Népmese Napja 2008

Bejegyzés ideje: 2008. augusztus 05., kedd. Kategória: Hírek,Ifjúság könyvtári ellátása,Olvasás,Programok. Szerző: konyvtarostanar
Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!

A Népmese Napjának 2008-as központi rendezvényét Tokajban szervezzük meg szeptember 26-27-én, de az előző évek nagysikerű megmozdulásaihoz hasonlóan idén is szeretnénk országossá bővíteni a programokat. Kérjük a könyvtárosokat, óvónőket, pedagógusokat és a mesével foglalkozó szakembereket, valamint a meseszerető gyerekeket és felnőtteket, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án vagy az azt megelőző hétvégén megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Elevenítsék fel a mesemondás ősi művészetét, hallgassák meg egymás legkedvesebb meséit, emlékezzenek meg mesemondóinkról, mesegyűjtőinkről, és a mesékbe szőtt bölcsesség máig érvényes üzeneteiről, arról a mindennapjainkban is használható tudásról, ami minden népmese sajátja. Kérjük az intézmények vezetőit, tegyék lehetővé, hogy ezen a napon minden gyerek legalább egy népmesét tarisznyájába (iskolatáskájába) tehessen, okulásul, vigasztalásul vagy egyszerűen csak örömforrásként, hiszen egy megfelelő pillanatban megkapott mese olykor egész életünkre kihathat.

Baráti szeretettel kérünk minden kedves, ezügyben elkötelezett kollégánkat, hogy csatlakozási szándékát e-mail címét és egy rövid tervezett programleírást jelezzen Végh Miklósnak ( vegmik ‘at’ gmail.com), honlapunk szerkesztőjének, aki az akció létét s az e-mail, illetve az esetleges egyedi honlapok segítségével, annak tartalmát ugyancsak visszakereshetővé, megismerhetővé teszi minden érdeklődő számára. Segítsük, bátorítsuk egymást az ötletek, a módszerek nyilvánosságával!

Ne hagyjuk veszendőbe menni mindazt, ami évszázadokon át élni segítette az embereket!

Forrás: HUNRA honlapja

Szólj hozzá!

*