Fesztiválozó könyvtárak

Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 13., csütörtök. Kategória: Könyvtárak világa,Programok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

A nyár a zenei fesztiválok ideje. Az augusztusi két nagy fesztiválon megjelennek a könyvtárak is, a Szigeten Ervin kínál lehetőséget egy kis pihenésre, szellemi felfrissülésre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében, míg a Szegedi Ifjúsági Napokon a Somogyi Könyvtár lép SZIN-re.

Részletes programok:

Ervin a Szigeten

A Somogyi SZIN-re lép!

Szegedi Ifjúsági Napok

Sziget

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'Fesztiválozó könyvtárak'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Fesztiválozó könyvtárak'.

  1. Dömsödy Andrea szerint...

    2009. augusztus 13., csütörtök | 18:17

    Élő Könyvtár – Nézz a borító mögé!

    A hír kapcsán a fenti Sziget programra is szeretném felhívni a figyelmet.

    “Beszélgettél már valaha romával, muszlimmal, buddhistával, zsidóval, homoszexuálissal, volt bankrablóval, fogyatékossággal élővel vagy BKV jegyellenőrrel? Elgondolkodtál-e már azon, hogy milyen lehet az életük? Az Élő Könyvtárban most olyan emberekkel találkozhatsz, akikkel korábban talán még sosem volt alkalmad beszélgetni. Ők mind olyan csoportok tagjai, akik gyakran szembesülnek előítéletekkel, sztereotípiákkal és kirekesztéssel. Az Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Központjának Élő Könyvtára naponta 12 és 19 óra között tart nyitva, a Civil Sziget központjában. Törzsolvasóink “Élő Könyvtár – Olvasó” pólót kapnak ajándékba.” (http://www.sziget.hu/fesztival/info/civil_sziget)

    Egy kedves ismerősömtől hallottam erről a programról/módszerről, aki maga is “élő könyv” a Szigeten. A dolog lényege, ha az idézetből nem lenne teljesen egyértelmű, hogy ki lehet kölcsönözni embereket, akik bizonyos témákat képviselnek. A kölcsönzési idő alatt pedig az adott témáról lehet velük beszélgetni.

    Ez a program eredetileg a diszkrimináció elleni küzdelem egy formájaként indult, de kis változtatásokkal, vagy akár ilyen témában is, érdekes része lehet sokféle iskolai, iskolai könyvtári programnak.

    El tudnám például képzelni, hogy az Iskolai Könyvtári Világnap keretében lenne élő könyvtár a következő élő könyvekkel:

    – Éjjel paplan alatt olvasó, Bod versenyző, Könyvtárosnak készülő, Ponyva rajongó, Fantasy rajongó, Jókai rajongó, Megyei könyvtárhasználó, Hangoskönyv-olvasó, Blogolvasó …

    – Konkrét könyvek is szóba jöhetnek.

    – De az eredeti változathoz hasonlóan társadalmi problémákat is választhatunk.

    Ezek az élő könyvek lehetnek diákok, volt diákok, tanárok, civil szervezetek képviselői.
    A program kiegészíthető olvasójeggyel, előjegyzéssel, hosszabbítással, deziderátával. De az előzetes állománygyarapításba bevonhatók a tanulók is.

    Továbbá jó kezdeményezés lehet egy ilyen program a Népmese napján, a diáknapon, pályaválasztási napon …

    Az első Élő Könyvtár a dán „Állítsuk meg az erőszakot!” mozgalom kezdeményezésére valósult meg a dániai Roskilde Fesztiválon, 2000-ben, hazánkban 2001-től szerepel a Sziget Fesztiválon. (http://www.fszek.hu/?article_id=3875&highlight_text=leggyakoribb)

Szólj hozzá!

*