OKM év végi összefoglalója – könyvtári terület

Bejegyzés ideje: 2008. január 14., hétfő. Kategória: Blogok és honlapok,Innovációk,Iskolai könyvtár 2.0,Iskolai könyvtári statisztika,Könyvtárak világa,Stratégia,Szakirodalom. Szerző: konyvtarostanar

Január 8-án megjelent az OKM honlapján a 2007. év könyvtári területről készült összefoglaló
– statisztikákkal, adatokkal, az elmúlt év trendjeinek ismertetésével.

Részlet a munkából a 14 éven aluli korosztály könyvtárhasználati szokásait összegezve:

“A fiatalabb használók egyre kisebb számban jelennek meg a könyvtárakban, a városok kivételével mindenhol igen jelentős a csökkenés. Összesen egy kategóriában nőtt körükben a használat: a dokumentumok helyben használata terén, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy a hagyományos könyvtári szolgáltatásokra tovább is szükség van. Egy jól kialakított épület és belső tér alkalmas arra, hogy vonzza a fiatalokat.

A következő stratégiai időszakban kiemelten kell tehát foglalkozni azzal, hogy a 14 éven aluli korosztály jelen legyen a könyvtárban. Biztosítani kell, hogy lehetőségük legyen a hagyományos olvasásra, ugyanakkor elérhessék és használhassák a nem hagyományos, több dimenziós virtuális teret a könyvtárak számukra vonzó szolgáltatásain keresztül.

Átalakulóban van a köynvtárhasználói szokásrendszer:

“Az erőteljes jelzés arra hívja fel a könyvtárosok figyelmét, hogy a jövőben egyre több könyvtárnál jelenik majd meg ez a tendencia. Szinte valamennyi könyvtárhasználati területen (kölcsönzés, dokumentumszolgáltatás, tájékoztatás) erőteljesen kell – a hagyományos szolgáltatások biztosítása mellett – az internetes szolgáltatásokat bővíteni, sőt új szemlélettel, közösségi szolgáltatások beindításával új kapcsolatrendszert kell kialakítani a jövő olvasóival.”

***

Vagyis azok járnak jó úton, akik keresik az ifjúság elérésének új útjait – a hagyományos szolgáltatások mellett pontosan a fiatalok korosztályával foglalkozóknak kell(ene) a legerőteljesebben újítaniuk! Ezek után ne mondja senki, hogy nem kell foglalkoznunk blogokkal, honlapokkal, közösségi szerveződésekkel… Talán nem is véletlen, hogy az iskolai könyvtárak előbb “ráugrottak” a témára – hiszen mi már most találkozunk a mindennapjainkban ezzel a jelenséggel, érzékeljük a megváltozott igényeket.

3 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'OKM év végi összefoglalója – könyvtári terület'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'OKM év végi összefoglalója – könyvtári terület'.

  1. könyvtárostanár szerint...

    2008. január 15., kedd | 10:26

    Sajnos, nem tudok vitába szállni veled… 🙁
    Illetve veletek.

  2. dtp szerint...

    2008. január 14., hétfő | 12:07

    lehet, hogy a kiemelt 14 alattiakat/körülieket 18 éves korukig bezárják a ktárakba. hmm?

  3. Gondnok szerint...

    2008. január 14., hétfő | 11:13

    Bezzeg tinikről megint egy szó sincs. 14-ig kiemelten, 18-tól amúgy is, 14-18 meg le van ejtve.

Szólj hozzá!

*