ISLM 2010

Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 02., hétfő. Kategória: Iskolai könyvtárak,Programok. Szerző: konyvtarostanar

Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) kezdeményezésére 1999 óta a világ egyre több országában ünneplik az Iskolai Könyvtári Világnapot. Ehhez a kezdeményezéshez – melynek célja, hogy az iskolai könyvtárakra, azok sikereire és problémáira irányítsa a figyelmet –  Magyarország 2002-ben csatlakozott. Az iskolai könyvtárosok kreativitása és a gazdag programok iránti nagy érdeklődés hatására a világnap 2008-tól nemzetközi hónappá nőtte ki magát.

Az IASL minden évben egy szlogenben emeli ki az iskolai könyvtárak egy fontos jellemzőjét. 2010-ben a következő állításra helyezzük a hangsúlyt:

Sokféleség, kihívás, rugalmasság

Az iskolai könyvtár mindenre képes!

Diversity Challenge Resilience: School Libraries Have it All

Ebben benne van, hogy iskolai könyvtáraink nagyon sokfélék. Sokféle iskolatípusban, különböző tárgyi és személyi feltételek között működnek, sokféle elvárásnak, kihívásnak kell megfelelniük. A kihívások kettősek: részben a működési feltételekre vonatkoznak, hiszen a statisztikákból, könyvtári szakfelügyeleti vizsgálatokból tudjuk, hogy ma Magyarországon nagyon kevés iskolai könyvtár rendelkezik az (állomány)fejlesztéshez szükséges költségvetéssel, egyre több helyen egyre kisebb óraszámban alkalmaznak könyvtárostanárt. A kihívások egy másik körét képviselik a használó tanulók és pedagógusok igényei. Azokban az iskolákban, ahol az oktatás valóban az egész életen át tartó tanulásra való felkészítést, a kompetenciafejlesztést tűzi ki célul, az iskolai könyvtárra és szolgáltatásaira, a kölcsönzéstől, a könyvtári órákon át a projektek támogatásáig nagy és olykor nagyon speciális igények, kihívások munkáltatják a könyvtárostanárt.

Az iskolai könyvtárak, iskolai könyvtárosok viszont rugalmasak, a használóik érdekében szinte mindenre képesek. Ezt bizonyítják az elmúlt évek világnapi eseményei is.

Csatlakozzon Ön is az eseménysorozathoz!

Csatlakozni sokféle programmal, tevékenységgel lehet. Ezek közül külön felhívjuk a figyelmet a hazai és nemzetközi együttműködésben megvalósuló párbeszédekre, eseményekre. Indíthatunk közös projektet testvériskoláinkkal, de kereshetünk partnert a hazai és a nemzetközi világnapi honlapon a korábbi években csatlakozók között is. Továbbá programokat szervezni nemcsak a gyerekeknek, hanem tanárkollégáinknak, újságíróknak, politikusoknak is lehet. Ezen a napon az utóbbiak is különösen fontosak, hiszen a tanulók, pedagógusok ismerik legjobban munkánkat, de szükségünk van mások támogatására is. Ez a nemzetközi esemény jó alkalom a figyelemfelhívásra, kapcsolatfelvételre is.

Kérünk mindenkit, aki az előző években már csatlakozott vagy ebben az évben szeretne csatlakozni hozzánk, regisztráljon a hivatalos magyar oldalon: http://www.ktep.hu/csatlakozas

Lázárné Szanádi Csilla
könyvtárostanár,
a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke

2 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'ISLM 2010'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'ISLM 2010'.

 1. Dömsödy Andrea szerint...

  2010. augusztus 19., csütörtök | 17:44

  Kedves Kolléga!

  A csatlakozáshoz hamarosan lesz egy a korábbi évekéhez hasonló adatlap (iskola neve, kapcsolattartó, programleírás, rövid angol nyelvű programleírás). Ennek kitöltéséhez szükséges a honlapon való regisztráció.

  Mivel a pályázati jelentkezési lapok is ezen a felületen lesznek, a honlapon való regisztráció azokhoz is szükséges.

  Még egy kis türelmet kérünk az adatlapok elkészítéséhez! Ahogy lehetővé válik a csatlakozás és a pályázati adatlap kitöltése, itt is és a levelezőlistákon is hírt fogunk adni róla.

  Üdvözlettel:
  Dömsödy Andrea
  KTE alelnök

 2. dfgbibl szerint...

  2010. augusztus 18., szerda | 19:46

  A regisztráció már csatlakozást is jelent egyben? Mert én nem találok olyan menüpontot a ktep oldalán, ami a 2010-es rendezvényhez csatlakozna… A pályázatokon nem csak csatlakozott könyvtárak indulhatnak, ugye?

Szólj hozzá!

*