásra kerülne végere! Kérdezem: Nektek mi a véleményetek?

    Tisztelettel: Kovács Péter

Szólj hozzá!

*