MKE 42. Vándorgyűlés – hamarosan kezdődik

Bejegyzés ideje: 2010. július 07., szerda. Kategória: KTE,Más szervezetek,Programok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Kedves Kollégák!

Hamarosan, július 15-én kezdődik az MKE 42. Vándorgyűlése Baján. Aki részt szeretne venni rajta, még mindig regisztrálhaja magát a Vándorgyűlés honlapján. A KTE tagjai, mint akik egyben MKE tagok is, kedvezményes részvételi költség mellett vehetnek részt rajta!

Egyesületünket július 16-án Lázárné Szanádi Csilla elnökasszony képviseli a Gyermekkönyvtáros Szekcióval közösen szervezett programban. Előadásának címe: Iskolai könyvtár és multikulturalitás.

Minden kollégát szeretettel látunk!

3 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'MKE 42. Vándorgyűlés – hamarosan kezdődik'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'MKE 42. Vándorgyűlés – hamarosan kezdődik'.

  1. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. július 19., hétfő | 16:15

    Közben saját fotóimat feltöltöttem a KTE fotóalbumába. Jó böngészést!
    http://picasaweb.google.hu/kte1986

  2. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. július 19., hétfő | 10:48

    Morzsák a Vándorgyűlésről

    Nem szándékom teljes összefoglalót írni a bajai Vándorgyűlésről, de néhány érdekes felvetésre, forrásra szeretném felhívni a figyelmet.

    A nyitó plenáris ülésen előadást tartott Dr. Kállai Ernő a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Előadása a „Jelentés a kisebbségek kulturális jogainak érvényesítéséről” c. saját hivatala által készített vizsgálat megállapításaira épült. A jelentés elmondása szerint saját honlapján (http://www.kisebbsegiombudsman.hu) elérhető, de sajnos nem találtam meg. (Kérem, aki tud, segítsen!) Az általa és a másnapi plenárison Fehér Miklós (Könyvtári Intézet) által elmondottak szerint jelentős mértékben foglalkozott a vizsgálat a könyvtári ellátással is, melyben javaslatokat is megfogalmaztak. Biztosan iskolai könyvtárak számára is elgondolkodtatóak.
    Ami viszont biztosan állítható, a nemzeti, etnikai kisebbségek számára nemcsak kultúrájuk, hanem létük szempontjából is különösen fontos az anyanyelv használata, melyre a könyvtáraknak, iskolai könyvtáraknak is figyelmet kell fordítaniuk, forrásokat, szolgáltatásokat kell nyújtaniuk.
    Vajon hány nem nemzetiségi iskola könyvtára figyel a környezetében élő kisebbségek kultúrájának megismertetésére, támogatására? Azt vajon hogyan, milyen módon teszik? Akár ezen a fórumon is szívesen olvasnánk a jó gyakorlatokról.

    A FITT Szekció előadásai közt ismét hallhatunk a konyvtar.hu szolgáltatásairól, és azok jövőbeni lehetőségeiről. Ezekről továbbra is azt gondolom, hogy informatikus, pénz és idő hiányában jó lehetőségek az iskolai könyvtárak számára is.

    A Gyermekkönyvtáros Szekció és a KTE közös szekciójában
    1. Nánási Yvette mutatta be a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése (http://www.mgyke.hu/) által tömörített kiadók újdonságait, úttörő vállalkozásait.

    2. Gombos Péter és tanítványai egy sikeres és ígéretes kezdeményezésről számoltak be. A programban hallgatók olvastak fel a védőnői közvetítéssel a gyerekkönyvtárba érkező hátrányos helyzetű gyerekeknek. A program egy különös értéke, hogy nem csoportos, hanem egyéni felolvasás folyik programban, mely során a gyerekek megtapasztalhatják a mesélés, mesehallgatás intim élményét is, az odafigyelést … Mindez pedig nem egyszeri, hanem rendszeres esemény az egyes gyerekek életében is. A programot a jövőben kisebb felkészítés után újabb önkéntesekkel szeretnék bővíteni, és országosan elterjeszteni. Véleményem szerint az ilyen eseményeknek az iskolai könyvtárak is jó helyszíneik lehetnek. Figyeljünk a kaposváriak hamarosan megjelenő felhívására!

    3. Jómagam az (iskolai) könyvtárakkal szemben támasztott multikulturalitással kapcsolatos elvárásokat gyűjtöttem össze, és gondoltam tovább a pedagógiai szakirodalom és a NAT alapján.

    4. Miklós Katalin a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárának gazdag tevékenységét mutatta be.

    Fényképeket már láthatunk a Vándorgyűlés honlapján. Reméljük, hamarosan a prezentációk is elérhetők lesznek.

  3. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. július 16., péntek | 20:58

    Kedves Kollégák!

    Hagyományosan a Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén kerül átadásra az MKE Emlékérem.

    Ebben az évben két kiemelkedő könyvtár-pedagógus is elismerésben részesült:
    Bondor Erika, könyvtárostanár, a KTE volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja
    Budavári Klára, gyermekkönyvtáros, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciójának elnöke

    Bővebben:
    http://vandor2010.ejf.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=91&Itemid=87

    Gratulálunk nekik!

Szólj hozzá!

*