IKT fejlesztési lehetőség iskolai könyvtáraknak is!

Bejegyzés ideje: 2009. december 01., kedd. Kategória: Könyvtári informatika,Pályázatok. Szerző: konyvtarostanar

Kedves könyvtárostanár kollégák!

Nagyon fontos pályázati lehetőség információit továbbítom nektek!
Kibővítették a TIOP 1.2.3/09 pályázatot az iskolai könyvtárakra is, és egyúttal a pályázat beadásának határidejét is meghosszabbították, várhatóan január végéig lehet majd beadni.

Fontos továbbá:

– csak konvergencia régiókból lehet pályázni (tehát budapesti, közép-magyarországi iskolai könyvtáraknak itt nincs lehetőségük, sajnos)

– konzorciumokat kell alkotni (minimum kettő, maximum négy taggal) Megkérdeztem: azonos fenntartóhoz tartozó iskolák is lehetnek a konzorciumok tagjai. Tehát pl. pályázhat két iskolai könyvtár azonos városból is – mármint pályázhat a fenntartója. Sürgősen vegyétek fel a kapcsolatot az intézményvezetőtökkel és a fenntartókkal az új információkat közvetítve!

Mindenképpen pályázzatok, hosszú idők óta nem volt ilyen fejlesztésekre lehetőség az iskolai könyvtárakban!

Üdvözlettel,

Bondor Erika
kommunikációs vezető
Könyvtárostanárok Egyesülete- Idézett szöveg elrejtése –

Telefonon történt megbeszélésünkhöz kapcsolódva küldöm Önnek a TIOP 1.2.3./09 támogatható tevékenységeit és pár fontos információt, ami újdonság a 2. ütemben.

C1. Támogatható tevékenységek köre

&               Az online könyvtári szolgáltatások kialakításához és/vagy igénybevételéhez szükséges, hardvereszközök beszerzése (pl. szerverek, munkaállomások, használói számítógépek; az újonnan beszerzett hardverek működtetéséhez szükséges operációs rendszer és felhasználói alapszoftverek):

  • Munkaállomás és a működtetéséhez szükséges operációs rendszer, továbbá a felhasználói szoftverek közül az alábbiak: Microsoft Office programcsomag; Nero, Adobe Photoshop, Microsoft FrontPage, Macromedia Dreamweaver, Adobe Illustrator, Corel Draw vagy hasonló jellegű szoftverek; a munkaállomások biztonságos működéséhez szükséges szoftverek;
  • szerver, a működtetéshez szükséges operációs rendszer, illetve a biztonságos működéshez szükséges hardver- és szoftvereszközök (vírusirtó, tűzfal stb.);
  • vékonykliens;
  • külső háttértároló: nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas háttértárolók és azok működéséhez szükséges kiegészítő eszközök (pld. RACK szekrény, router, elosztók)
  • szünetmentes áramforrás;
  • Wifi router, Access Point;
  • használói számítógép;
  • használói számítógép beszerzése esetén Windows XP vagy ezzel egyenértékű operációs rendszer (Linux alapú is), Microsoft Office programcsomag, továbbá vírusirtó program beszerzése is támogatható;
  • egyéb – könyvtári szolgáltatás nyújtásához szükséges – kisösszegű informatikai eszközök, felszerelések.

&               A fogyatékkal élők számára biztosítandó speciális könyvtári szolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztések:

  • A fogyatékkal élők könyvtárhasználatát segítő informatikai eszközök, pl.: felolvasógép, Braille-nyomtató és -kijelző, képernyőolvasó, beszédszintetizátor stb., a Könyvtári Intézet erre vonatkozó eszközlistája szerint;
  • A fogyatékkal élők könyvtárhasználatát segítő egyéb eszközök, pl. hangos-térkép, Braille feliratok, hangos lift, burkolati vezetővonalak, értelmi sérülteket segítő piktogramok stb.
  • A fogyatékkal élők könyvtárhasználatához szükséges, kis léptékű belső épület-átalakítás, korszerűsítés, bővítés az összes elszámolható költség max. 25%-áig.

&               Könyvtári szoftverek, pl. integrált rendszerek, dokumentumküldő szoftverek, kiadványszerkesztő szoftverek, (mint pld. Adobe Acrobat), karakterfelismerő szoftverek beszerzése (mint pld. ABBYY FineReader);

&               Elektronikus olvasóazonosítási rendszer infrastrukturális feltételeinek megteremtése;

&               Az önkiszolgáló kölcsönzés infrastrukturális feltételeinek megteremtése;

&               Épületen belüli korszerűsítés: olvasói terek bővítése, átalakítása, világításkorszerűsítés, képzésekre alkalmas terek kialakítása; iskolai, családi foglalkozásokra (pl. olvasásprogramok) alkalmas terek kialakítása az összes elszámolható költség max. 25%-áig.

