Mese, mese, mátka – szakmai konferencia

Bejegyzés ideje: 2009. január 10., szombat. Kategória: Programok. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Az IBBY Magyar Szekciója és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár szeretettel meghívja
2009. január 19-én (hétfőn) 11 órára MESE, MESE MÁTKA című szakmai konferenciájára

Program:
11.00
A konferenciát megnyitja és a Nemzetközi Honour List-díjat átadja Bogyay Katalin szakállamtitkár
Üdvözlő szavakat mond
Dr. Fodor Péter főigazgató
11.30-12.100
A népmese közösségformáló ereje
Dr. Boldizsár Ildikó
12.10-12-30 kávészünet
12.30-13.30
A tündérmesétől a szeretetmeséig
Dr. Pompor Zoltán
Olvasóvá nevelés itthon – közösen
Békés Pál
13.30-14.00
Budai Ilona mesél a részvevőknek

Helyszín: FSZEK Központi Könyvtár, Fogadóterem
1088 Budapest Szabó Ervin tér 1.

2 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Mese, mese, mátka – szakmai konferencia'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Mese, mese, mátka – szakmai konferencia'.

  1. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2009. január 21., szerda | 15:22

    Andrea, nagyon köszönjük a beszámolót!
    K.

  2. Dömsödy Andrea szerint...

    2009. január 21., szerda | 15:09

    Kedves Kollégák!

    Részt vettem a fenti nagy sikerrel megrendezett IBBY konferencián, amelyről ezúton szeretnék pár szóban beszámolni azok kedvéért, akik nem tudtak ott lenni.

    1. Fodor Péter (FSZEK) igazgatói köszöntőjében többek közt azt a számunkra is nagyon fontos problémát/kérdést vetette fel, hogy miért van az, hogy az iskolai könyvtárakból egyre kevesebb olvasó kerül át a közkönyvtárakba. Ez a probléma két területet is érint. Egyrészt az iskoláskor alatti párhuzamos könyvtárhasználatot, másrészt az iskoláskor utáni könyvtárhasználatot. Ezek közül pedig a második az igazán problematikus. Vagyis a fiatalok olvasási szokásai, olvasási kedvük visszaesése. De a két problémakör összefonódik, hiszen a párhuzamos könyvtárhasználat segíti a tanulókat abban, hogy az iskola után a közkönyvtárban megmaradjanak mint használók.

    2. Bogyay Katalin (OKM) szakállamtitkár a kulturális diplomácia fontos szerepéről, és az IBBY és a gyerekirodalom abban betöltött kiemelkedő szerepéről beszélt. A hazai gyerekirodalom külföldi népszerűsítésének és a külföldi művek hazai megismertetésének feladatában a más kultúrák megismertetését látja, mely alapja a toleranciának.
    Köszöntő beszéde után pedig átadta az IBBY Honour Listre felkerült művek alkotóinak kiadóinak az elismerő oklevelet.
    A 2008-as magyar művek:
    – Berg Judit: Rumini, Bp., Pozsonyi Pagony, 2006, 216p.
    – Kiss Ottó – Baranyai András: Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután, Bp., Csodaceruza, 2006, 36p. (grafikáért)

    3. Majd Boldizsár Ildikó mesekutató előadása következett, mely azt mutatta be, hogy a népmese alapvetően egy közösségben születő műfaj, a hagyományokban pedig a mesélés maga is egy közösségi tevékenység, melynek nagyon fontos szerepei voltak egy-egy szűkebben vagy tágabban vett közösség életében. Többek közt egy közösség életét szabályozó tanításokat, szabályokat közvetít, melyeknek mindmáig nyúló üzenetei, mintái is vannak.
    Így mind a mai napig alkalmas a mese a közösségteremtésre, a közösség problémáinak megértésére, feldolgozására. Ehhez megfelelő a közösséget messzemenően figyelembe vevő mesemondóra, és ennek alapján megfelelően kiválasztott mesékre van szükség.
    Reméljük, előadását hamarosan nyomtatásban is olvashatjuk.

    4. Pompor Zoltán előadása a műmesékkel és azon belül is Lázár Ervin két mesekönyvével foglalkozott. Betekintést kaphattunk abba, hogy a szeretetnek milyen fontos szerepe van a meséiben, és felhívta figyelmünket arra, hogy ezekben a mesékben a magányos, önmagukra gondoló hősöknek nincs esélyük a “happy end”-re.

    5. A szakmai előadások után Békés Pál (IBBY) elnök és Kiss Katalin titkár bemutatták az IBBY tervezés alatt álló “Mese útja” projektjét, melyet áprilisban szeretnének elindítani, és a könyvtári és egyéb közösségeken keresztül egy mesebeli évig, 13 hónapig működtetni. Erről az olvasásnépszerűsítő programsorozatról biztosan fogunk még hallani, de addig is előrebocsájtom, hogy a KTE az OPKM közösen a Tündér hava programsorozatban szeretne koordinátori szerepet vállalni, így annak megvalósításában fokozottan fogunk számítani a könyvtárostanár kollégákra.

    6. A konferencia zárásaként Budai Ilona ajándékozott meg minket két tréfás székely mesével.

Szólj hozzá!

*