Október – Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja

Bejegyzés ideje: 2008. október 01., szerda. Kategória: Blogok és honlapok,Iskolai könyvtárak,Könyvtárostanárok,KTE,Programok. Szerző: konyvtarostanar

Könyvtárostanárok Egyesülete nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm a hazai és külföldi iskolai könyvtárakat és könyvtárostanárokat!

Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL = International Association of School Librarianship) elnöke, Dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett először felhívást az Iskolai Könyvtári Világnap megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a világnapot, évente más-más témát választva.

2008-tól az IASL a teljes októbert nemzetközi hónappá nyilvánította, hiszen a nagyvilágban eddig is szóródás volt tapasztalható az iskolai könyvtári rendezvények terén. (Nálunk például az október 23-i nemzeti ünnep miatt.)

Ezekben a napokban – ebben a hónapban – a világ különböző iskoláinak közösségei szerveznek érdekes programokat a diákok, tanárok, szülők, iskolafenntartók, önkormányzati képviselők és a sajtó számára annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az iskolai könyvtárak fontos szerepére.

Nemzetközi összefogással, mások tapasztalatainak, ötleteinek megismerésével a mi munkánk is eredményesebbé, közös projektek végzésével pedig sokkal érdekesebbé válhat ez a tevékenység.

Az idei szlogen:

Művelődj és tanulj iskolád könyvtárában!

Az elmúlt évi világnap kétszeresen is emlékezetes volt számunkra: ekkor indítottuk el ugyanis a világnap központi magyar oldalát, valamint Dr. Hiller István miniszter úr is üdvözölte a világnap kapcsán a magyar iskolai könyvtárakat.

Az idén megújult mind a KTE honlapja, mind a világnapi oldalak: összekapcsolva mindezek képezik az alapját a formálódóban lévő magyar iskolai könyvtári portálnak. Itt várjuk az iskolai könyvtárak regisztrációit, itt nyújtunk majd központi információkat.

Idén is várjuk az ISLM alkalmából az iskolai könyvtárakat támogatók, az iskolai könyvtárügy iránt érdeklődők üdvözleteit – akár itt is, hozzászólások formájában.

Üdvözlettel,

Bondor Erika
elnök
Könyvtárostanárok Egyesülete


A világnap hazai története

Csatlakozás a világnaphoz

A világnap hazai oldala

IASL nemzetközi felhívása

6 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Október – Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Október – Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja'.


  1. 2008. november 09., vasárnap | 00:24

    […] http://konyvtarostanar.klog.hu/2008/10/01/oktober-iskolai-konyvtarak-nemzetkozi-honapja/ […]

  2. Hangodi Ágnes szerint...

    2008. október 16., csütörtök | 17:01

    Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából a Könyvtári Intézet tisztelettel és szeretettel köszönti az információ és a tudás átadására az iskolai könyvtárakban vállalkozó, pedagógiai felkészültséggel és korszerű könyvtáros szakmai ismeretekkel felvértezett könyvtárostanárokat.

    Bízunk benne, hogy az Intézet és az Önöket szakmai szervezetként képviselő Könyvtárostanárok Egyesülete közötti együttműködés a korábbiakhoz hasonlóan, ugyanakkor újabb és újabb elemekkel gazdagodva működik tovább a jövőben is valamennyi érintett területen (pl. Könyvtári Minerva, képzések és továbbképzések, szakmai szolgáltatások).

    Üdvözlettel a Könyvtári Intézet nevében:
    Hangodi Ágnes

  3. Dr. Fodor Péter szerint...

    2008. október 16., csütörtök | 15:59

    Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja
    alkalmából szeretettel köszönti az iskolai könyvtárosokat, könyvtáros tanárokat.
    Régóta tudjuk, hogy felelősségünk közös, biztos vagyok benne, hogy a településeken megkezdett együttműködés az iskolai- és közkönyvtárak között eredményes és hatékony lesz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Fodor Péter
    elnök

  4. Steklács János szerint...

    2008. október 15., szerda | 08:50

    Tisztelt Könyvtárosok, Könytárostanárok!
    Engedjék meg, hogy az előttem szólókhoz csatlakozva én is szeretettel köszöntsem Önöket a Magyar Olvasástársaság nevében.
    Közhelynek hangozhat, mégis nem lehet elégszer hangoztatni, hogy könyvtárosnak lenni hivatás, akárcsak tanárnak lenni. A mai, értékválságos, változó korban pedig különösen nehéz hivatás ez. Azok az értékek, amelyeknek áldozzák tudásukat változatlan és múlhatatlan értékek. Csupán a korok és a társadalmi megítés az, ami változhat. De mindezzel együtt változnak a gyerekek, az olvasók is. Hitem szerint a változás, a megújulás képessége, a nyitottság, a kíváncsiság és az alkalmazkodni tudás ma különösen fontos a fennmaradáshoz, az értékeink védelméhez. Azt kívánom Önöknek, hogy úgy tudjanak változni, változtatni szakmájukban, hogy közben megtartsák, továbbadják azokat az értékeket, amelyekre hivatásuk épül, és hogy ne feledjék, sokan vagyunk, akik készek Önökkel együtt felsorakozni, megújulni, összefogni közös érdekeink védelmében.
    Baráti üdvözlettel:
    Steklács János
    elnök
    HunRA Magyar Olvasástársaság

  5. oross szerint...

    2008. október 14., kedd | 18:54

    Kedves Könyvtárostanárok!
    Úgy gondolom nekünk már nem kell bizonyítani, hogy mennyit s milyen kitűnő minőségben dolgoztok. Remélem, hogy ezzel az “akcióval” (is) még inkább a nyilvánosság elé tudtok lépni, ezáltal elismertetve a munkátokat (s hadd legyek önző, egy kicsit a mi munkánkat is)! minden jót kívánok, s továbbra is igyekszünk segíteni benneteket mindenben, amiben tudunk!
    Minden jót kívánok a Csongrád Megyei Könyvtárosok nevében,
    Oros Sándor

  6. Skaliczki Judit szerint...

    2008. október 14., kedd | 09:50

    Kedves Könyvtárostanárok!
    A tény, hogy a IASL 2008-ra az Iskolai könyvtári Napot Iskolai Könyvtári Hónappá bővítette jelzi, hogy van mit mondani az iskolai könyvtárakról, a szerepükről, a fontosságukról.
    Szívből kívánom, hogy kollégáink sikeresen pályázzanak a rendelkezésükre álló Európai Uniós pályázatokon, gyarapíthassák szolgáltatásaikat és ismereteiket.
    Sok sikert kívánva köszöntök Mindenkit,
    az OKM Könyvtári Osztálya nevében
    Skaliczki Judit

Szólj hozzá!

*