Új MKE szekció

Bejegyzés ideje: 2008. március 17., hétfő. Kategória: Blogok és honlapok,Hírek,Innovációk,Könyvtári informatika. Szerző: konyvtarostanar

Örömmel adok hírt az MKE Információs Társadalom Szekciójának megalakulásáról. Minden további részlet helyett maga a felhívás:

Tisztelt Kollégáink,

örömmel jelentem be az Magyar Könyvtárosok Egyesületének keretében létrejövő Információs Társadalom Szekció megalakulását. Céljaink a következő három pontban foglalhatók össze:

  1. A társadalmi-informatikai változások figyelése és elemzése a könyvtári munka szempontjából. Szükségesnek és fontosnak tartjuk ezt a tevékenységet, mert az új médiumok, publikációs módszerek és platformok, információhordozók megjelenése kihat mind a könyvtárosok munkájára, mind a könyvtári munkafolyamatok egészére, így a jövő könyvtárainak szerkezetére, szervezetére is.
  2. Tájékoztatás az informatika új lehetőségeiről, tervezünk módszertani segédletet közzé tenni ezek könyvtári felhasználásához, valamint ajánlásokkal növelni az egyes rendszerek közti átjárhatóságot. A munkába szeretnénk bevonni szoftverfejlesztő cégeket is.
  3. Önképzés és a tapasztalatcsere, hogy a használói érdekeket szem előtt tartva a technológiák könyvtári felhasználását, módszerek és eszközök adaptációját, az újdonságok közti szelektálást segítsük, illetve abban egymásnak segítséget nyújtsunk. Szeretnénk mindezt az éves vándorgyűlések által lehetővé tett szekcióülések és más szakmai programok keretében megvalósítani, illetve az elektronikus kapcsolattartás elterjedt formáiban folyamatosan eszmét cserélni.

Úgy véljük, hogy a könyvtári tevékenység csaknem minden ágához és mozzanatához kapcsolódik az általunk képviselni kívánt témakör, tehát a meglévő specializációkhoz képest nem újabbnak, hanem egyfajta mátrixnak, kötőanyagnak képzeljük el szerepünket.

A szakmai program – ami az idők folyamán terveink szerint dinamikusan alkalmazkodni fog a terület fejlődéséhez – Önnel, Veled együtt alakul ki, eszmecseréink eredményeképpen.

A továbbiakat az e célra létrehozott fórumon vitatjuk meg (alapszabály, program, elképzelések), és annak kimunkálását követi majd a tényleges “jogi” megalakulásunk.

Levlezőlista: itszekcio ‘at’ googlegroups.com

A szekció tervezett székhelye a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára lesz.

Az MKE vezetése támogatja a szekció létrejöttét. Az idei, szombathelyi vándorgyűlésen már szekcióülést szeretnénk tartani.

Az érdeklődő leveleket a következő e-mail címre várjuk: itszekcio ‘at’ gmail.com

A szervezők nevében:

Horváth Sándor Domokos
Kardos András
Lévai Klára
Paszternák Ádám
Takács Dániel

Forrás: KATALIST
Takács Dániel
http://konyvtar.mome.hu & http://ek.klog.hu

3 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Új MKE szekció'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Új MKE szekció'.


  1. 2008. május 09., péntek | 09:28

    […] időben, jó hangulatban megalakult az MKE legújabb szekciója, amelynek előkészületeiről már korábban is hírt […]


  2. 2008. április 16., szerda | 12:39

    […] szekció alakulása van folyamatban: MKE – IT Szekció. Már 25 taggal, de napról napra bővül (bővebb info: […]

  3. könyvtárostanár szerint...

    2008. március 19., szerda | 19:15

    További pontosítás: egyelőre a tagtoborzás folyik, a jogi megalakulás csak ezt követően történik meg.
    Várják a megadott címen az érdeklődőket, ötleteket!

Szólj hozzá!

*