Hoeb4U – szabadidőkönyvtár fiataloknak

Bejegyzés ideje: 2009. február 16., hétfő. Kategória: Ajánlók,Könyvtárak világa. Szerző: cs.-bogyo-katalin

A Goethe Intézet Könyvtárosok fóruma nevű oldalán jelent meg egy érdekes írás a HoeB4U-ról, a hamburgi ifjúsági könyvtárról. A cikk arról a kezdeményezésről szól, amellyel a hamburgiak a 14-24 éves korosztályt kívánják elérni és könyvtárhasználóvá tenni. Sok remek ötletet sorol fel Dagmar Giersberg publicista, amelyet akár mi is hasznosíthatunk a középiskolai könyvtárakban.

Néhány mondat azonban – könyvtárostanárként – megütötte a szememet.

  • ” Mi a siker titka? Az aktuális médiák gazdag kínálata és a nagyon tudatos távolságtartás mindattól, aminek köze van az iskolához.”
  • „A legjobb reklámot maguk a fiatalok jelentik. Tudatosan nem hirdetjük magunkat az iskolákban, hiszen nem akarjuk, hogy az iskolákkal hozzanak összefüggésbe bennünket.”

Az iskola ennyire riasztó lenne a német fiatalok számára? Mi a munkánk során abban hiszünk, hogy az  iskolai közegben is lehet jól működtetni a könyvtárat.

Aztán:

  • „Különösen büszke vagyok arra – folytatja Achberger asszony, – hogy sok olyan fiatal jön el hozzánk, akinek eddig egyáltalán nem volt dolga könyvtárral. Első vagy második osztályos korukban talán voltak egyszer az iskolával könyvtárban, de aztán soha többet.

Jó lenne olvasni a német iskolai könyvtárakról is, mert ebben a megvilágításban úgy tűnik, mintha nem is lennének…

A teljes cikket elolvashatjátok itt.

Szólj hozzá!

*