Könyvtárostanár kollégánk nyilatkozott

Bejegyzés ideje: 2009. június 05., péntek. Kategória: Ajánlók,Ifjúság könyvtári ellátása,Irodalom,Iskolai könyvtárak,Könyvtárostanárok,Olvasás. Szerző: konyvtarostanar

A könyv megszerettetése – Nógrádi lépcsőt jelent az iskolai könyvtárban

A szülők, a pedagógusok tapasztalják, nem olvasnak a gyerekek. Hogyan lehetne a könyvet megszerettetni velük? Erről beszélgettünk Adoryán Emese könyvtárostanárral.

– Az ötödik-hatodik osztályosok még gyakran előfordulnak a könyvtárban,
lelkesek. Azt látjuk viszont, hogy a hetedik-nyolcadikosoknak mindez már ciki.  Őket legjobban a vetélkedőkkel lehet bevonni a könyvtár életébe.

– Mit tehetnek a szülők, hogy rábírják csemetéjüket az olvasásra?

– Ajánlhatom, hogy a felsős gyerekeknek is olvassanak. Ez a korosztály még
elfogadja, és mintegy esti meseként igényli is a gesztust, ezt gyakran hallom a diákjaim szüleitől. De említhetek példát a családomból is, ahol az egyik rokon fiú nyolcadikos koráig nem vett a kezébe könyvet. Az anyukája olvasott fel neki. Most pedig már szoros barátság fűzi az irodalomhoz. Tehát lehet változtatni…

– Mi a helyzet a kötelező irodalommal?

– A mai gyerekeknek nem jön be az Egri csillagok, vagy A kőszívű ember fiai. Nem értik, s főleg a nyelvezete miatt. A János vitéz történetét élvezték, de például olyan szavak akadályt jelentettek számukra, mint a csillámló vagy a segedelmére… Mi is beszereztünk a Nógrádi Gáborék által átdolgozott, rövidített regényváltozatokból. Úgy tapasztaltam, aki ezek valamelyikét elolvasta, utána érdeklődéssel fordult az eredeti mű felé.

F: Zalai Hírlap, máj. 27., cikk >>

Forrás: KIT Hírlevél, 2009/22. sz.

Egy hozzászólás van ehhez a bejegyzéshez: 'Könyvtárostanár kollégánk nyilatkozott'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Könyvtárostanár kollégánk nyilatkozott'.


  1. 2009. június 07., vasárnap | 20:09

    […] Tovább »   […]

Szólj hozzá!

*