Könyvtárpedagógia-tanár és informatikus könyvtáros képzések a felsőoktatásban 2009/2010-ben

Bejegyzés ideje: 2009. január 08., csütörtök. Kategória: Könyvtárosképzés,Könyvtárostanárok,Könyvtárostanárok képzése. Szerző: cs.-bogyo-katalin

Dömsödy Andrea foglalta össze, hogy milyen lehetőségeik vannak a továbbtanulni vágyó, vagy a megfelelő képzettségekkel még nem rendelkező kollégáknak a 2009-2010-es tanévben:

1. Könyvtárpedagógia-tanár MA képzések (egyetemi, pedagógus diplomát ad)

2. Informatikus könyvtáros BA képzések (nem egyetemi szint, több helyen iskolai könyvtári szakirány is van, de az önmagában nem jogosít fel könyvtárostanári állás betöltésére.) Képzési idő 6 félév

3. Informatikus könyvtáros MA képzések (BA vagy főiskolai diploma szükséges hozzá) Képzési idő 4 félév

2 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Könyvtárpedagógia-tanár és informatikus könyvtáros képzések a felsőoktatásban 2009/2010-ben'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Könyvtárpedagógia-tanár és informatikus könyvtáros képzések a felsőoktatásban 2009/2010-ben'.

  1. Barátné Hajdu Ágnes szerint...

    2009. február 15., vasárnap | 17:32

    Kedves Kajtárné Hajni! Tisztelt Kollégák!

    Megjegyzése teljesen helytálló. Sajnos a képzőintézmények – a Könyvtárostanárok Egyesületével együtt – az MA képzések elindulása óta próbálják elérni, hogy első tanári szakként is indítható legyen a Könyvtárpedagógia-tanár képzés. Számos szövetségesünk van ebben a kérdésben, de egyelőre nem sikerült elérnünk a jogszabály módosítást, ill. a MAB támogatását. Biztosíthatom arról, hogy a gonddal valamennyien tisztában vagyunk és erőnkhöz képest mindent megteszünk azért, hogy mind a pedagógiai végzettséggel rendelkezők számára, mind a könyvtárosi/informatikus könyvtárosi végzettséggel bírók számára lehetőség legyen hasonló feltételekkel a Könyvtárpedagógia-tanár képzésben részt venni és megszerezni a könyvtárostanári alkalmazáshoz szükséges végzettséget. Addig azonban csak azt tudom javasolni a könyvtárosi/informatikus könyvtárosi végzettséggel rendelkezőknek, hogy második szakként – tehát valamely olyan tanári szakkal párosítva, amelynek bemeneti követelményeit teljesítik – próbáljanak meg bekapcsolódni a képzésbe. Természetesen tudom, hogy ez egy nehezebb, sőt drágább megoldás, de végszükségben egy járható út.
    Üdvözlettel:

    Barátné Hajdu Ágnes

  2. Kajtárné Hajni szerint...

    2009. február 06., péntek | 15:15

    Nagyon örülök, hogy sokféle módon és helyen képezhetjük tovább magunkat, de a képzési kínálat számomra mégis hiányosnak tűnik.
    Könyvtárosként szeretnék pedagógusdiplomát szerezni és erre jelenleg csak öt év tanulás után van lehetőségem. Attól a bizonyos kályhától kellene indulnom… Miért lehet egy bármilyen szakos pedagógusból 1 év alatt könyvtárostanár és miért nem lehet egy könyvtárosból – megfelelő képzésen könyvtárostanár? Mindenféle mérnökből 2 év alatt nagyon sok helyen mérnöktanárt képeznek. Könyvtárosból pedagógust nem képeznek sehol.
    Hiányt érzek a rendszerben. Talán olvassa a megjegyzésemet olyan is, aki képes ezt a hiányt megszüntetni.
    Tudom, hogy a könyvtárosok nagy része rendelkezik pedagógusdiplomával, hiszen együtt végezték a két szakot. De vannak kivételek. Például én, és talán nem vagyok egyedül.
    Remélem visszhangra talál a megjegyzésem és ha az idén már nem is, de a közeljövőben talán indítanak olyan képzést is, ami egy vérbeli könyvtárosból könyvtárostanárt képez!

Szólj hozzá!

*