Olvastam egy könyvet…

Bejegyzés ideje: 2009. szeptember 18., péntek. Kategória: Ajánlók,Amit a könyvtárostanár olvas,Irodalom. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Janikovszky Évát mindenki az egyedi hangvételű gyermekeknek szóló könyveiről ismeri, – általában. Biztosan mindenkinek eszébe jut, a Felelj szépen, ha kérdeznek, a Ha én felnőtt volnék vagy a Szalmaláng c. kötetek.

 Teljesen véletlenül került a kezembe az írónő De szép ez az élet! és a Mosolyogni tessék! című könyve. Mindkét kötetben kis történeteket olvashatunk, melyek a mindennapi életben akár velünk is előfordulhatnak ,vagy ha idősebbek leszünk,  megtapasztaljuk. Hétköznapi szösszeneteket olvashatunk benne, Janikovszky Évára jellemző stílusban, humorosan. A gyermeki őszinteséggel megfogalmazott bölcsességek ugyanakkor tanulságosak és megtanítanak arra bennünket, hogyan maradjunk emberek – humánusan. Az örök optimizmus, a derű hatja át az írásokat. Rácsodálkozik a dolgokra, felhívja a figyelmet az élet kellemetlenségeire saját életéből vett történetekkel – az idősebb emberek szemüvegén keresztül láttatva a világot. Őszintén vall férje haláláról, gyermekeiről, betegségéről, hatvanon túli érzéseiről, érzelmeiről. Ajánló soraiban ezt így fogalmazza meg: „Egy biztos: egyetlen életünk van, ne hagyjuk hát, hogy eluralkodjék a rosszkedv. Tessék elhinni, hogy mindennek van humoros oldala is. Csak meg kell találni.”

Mindenkinek ajánlom, aki szereti Janikovszky Éva írásait, akkor is, ha még nem is nyugdíjas és még előtte sem áll.

M. Erika

4 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Olvastam egy könyvet…'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Olvastam egy könyvet…'.

  1. Magdics Erika szerint...

    2009. szeptember 20., vasárnap | 20:51

    Kedves Olvasni Szeretők!
    Szívből örülök e kezdeményezésnek, mert azt gondolom, hogy nagyon fontos a könyvajánlás az emberek közötti kapcsolatokban is. Könyvtáros és olvasónál pedig sokszor szinte különleges kapocs, lehetőség a bizalom megteremtésére. Emlékezetes feladat volt -még szombathelyi főiskolás koromban-, amikor egymásnak kellett 10-20 tételes ajánló bibliográfiát készíteni. (Ferenczi Zsuzsa tanárnő volt a feladat kiötlője) Jól ismertük egymás a csoporttársak, mégis olyan érdekes volt a másik ember olvasámányélményében osztozni, még közelebb hozott egymáshoz bennünket.
    Janikovszky Éva pedig csodálatos könyveket ír gyerekenek és felnőtteknek is üdítő, tökéletes kikapcsolódást nyújt és tanítja az életet.

  2. K. Nagyné Noémi szerint...

    2009. szeptember 20., vasárnap | 16:45

    Kedves Könyvtárostanárok és Olvasni Szeretők!
    Karcagi könyvtárostanárként (Karcagi Nagykun Református Gimnázium) nagy-nagy örömmel értesültem erről a kezdeményezésről és amikor Janikovszky Évát láttam ebben a blogban, azt éreztem, hogy a “számból vették ki a szót”! A gyermekeimmel (3 lányka) nemrég böngésztük végig a Ha én felnőtt volnék című könyvét. A hatás leírhatatlan volt, azóta is sűrűn lekerül a polcról és nagyokat mulatunk rajta!

  3. Dömsödy Andrea szerint...

    2009. szeptember 18., péntek | 14:27

    Még akkoriban olvastam ezeket a könyveket, amikor megjelentek. Én is nagyon élveztem, pedig még nem tervezem a nyugdíjat.

  4. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2009. szeptember 18., péntek | 11:11

    Én is nagyon szeretem Janikovszky Éva felnőtteknek írott könyveit (is), a kiemelt idézetet különösen köszönöm!

Szólj hozzá!

*