Az olvasás jövője

Bejegyzés ideje: 2008. január 24., csütörtök. Kategória: Hírek. Szerző: konyvtarostanar

KTE programelőzetes –

Egyesületünk idei Tavaszi Szakmai Napját 2008. április 5-én tartjuk – figyelem, nem tévedés: szombati program lesz! A téma olvasásfejlesztés, olvasáskultúra, az olvasás népszerűsítése. A rendezvényt a KTE a HUNRA, az IBBY, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciója és az OPKM együttműködésében tervezi – vagyis szeretnénk összefogni minden olyan szervezetet, amely a gyermekek és az ifjabb korosztály olvasáskultúrájának fejlesztését tekinti egyik elsődleges céljának.

A rendezvény címe: Olvass te is! Együttműködés az olvasáskultúráért
Helyszín: OPKM Könyves Kálmán körúti Díszterme.

A részletes programot a későbbiekben 2008. évi körlevelünkben, itt a blogunkon is, valamint a KTE és az említett szervezetek egyéb információs csatornáin tesszük közzé.

Addig is a témához kapcsolódó olvasnivalókat ajánl budapesti kolléganőnk, Petri Ágnes:

csodaceruza

Kedves Kollégáim!

Nagyon hasznos újságcikket olvastam a CSODACERUZA most megjelenő, 32-33. számában. Az olvasás jövőjéről szól a szerző. Útmutatót, ajánlást ad a pedagógusok, könyvtárosok, szülők számára – azt gondolom, hogy ebből mi is építkezhetünk a saját iskolai könyvtárunkban.
Steklács János a cikk összefoglalásaként olyan tényezőket sorol fel, “amelyek térhódításával jelentős hatást érhetünk el az olvasás társadalmi szerepe területén, hozzájárulva mindezzel a társadalmunkban élők jobb életminőségéhez:
1. Olyan szemléletű oktatási rendszer kialakítása, amely hitelesen képes vonzóvá tenni a betűvilágot.
….
5. Feltérképezése mindazoknak a csoportoknak, akik nem járnak könyvtárba, és kifejezetten a részükre felépített kampányok alkalmazása a könyvtárrendszerben.
6. A könyvtárak sokszínű lehetőségeinek tudatosítása és ezek alkalmazása a mindennapokban.”

A Csodaceruza ugyanebben a számában olvasható Hock Zsuzsa érdekes írása az “Ültessünk fát!” pályázat összegzéséről, pozitív hozadékairól.

Mindenkinek ajánlom a figyelmébe!

Üdvözlettel: Petri Ágnes könyvtárostanár

Szólj hozzá!

*