Könyvtárostanárok a gyakorlóiskolák konferenciáján

Bejegyzés ideje: 2009. október 12., hétfő. Kategória: Hírek,Iskolai könyvtárak,Közoktatás. Szerző: cs.-bogyo-katalin

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége 2009-ben V. alkalommal rendezte meg 2009. október 9-10. között a Gyakorlóiskolák Módszertani Konferenciáját Egyenlő esélyek?!?! Tehetség… (pontok)! címmel. 

2003, az első szegedi konferencia óta ezeknek a konferenciáknak lényegében mindig a Mit? Kinek? Hogyan?, azaz az iskolai oktatás három központi kérdése a tárgya.  Ezen belül 2009-ben a tehetséggondozás került a középpontba, mint ahogy a Könyvtárostanárok Nyári Akadémája – szintén Pécsett – is érintette ezt a témakört.

Az V. Országos Módszertani Konferenciának a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola a házigazdája, szervezői a Pécsi Tudományegyete gyakorlóiskolái (a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint a PTE yeket1. számú Gyakorló Általános Iskola).

A mi szempontunkból külön figyelmet érdemel, hogy ebben az évben négy előadótól három előadás hangzott el az iskolai könyvtárak szerepéről a tehetséggondozásban.

2009. október 9-én az I. szekcióban (A tehetség felismerése és kiválasztása)

  • Dusa Diána, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola könyvtárostanára Tehetséggondozás az iskolai könyvtárban című előadásában ismertette a mindennapi életből vett gyakorlati példáit, azokat a módszereket, eljárásokat, amelyeket a tehetséggondozás során használ.

2009. október 10-én a VIII. szekcióban (TEhetség és versenyzés) két könyvtárhasználati előadás hangzott el.

  • Először Cs. Bogyó Katalin, a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános iskola könyvtárostanára Az iskolai könyvtár lehetőségei a tehetséggondozásban – Városi könyv- és könyvtárhasználati verseny iskolai könyvtárunkban című előadásában feltárta, hogy az iskolai könyvtár miben tudja segíteni a szaktárgyi versenyre készülő tanulókat és tanárokat, majd a 2001 óta zajló saját könyvtárhasználati verseny koncepcióját, menetét, tapasztalatait mutatta be.
  • A folytatásban a Nyári Akadémián is előadó kollégáink, Nyirő Gizella (1. rész) és Pammerné Fehérvizi Márta (2. rész), a  PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és PTE 1. sz. Gyakorló Általános Iskola könyvtárosatanárai Az iskolai könyvtár szerepe a tehetséggondozás folyamatában című előadásukban könyvtáruk rövid bemutatása után azokat a könyvtárpedagógiai lehetőségeket vették számba, amelyeket hatékonyan alkalmaznak a tehetséggondozásban.

Az Egyenlő esélyek?!?! Tehetség… (pontok)! : Gyakolóiskolák V. Módszertani Konferenciája című konferenciakötetben az említettek mellett mintegy 70 tanulmány található. Döntő többségükben oktatási jellegű eljárásokat és kutatásokat tartalmaznak, melyek célja a tanulók különleges adottságainak feltárása és épességeinek fejlesztése tanórai és tanórán kívüli lehetőségek megragadásával. A kötetet forgatók képet alkothatnak a tehetséggondozás bonyolult kérdésköréről, és módszertani segítséget kaphatnak munkájukhoz.

Cs. Bogyó Katalin

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'Könyvtárostanárok a gyakorlóiskolák konferenciáján'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Könyvtárostanárok a gyakorlóiskolák konferenciáján'.

  1. Hock Zsuzsanna szerint...

    2009. október 20., kedd | 15:26

    Kedves Kollégák, nagy öröm számomra Cs. Bogyó Katalin beszámolója, és előadása.
    Ehhez kapcsolódik a hír: 2009.novemberében megalakul a Gyakorlóiskolai könyvtárostanárok Műhelye a fővárosban, ahová mindenkit szeretettel várunk!
    Hock Zsuzsanna, könyvárpedagógiai szakértő

Szólj hozzá!

*