&               Projekt menedzsment, és adminisztratív tevékenységek

Ezek közül vannak kötelezően megvalósítandók és választható elemek. Útmutató C1.1. és C1.2

A teljes pályázati dokumentáció az alábbi linken olvasható: http://www.nfu.hu/doc/466

Az Útmutató tartalmazza a pályázati feltéttelek nagy részét, amit fontos átnézni.

Mivel ez a pályázati konstrukció már elindult változtatni a kiírásban már csak bizonyos elemeket lehet. Ezért az Irányító Hatóság, mint a projekt gazdája a konzorciumi formában történő pályázatbenyújtást engedélyezi. Ez azt jelenti, hogy az újonnan belépő könyvtártípusoknál a korábbi városi szintet céloztuk meg. Így minimum 2, maximum 4 fős konzorciumokat kell alakítani. Célszerű a 2 fős konzorciumra koncentrálni.

Ebben az esetben az elnyerhető pályázati összeg minimum 7, maximum 8 millió Ft. A konzorciumban el kell dönteni a feleknek, ki legyen a konzorciumvezető. A projektmenedzsmentet ott kell kialakítani, ami a egy fő menedzserből és egy fő pénzügyi vezetőből áll /a projektmenedzsment az össz költség max 12%-át használhatja fel/.

A pályázat beadása automatikus, ami azt jelenti, hogy a pályázatok beérkezésénél csak a formai szempontokat /Útmutatóban/ ellenőrzi a Közreműködő Szervezet/KSZ/. Ha azon túl bármi probléma merül fel, egyszeri hiánypótlásra lehetőség van /pld. költségvetés esetében/.

Amennyiben a pályázat megfelelt a formai kritériumoknak, a KSZ azonnal küldi a Támogató Okiratot és automatikusan utalja át az előleget, ami azt jelenti, hogy nem kell megelőlegezni a beruházásokat.

Röviden talán ennyit. Kérem amennyiben kérdése lenne szívesen állok rendelkezésére.

Üdvözlettel: Sörény Edina

Könyvtári Osztály

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Tel: 06-1-473-7548

E-mail: edina.soreny ‘at’ okm.gov.hu

4 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'IKT fejlesztési lehetőség iskolai könyvtáraknak is!'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'IKT fejlesztési lehetőség iskolai könyvtáraknak is!'.

  1. Dömsödy Andrea szerint...

    2009. december 11., péntek | 11:56

    Kedves Kollégák!

    Most beszéltem Sörény Edinával az OKM Könyvtári Osztályáról.

    Az információk szerint az OKM kezdeményezte a pályázati kör bővítését az
    NFÜ-nél. Az NFÜ-nél viszont a hivatalos döntés még nem született meg.
    Amennyiben úgy döntenek, hogy a Könyvtári Osztály javaslatára az iskolai
    könyvtárakkal kibővítik a pályázók körét, akkor a pályázat benyújtási
    határidejét is ki fogják tolni.

    Ennek fényében türelmet kérnek még, amíg a hivatalos döntés megszületik.

    Üdvözlettel:
    Dömsödy Andrea
    OPKM

  2. Bondor Erika szerint...

    2009. december 08., kedd | 12:49

    A mai napon én is rákérdeztem, megsürgettük egy kicsit. Afelől nyugodtak lehettek, hogy a fenti információk jók. Amíg a fenntartóknál nem tudtok lépni, ismerkedjetek a pályázati kiírás elemeivel, az űrlappal, a feltételekkel és a kötelező mellékletekkel. Ennek szellemében elkezdhettek gondolkodni, előkészíteni dolgokat – mert más szabályok ránk sem fognak vonatkozni, ezt egyértelművé tették.

    Tehát annyi változás lesz, hogy a pályázók körét kiterjesztik ránk is.

    Mindenkinek hatékony és sikeres munkát kívánok!

  3. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2009. december 07., hétfő | 22:07

    Beszéltünk a minisztériumból Sörény Edinával, azt ígérte, hamarosan fenn lesz a módosított kiírás és az új határidő. Sajnos addig, amíg ez nincs meg, a főnökeink – joggal – nem veszik komolyan a pályázatot, s nem tudjuk elkezdeni a munkát, ami amúgy nem kis feladat lesz.

  4. Gonda István szerint...

    2009. december 07., hétfő | 17:16

    Megnéztem az NFÜ honlapját, de nem látom nyomát se annak, hogy iskolai könyvtárak is pályázhatnának, se annak, hogy január végén lenne a beadási határidő. Hol vannak ezek az információk?

Szólj hozzá!

*