A minisztérium tájékoztója az új tanévről

Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 15., szombat. Kategória: Közoktatás. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Kedves Kollégák!

Az OKM aug. 13-án közétette: “TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY 2009/2010. tanév” c. elektronikus kiadványát. A teljes dokumentum: http://www.okm.gov.hu/letolt/kozokt/tanev_2009_2010_090813.pdf

A könyvtárakat nevesítő idézetek:

“A 3. számú melléklet [a 2008. évi CII. a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényhez, A helyi önkormányzatok normatív hozzájárulásai] 17.2. pont [hoz tartozó kiegészítő szabályok m)] „A tanulók tankönyvellátásának támogatását” szolgáló hozzájáruláshoz kapcsolódó Kiegészítő szabályok 10. m) pontjában egy pontosítás, amelynek értelmében „az iskolai tankönyvvásárláshoz nyújtott fenntartói támogatásból az iskolai könyvtár, könyvtárszoba részére a normatív ajánlott és kötelező olvasmány, digitális tananyag, oktatási program is beszerezhető tankönyv helyett, ha az iskolában a nevelő és oktató munkához vagy annak egy részéhez nem alkalmaznak tankönyvet.”” (24. p.)

“A támogatás hatékony hasznosítása érdekében a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény első helyen említi a könyvtári beszerzéseket, az ingyenes tankönyvellátásnak a könyvtári állományból kölcsönzés útján történő biztosítását. A támogatásnak ezt a formáját az érintett jogosultak jelentős része nem tudja elfogadni, hátrányos megkülönböztetésnek tartja a használt tankönyvek juttatását. A konfliktusok elkerülése érdekében a közoktatási intézmények inkább a helyi forrásokkal kiegészített ingyenes tankönyvjuttatást választják. Visszatérő igény, hogy valamennyi tanuló esetében egységes legyen az ellátás, ne legyen megkülönböztetés a használt és az új tankönyvek juttatása terén.” (42. p.)

Dömsödy Andrea

2 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'A minisztérium tájékoztója az új tanévről'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'A minisztérium tájékoztója az új tanévről'.

  1. Hock Zsuzsanna szerint...

    2009. augusztus 31., hétfő | 21:51

    Kedves Ibolya, a szülői egyesület vezetője Keszei Sándor vendége lesz a Fővárosi Könyvtárostanárok októberi műhelyének, talán a jövő évben valami javulhat.

    szeretettel kívánok Neked és Mindenkinek Boldog Új Tanévet!
    Hock Zsuzsanna

  2. Seressné Barta Ibolya szerint...

    2009. augusztus 23., vasárnap | 21:06

    Kezdődik a tanév, elővehető újra a csont: tankönyv. Az említett tanévkezdő instrukciókat tartalmazó kiadványban az illetékesek arról is írhattak volna, hogy a támogatás kevés ahhoz, hogy minden jogosult új könyvet kapjon. No meg arról is, hogy ennek adott százaléka a törvény szerint is könyvtári állomány lesz, melyet kölcsönözhető (tankönyv, kötelező olvasmány, atlasz, szótár, sőt már digitális anyag is stb) És arról is beszélhetnénk – főleg a szülői szervezet országos vezetőjével (nevét nem tudom, elnézést), van-e az országnak annyi kidobnivaló pénze, hogy a szülői finnyáskodás miatt minden évben új könyvet biztosítsunk a rászorulóknak. No és minden esetben rászoruló-e az, akit annak deklarálnak? Erről is tudnának mesélni az iskolák. Vajon a két gyermekes, szerényebb jövedelmű család nincs-e jobban rászorulva a támogatásra, mint a magas jövedelmű három gyerekes, aki alanyi jogon kapja a juttatásokat. Sohasem lesz igazságos ez az elosztás, és talán tényleg az jelentené az igazi megoldást (és most magunk ellen beszélek, mert irtózatos munka a könyvtáros számára a tankönyvekkel bíbelődni a tényleges könyvtárosi feladatok helyett), ha a valóban tartós kötésben készülő tankönyveket mindenki az iskolától, az iskola könyvtártól kapná éves használatra. Nyugat-Európa számos országában természetes az, hogy vissza kell adni a tanév végén a könyvet. Itt még sokaknak furcsa, sőt felháborodást kelt, s ennek sajnos a minap a tévében az említett szülői szervezet képviselője is lelkes támogatója volt, így adva a lovat (fél információkkal) az amúgy is nagyon tudatos szülőknek. Tudomásul kellene venni, hogy nem jár, nem égből pottyant manna a drága tankönyv, hanem juttatás, hogy a tanévben legyen miből tanulni a gyerekeknek. Ha használt jut akkor abból, ha új, akkor abból. Az már más kérdés, hogy szigorubban lehetne szankcionálni a tankönyvet rongálókat, de ezt talán iskolai szinten is meg lehet oldani.

Szólj hozzá!

*