Amit a könyvtárostanár olvas

Bejegyzés ideje: 2009. október 27., kedd. Kategória: Ajánlók,Amit a könyvtárostanár olvas,Irodalom. Szerző: konyvtarostanar

Uram, nem látta Magyarországot?
Tudom, nehéz a nyelve.
Tudom, nehéz a szívem.
Uram, nem látta Magyarországot?”

(József Attila: Magyarország messzire van)

Itt egy könyv, néhány hete jelent meg; ajánlom mindazoknak a kollégáknak/olvasóknak, akik tudják-sejtik, hogy az állandósult társadalmi feszültséget –  cigányok és a többiek között – sem a nagy, hangzatos kultúrpolitikai programok, de az emberjogi őrlőmalmok sem  fogják tudni  megszüntetni ( bár lehet rontani, a rosszon ).
Mégis van remény, ha a Valóság nevű nagybácsinkat nem tévesztjük végképp szem elől.  Itt a híradás róla: a civil bátorság, kezdeményezés, a tanítói, kisiskolai elszántság, az egyházi jelenlét  – olykor-olykor – hősies történeteiről.
A szereplők küszködéseinek – a sokféle mentalitás, különböző szellemi indíttatás, kulturális elkötelezettség – felfedező elemzése ez a  könyv.

Takács Géza:
Kiútkeresők – Cigányok iskolai reményei

(Magyarország felfedezése , Osiris, 2009.)

A könyv fülszövegében írja a szerző :
“Amikor a cigány gyerekek iskolai ügyében jeleskedő baranyai intézményekben jártam az elmúlt években (a mánfai Collegium Martineumban, a pécsi Gandhi Gimnáziumban, a magyarmecskei Általános Iskola és Óvodában, az alsószentmártoni Szent Márton Óvodában és a „Számá dă noj!” Tanodában), figyelve mindennapjaikat, faggatva a kollégákat, gyakran éreztem, közöttük kellene lennem, velük kellene dolgoznom, hogy ne szorongasson az a magány és bánat, amit hoztam magammal az országból, keserű útravalónak.
A feladat, amit vállaltak, több, mint amit elvégezhettek, hiszen a történelemmel, a kényszerekkel húztak ujjat, de hogy ez lehetséges egyáltalán, hogy megtörtént, tehát történik és folytatódhat, az nagyon fontos. A könyv róluk szól. Tanárokról, nevelőkről, segítőkről.”
T.G.

M. J.

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'Amit a könyvtárostanár olvas'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Amit a könyvtárostanár olvas'.

  1. Machlik Jánosné szerint...

    2009. november 15., vasárnap | 09:54

    Nagyon köszönöm, hogy ajánlottad Takács Géza könyvét. Rendkívüli olvasmány.

Szólj hozzá!

*