Könyvtárhasználati bemutató óra Gyöngyösön

Bejegyzés ideje: 2009. december 08., kedd. Kategória: Könyvtár-pedagógia,Könyvtárhasználati oktatás,Közoktatás. Szerző: cs.-bogyo-katalin

A gyöngyösi Kálváriaparti Általános Iskola könyvtári blogján jelent meg kolléganőnk, Hevesi Mária beszámolója az iskolai könyvtárban tartott könyvtárhasználati bemutatóóráról, melyet Melykóné Tőzsér Judit tartott. Ezúttal mi is gratulálunk Juditnak, Marinak és a lelkes gyerekeknek a jól sikerült órához!

A kulcskompetenciák birtokában lévő nyolcadikos diákok látogattak el hozzánk a hatvani Kodály Zoltán Általános Iskolából tanárukkal, Melykóné Tőzsér Judittal együtt, november 26-án. Bemutató óra keretében bizonyították a jelen lévő pedagógusoknak, könyvtárostanároknak, hogy hosszú távon mennyire eredményes a könyvtár eszközeivel végzett tanítás, tanulás.

Problémamegoldó gondolkodás, a gondolatok pontos megfogalmazása, véleményalkotás, érvelés, sokoldalú információszerzés, hatékony információfeldolgozás, az IKT-eszközök magabiztos használata, és még sorolhatnám, mi mindenben jeleskedtek a hatvani diákok.

Bemutatták az ötödikes koruk óta készített tudományos diákköri munkáikat, saját készítésű prezentációikat. Az óra központi témája az egy héttel korábban az Országos Széchényi Könyvtárban tett látogatásuk, és a nemzeti könyvtárral kapcsolatos projektmunkák bemutatása volt. Az egyik csoport a könyvtárat népszerűsítő weblapot készített: a http://www.nemzetkonyvtara.mlap.hu/ címen. Mások prezentációt, slideshow-t, ötletes reklámhordozókat: kulcstartót, naptárat, kitűzőt készítettek a nemzeti könyvtárról. A projektek ismertetését mindig az önértékelés és a társak őszinte, érvekkel alátámasztott, kulturáltan megfogalmazott véleménye követte.

Nagy öröm volt látni ezeket a nyílt eszű, kreatív gondolkodású, alkotó kedvű és tudni vágyó fiatalokat. Gratulálunk nekik és tanáraiknak az elért eredményekhez!

Kedves Judit! Szívből gratulálunk példaértékű könyvtárpedagógiai munkádhoz, és hálásan köszönjük, hogy megszervezted ezt az “utazó órát”.

A program a TÁMOP 3.2.4 projekt keretében valósult meg.

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'Könyvtárhasználati bemutató óra Gyöngyösön'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Könyvtárhasználati bemutató óra Gyöngyösön'.

  1. Bondor Erika szerint...

    2009. december 08., kedd | 13:10

    Gratulálok, Judit! Kár, hogy nem lehettem ott – de azért el tudom képzelni, mert láttam már órádat…. 🙂

    Itt is szeretettel üdvözöllek (holnaputáni névnapod alkalmából is)!

Szólj hozzá!

*