Reneszánsz Év 2008

Bejegyzés ideje: 2008. január 22., kedd. Kategória: Nincs kategorizálva. Szerző: konyvtarostanar

reneszansz2008 – a Reneszánsz Éve Magyarországon
Forrás: a Reneszánsz Programiroda honlapja alapján készült IFLA-HUN összefoglaló

A Reneszánsz Év – 2008 történelmi hátterében a tény: idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évét.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napja előestéjén a Néprajzi Múzeumban nyitotta meg a Reneszánsz Év – 2008 programsorozatot.
(A programfüzet jelenlegi tartalma a fenti web-címen elérhető. Figyelem! Még csak az első negyedévi programokat lehet benne megtalálni!)

Az évad nyitóeseményén részt vettek a magyar kulturális, művészeti és tudományos élet kiemelkedő személyiségei, politikusok és nagykövetek, a programsorban együttműködő intézmények vezetői. Továbbá a Reneszánsz Év – 2008 Társadalmi Védnöki Testületének tagjai, köztük Ormos Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor, Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író, Szekeres Pál tőröző, kardvívó, többszörös paralimpiai bajnok és Vekerdy Tamás pszichológus, író.

Az egész éven át, országosan és a határokon túl is átívelő progamsorozat keretében 2008-ban olyan fontos beruházások is elkezdődnek, mint Vitéz János egykori dolgozószobájának, a “Studiolonak” a felújítása. A 100 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy év végére csoportosan látogathatóvá váljon a magyarországi reneszánsz egyik bölcsője. A Reneszánsz Év – 2008 így tiszteleg Vitéz János esztergomi érsek előtt is, aki éppen 600 éve született. A programsorban szerepel a Vitéz János korát és a magyarországi reneszánsz hajnalát bemutató kiállítás is az Országos Széchényi Könyvtárban – a 4x a reneszánszról című kiállítássorozat keretében – “Csillag a Holló árnyékában” alcímmel március 14-től.

(…)

A Reneszánsz Év – 2008 megnyitójára különleges kódex is érkezett – különleges biztonsági körülmények között, hiszen a kötet felbecsülhetetlen értékű.

Az Opera című kódex Caecilius Cyprianus (?258), Szent Ciprián karthágói püspök teológiai műveit tartalmazza. Ma 18. századi francia bőrkötése van, de a lapoknál látható színes festésű aranymetszés alapján feltételezhető, hogy eredetileg selyem- vagy bársonykötése volt.
Mátyás címere az úgynevezett “második címerfestő” munkája. A kódexet a 18. században Chrétien-Guillaume de Lamoignon de Malesherbes francia főúr könyvtárában őrizték, majd Sir Thomas Phillips gyűjteményébe került, amelyet az örökösök a 19. század közepén elárvereztek. Az Országos Széchényi Könyvtár 1964-ben vásárolta meg a kötetet a Sotheby’s cég aukcióján. (Firenze, 1450-1470)

Haraszti Katalin
IFLA-HUN moderátor

Az IFLA-HUN a magyar és a magyarul értő könyvtárosok és információs szakemberek határokon átívelő levelezőlistája
Hungarian Library & Information Professionals support group without borders : honlap

Szólj hozzá!

*