Bővülő Gyermekirodalmi adatbázis

Bejegyzés ideje: 2010. május 25., kedd. Kategória: Hírek,Olvasás. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Kedves Kollégák!

Dr. Győri Jánosnak, a Magyar Olvasástársaság elnökének levelét továbbítjuk:

Kedves Kollégák, Barátok, Szülők!

Munkatársaim nevében is hadd hívjam fel a figyelmüket arra, hogy a Magyar Olvasástársaság honlapjáról nyíló Gyermekirodalmi adatbázis 2010. február 1. óta 150 újabb tétellel bővült, s jelenleg is folyamatosan épül. Az adatbázis szakmai naprakészségét mutatja az is, hogy a nemrég rendezett Gyerekirodalmi fesztiválra készült TOP 50-tételes gyermekkönyvlista valamennyi címe szerepel az adatbázisunkban.

A Könyvtári Intézet és a Magyar Olvasástársaság együttműködésében, egy TÁMOP-program munkálatainak keretei közt épülő adatbázisban a felhasználók 6 életkori csoportra bontva, műfajt jelölő tárgyszók vagy témakörbeli jellemzők szerint kereshetnek. Feltüntetjük, hogy mely művek ajánlhatók inkább lányoknak, melyek fiúknak és melyek mindkét nemnek. A könyvek alapvető bibliográfiai adatait, illetve a terjedelem közlését minden esetben a könyvről szóló 10-20 soros ismertető követi. Az adatbázisban böngészők az oldalt látogató többi érdeklődő pontozásos értékelését is megtalálhatják az egyes könyvekről.

Jelen emlékeztetőt azért is küldjük, mert közeledik a tanév vége, illetve a nyári szünet ideje, s azt gondoljuk, hogy a tanítványaik jövő évi olvasmánylistáját most összeállító magyartanároknak, a gyermekeik lehetséges nyári olvasmányaira gondoló szülőknek szakszerű, egyben inspiráló segítséget jelenthet az adatbázisban való böngészés. De természetesen érdemes a gyermekek figyelmét közvetlenül is az adatbázisra irányítani.

A Magyar Olvasástársaság honlapjának címe: http://hunra.hu/

Itt, a felső menüsorban található a Gyermekirodalmi adatbázis indítógombja is.

Sok üdvözlettel:

Dr. Győri János

Szólj hozzá!

*