Fotópályázat könyvtárakról

Bejegyzés ideje: 2010. április 07., szerda. Kategória: Pályázatok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Kedves Kollégák!

A Könyvtárépítészet blogon Takács Dániel fotópályázatot hirdetett meg Fogd a géped címmel:

“Versenyt hirdetek meg minden könyvtáros, könyvtárt szerető számára. A feladat egyszerű: fogd a fényképezőgépedet, és fotózz le minden utadba eső könyvtárat. Hazaérve/gép elé ülve töltsd fel az indafotóra, címkézd (a hely és a “klog” mindenképpen szerepeljen rajta, a könyvtár nevének is örülök, de az opcionális), helyezd el by-nc-sa Creative Commons licensz alatt, és a verseny végén örülj a nyereménynek (ennek részletei később derülnek ki).”

A pályázat kiíróját az motiválta, hogy a könyvtárakról, mint épületekről az eddigieknél bővebb adatbázis jöjjön létre. Mivel a pályázaton bárki részt vehet, tanítványinkat is mozgósíthatjuk!

“A határidő elég hosszú, szeptember 31-ig tart, a nyertes pedig az lesz, aki a legtöbb könyvtárat gyűjti össze. Hajrá!”

Senkit ne riasszon el a mennyiségre törekvés attól, hogy feltöltse iskolai könyvtára képeit – nyerni ugyan nem fog, de könyvtára remélhetőleg bekerül az ezúton kibővülő adatbázisba. Javasoljuk, hogy a címkék között szerepeljen az “iskolai könyvtár” és a fotó készítésének évszáma is.

További részletek a blogon: http://konyvtarepiteszet.klog.hu/2010/04/fogd-a-geped/

5 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Fotópályázat könyvtárakról'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Fotópályázat könyvtárakról'.

  1. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. április 12., hétfő | 11:53

    A dátum csak azért lenne fontos, mert nekem például több könyvtárról elég régi képeim vannak. Vagy OPKM-ről vannak több korszakról is. Sőt akár régi fényképeket is lehetne szkennelni.

    Bár nem tudom, hogy a pályázaton régi fényképekkel is lehet-e indulni. Vagy most kell elindulni a könyvtárakba?

    Másrészt a magam részéről, ha majd szakítok rá időt, mindenképpen ráírnám a települést, az intézmény pontos nevét, a könyvtár típusát is az évszámon túl. Mert egy ilyen gyűjtésnek akkor látnám hasznát, ha visszakereshető lenne.

    Bár nem tudom, hogy hosszútávon mi a célja a gyűjtésnek.

    A nyeremények kapcsán meg lehetne próbálni építészettel, bútorokkal foglalkozó cégeket megkeresni. A nyertes a saját vagy nem könyvtáros esetén egy általa kiválasztott könyvtár számára nyerhetne flexibilis trapéz asztalokat, kölcsönzőpultot, utalványt …, vagy szakértői véleményt. De építészeti folyóiratoknál is lehetne próbálkozni előfizetésért.

    Sok szerencsét és sikert hozzá!
    És sok pályázót!
    Sok iskolai könyvtári fotót!

  2. dani szerint...

    2010. április 12., hétfő | 09:32

    Kedves Andrea, a dátumot azért nem gondoltam, mert egyrészt a legtöbb gép az exif infók közt tárolja a pontos időpontot is, de a feltöltés dátuma mindenképp ott van. Egyébként jogos, és én is becímkéztem 🙂

  3. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2010. április 08., csütörtök | 19:04

    Igazad van, az az 5 perc is valami, sokaknak még annyi sem jut! 🙂 Gondolkodunk a nyereményeken, mert olyan kreatívok vagyunk! 😀

  4. dani szerint...

    2010. április 08., csütörtök | 12:53

    nyerni mindenki fog, hát ha mást nem, akkor az 5 perc hírnevet tudom neki biztosítani 🙂

    Könyvtárostanárok, ti nagyon kreatívok vagytok, nincs ötletetek nyereményre? Esetleg nincsen köztetek olyan grafikai tehetséggel megáldott kolléga, aki szívesen kidekorálna egy-egy könyvet?

  5. Dömsödy Andrea szerint...

    2010. április 07., szerda | 17:31

    Ez a kezdeményezés érdekes, és ha sokan részt vesznek benne, akkor hasznos is.
    Jó lenne, ha sok iskolai könyvtár(os) töltene fel legalább magáról képet, és a címkék között egységesen szerepelne az iskolai könyvtár.

    Továbbá praktikus lenne, ha egy évszám is szerepelne a címkék között, hiszen reményeink szerint a könyvtárak változnak, fejlődnek.

Szólj hozzá!

*