JOGPONT Hálózat és egyebek

Bejegyzés ideje: 2010. február 20., szombat. Kategória: Blogok és honlapok,Jogszabályok,Közérdekű,Közoktatás,Szakmai anomáliák. Szerző: konyvtarostanar

Az elmúlt időszakban egyre szaporodik a hozzánk nem szakmai, hanem munkaügyi, jogi problémákkal fordulók száma. Mivel nem vagyunk jogászok, ezekre a kérdésekre csak a józan paraszti ész vagy  a tapasztalat alapján tudunk valamit válaszolni – és ezekre a válaszokra nem lehet sem alapozni, sem hivatkozni jogi szempontból.

Ezért is ajánlunk most örömmel két olyan lehetőséget, amelyeket ilyen helyzetben érdemes igénybe venni!

A JOGPONT Hálózat Magyarország hét régiójában, az ország 145 helyszínén térítésmentes jogi segítséget nyújt munkavállalóknak, kis- és középvállalkozásoknak munkajog, cégjog és társadalombiztosítás területén. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg.

A jogi tanácsadó pontok régiós bontásban megkereshetők a Jogpont.hu oldalon, ahol konkrét időpontokat, címeket közölnek.  A hálózatos működéssel a hazai jogtudatos magatartás fejlődését célozzák meg – ahogyan ezt a küldetési nyilatkozatukban olvashatjuk.

A linket felvettem a blogunk linkajánlatába is, hogy bármikor könnyen rátaláljatok! (Lásd: Főoldal)

Linktárunk még egy hasonló témájú, érdekes lehetőséggel bővült a héten:

Dr. Szüdi Jánost – azt hiszem – nem nagyon kell bemutatni a könyvtárostanároknak. (Több rendezvényünket is megtisztelte már régebben, amikor problémáinkkal megkerestük.) Érdekes kezdeményezés a webkettes eszközökkel is operáló, interaktív oldala, ahol a közoktatás területén felmerülő jogi, közigazgatási kérdésekre kaphatunk tőle közvetlenül választ – de az archívum korábbi bejegyzéseiből is okulhatunk.

Az igaz, hogy az utolsó bejegyzés már 2009. szeptember 2-án született, de felmerülő kérdésekre még tavaly decemberben is érkezett válasz. Reméljük, hogy ez  a hasznos kísérlet az idén sem hal el, sőt, inkább fellendül. Hajrá, Szüdi Úr! Nagyon értékeljük – a magyar állam- és közigazgatásban sajnos idáig még nem éppen elterjedt hozzáállását: közérdekű, ügyfélcentrikus, közvetlen kapcsolatot személyesen is felvállaló. És persze szakmailag teljesen megalapozott – mint ahogyan azt már a korábbi, formalizált (hivatalos) válaszainál is megszoktuk.

Én nagyon örülnék, ha az ilyen kezdeményezések szélesebb körben is elterjednének a magyar közhivatalokban!

További lehetőségként pedig újra felhívnám a figyelmet a Linkajánlónkban már korábban is elérhető Jog.klog.hu-ra (Horváth Sándor Domonkos könyvtárjogi blogja), és a Magyarország.hu Jogszabálykeresőjére.

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'JOGPONT Hálózat és egyebek'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'JOGPONT Hálózat és egyebek'.

  1. Hock Zsuzsanna szerint...

    2010. február 20., szombat | 17:57

    Kedves Kollégák, kedves Csapattárs Erika!

    A KTE Etikai Bizottsága is létezik, mint fórum, ahol segítséget lehet kérni. Természetesen jogászi hátterünk is van, aki jogi természetű esetekben segít, de sokszor az Etikai kódex megfelelő pontjának értelmezésével is megoldható a probléma.
    Az Etikai Bizottság várja (és köszöni az eddig kapott) kérdéseket a hock.zsuzsa@fppti.hu címre, a bizottság elnöke ezeket megbeszéli a tagokkal. Rendszeres konzultációs lehetőség személyesen minden hónap második péntekén 15 órától a Mérei Intézet könyvtárában. Esetenként helyi segítségnyújtást, mentorálást is vállalunk.
    szeretettel

    Hock Zsuzsanna, a Bizottság vezetője

Szólj hozzá!

*