VI. Országos népmese-konferencia

Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 02., csütörtök. Kategória: Más szervezetek,Olvasás,Vidéki programok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

nepmese_konfTisztelt Kollégák!

 A Magyar Olvasástársaság – HUNRA és a Hamvas Béla Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önöket a VI. Országos népmese-konferenciára „A családi olvasás éve” jegyében.

Időpont: 2010. október 1-2. (péntek konferencia, szombat Mesenap)

Helyszín: Százhalombatta (Rendezvényközpont, Szent István tér 12.)

 „A családi olvasás éve” keretében a konferencián neves tudósok, pszichológusok szólnak a család pótolhatatlan szerepéről. Könyvtárosok, pedagógusok, intézmények számolnak be a napjainkban népszerű mesei rendezvényekről. Választ keresünk arra, miért van a hagyományos, szóbeli mesemondásnak különleges ereje, és tanítható-e a mesemondás.

Benedek Elek születésnapján, az idei év kiemelt vendége a Drávaszög és a hazánkban élő horvát nemzetiség.

A konferencia mesés hangulatáról szakavatott mesemondók gondoskodnak.

A Könyvtári Intézet kezdeményezéséhez kapcsolódva főként a családból hozott élmények, az „útravaló hamuba sült pogácsa” jelentőségét kívánjuk nyomatékosítani.

 Programunk részleteiről minden tudnivalót megtalálnak honlapunkon: www.hunra.hu, valamint a www.hbvk.hu népmese menüpontban.

 Kérjük, fogadják tőlünk szeretettel minden nap A nap meséjét!

Előzmény blogunkon

Forrás: KATALIST

3 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'VI. Országos népmese-konferencia'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'VI. Országos népmese-konferencia'.


  1. 2010. október 07., csütörtök | 10:19

    […] Dömsödy Andrea – VI. Országos népmese-konferenciaBondor Erika – Felhívás a KTE Emlékéremre való jelölésre| Györffy könyvtár – Felhívások […]

  2. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. október 01., péntek | 23:25

    Kedves Kollégák!

    Alkalmam volt a VI. Népmese konferencia első napjának nagy részén részt venni. A gazdag program nemcsak szakmailag volt tartalmas, hanem meseélményekben is. Itt most nem is kísérelem meg visszaadni mindazt, amit kaptunk, csak apró hírmorzsaként, a teljesség igénye nélkül néhány vázlatos gondolat és főleg olvasmányajánlót próbálok nyújtani a konferencia kapcsán:

    – A Hunra közgyűlése újraválasztotta Győri János elnököt.

    – Jankovics Marcell készülő Oroszlánok az asztal alatt, Mese és álom c. könyvéről, melyben saját álmai segítségével népmesei alapon tipizálja az álmokat.

    – Boldizsár Ildikó a tegnap megnyitott Meseterápia központ (http://www.meseterapia.hu/) céljairól beszélt, melynek különlegessége azon túl, hogy a világon az első ilyen intézmény, az, hogy főleg a prevencióra, és nem a gyógyításra koncentrál. Tovább megtudhattuk Meseterápia címmel megjelent új könyve is.

    – Agócs Gergely előadásában azt hangsúlyozta, hogy a mese közösségi tevékenység, de ma már a kisebb közösségekben sincs jelen a mesélés, de a mesék szereplői például a mesékben élnek tovább. (A Hagyományok Házában szerveznek mesemondó tanfolyamokat.)

    – A délelőtti program utolsó eseményeként több népmesével dolgozó kolléga mutatkozott be röviden. Gombos Pétertől hallhattunk az Olvasó-társ programról (http://www.hunra.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=635:varjuk-olvaso-tarsak-jelentkezeset&catid=1:hirek&Itemid=50). Furugh Switzer arról a programról mesélt, melyben roma anyáknak tanítják a mesélést. Szávai Ilonától megtudhattuk, hogy a Pont Kiadó felvállalta a sepsiszentgyörgyi Cimbora c. lap magyarországi terjesztését. Másrészt pedig Burgumburg címmel.

    – Lábadi Károly a Drávaszög bemutatása közben felhívta a figyelmet Katona Imre: Sárkányölő ikertestvérek, Kopácsi népmesék c. kötetére

    – Eperjessy Ernő saját mesegyűjtéséről mesélt, melynek eredménye az Égigérő almafa, Őrtilosi népmesék c. kötet.

    – Nagy Attila gondolatmenetének magva: a népmesék hamuba sült pogácsája kevésbé fizikai táplálék, sokkal inkább a családból hozott szellemi, erkölcsi értékek, tartalmak szimbóluma. A jövőben a hazai közművelődési, oktatási intézményeknek, az egyházaknak, a médiának sokkal többet kell foglakozniuk a családokkal, a szülőkkel. Emellett felhívta a figyelmet a biztosan sokak által ismert Bettelheim: a Mese bűvölete … mű bevezetőjére, Bert Hellinger gondolataira és a family literacy kapcsán felidézte Greg Brooks előadását az OSZK-ban.

    A program számomra sajnos ezen a ponton véget ért, de meg kell még említeni, hogy a szakmai előadások között ízes népmeséket hallgathattunk Kóka Rozáliától, Kovács Mariannától és Vető Nórától, akik pedig maradni tudtak még, azok Berecz Andrástól is.

    Az előadókról bővebben: http://sites.google.com/site/viorszagosnepmesekonferencia/eloadoink

    Üdvözlettel:
    Dömsödy Andrea
    KTE, OPKM

  3. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2010. szeptember 02., csütörtök | 14:46

    Ugyanezen a hétvégén rendezik Debrecenben a Gyakorlóiskolák VI. Országos Módszertani Konferenciáját, így én sajnos nem tudok elmenni Százhalombattára. Viszont Debrecenben éppen a mi iskolai könyvtárunk Népmese napi hagyományairól fogok mesélni a kollégáknak. Véletlen az egybeesés, de így egy kicsit olyan, mintha mi, gyakorlósok is ott lennénk a népmese-konferencián.

Szólj hozzá!

*