Alap- és mesterképzési szakok – az OKM 39/2007. (XII. 22.) rendelete

Bejegyzés ideje: 2008. január 03., csütörtök. Kategória: Felsőoktatás,Jogszabályok,Könyvtárostanárok képzése,Közoktatás,Pedagógusképzés. Szerző: konyvtarostanar

A Magyar Közlöny 2007/181. számában (p. 13616-13706) megjelent a 39/2007. (XII. 22.) OKM rendelet, amely az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 15/2006. (IV. 3.) rendelet módosításaként szabályozza jelenleg az úgynevezett tanár szakokat is. (4. számú melléklet – a 11. pont a tanári szakképzettségeket részletezi, az első tanári szakképzettségként választható szakképzettségek szakterületi ismeretei a 11.1.1 pontban, ezen belül a közoktatás műveltségterületeinek bontásában találhatók.)

A 11.1.2 a Kizárólag második tanári szakképzettségként felvehető szakképzettségek szakterületi ismereteit tartalmazza. Ennek b) pontjában – A közoktatásban, a szakképzésben, illetve a művészeti nevelésben-oktatásban egyaránt alkalmazható, speciális, pedagógiai jellegű tanári szakképzettségek szakterületi ismeretei – között találjuk a Könyvtárpedagógia-tanár képzési leírását. (p. 13694-13695.)

Vagyis a könyvtárostanárok képzése a továbbiakban második tanár szakként megoldottá válik. Ennek nagyon örülünk, és sok erőfeszítést is tettünk azért, hogy a könyvtárostanárok képzése végre helyet kapjon az átalakulóban lévő magyar felsőoktatásban, a tanárképes szakok között – ám a szak megnevezése eléggé problémás, nem is értettünk vele egyet. A könyvtárostanár megnevezés ugyanis már elfogadottá vált a szakmában és a közoktatásban is, a különféle szabályozók (NAT, Közoktatási törvény, stb.) is ezzel a megnevezéssel élnek. Eléggé problémás lesz az új fogalmat bevezetni, értelmezni, mivel nem is túlzottan pontos a megnevezés a tartalmát tekintve, és kissé magyartalan.

Mindenesetre elnevezés ide vagy oda: örüljünk neki, hogy ez is sikerült, most még arra kellene koncentrálnunk, hogy a könyvtárostanár szakmát első tanár szakként is lehessen majd választani. Ezzel a képzésünk teljessé válna, hiszen lefedné a teljes alapképzést, a pedagógus szakvizsgás képzésünk pedig az ELTE PPK-n már sínen van, és doktori képzésre is módunk nyílik évek óta, ha más tudományterületekhez, szakterületekhez társulva is – így a BA – MA szintektől a PhD fokozatig átlátható lenne a könyvtárostanári életpályakép és szakmai karrier lehetőség.

3 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Alap- és mesterképzési szakok – az OKM 39/2007. (XII. 22.) rendelete'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Alap- és mesterképzési szakok – az OKM 39/2007. (XII. 22.) rendelete'.


  1. 2008. január 05., szombat | 13:05

    […] január 5, Szombat A könyvtárostanár klogon olvastam a 39/2007 es OKM rendeletről, mely lehetővé teszi második tanár szak ként a […]

  2. Bondor Erika szerint...

    2008. január 03., csütörtök | 15:51

    Én is ehhez tartom magam a továbbiakban is!… 🙂

  3. Cs. Bogyó Katalin szerint...

    2008. január 03., csütörtök | 15:09

    Ez csakugyan jó hír, valahol a létezésünk elismerését is jelenti. Reménykedjünk, hogy lesz első tanári szak is! Az elnevezés csakugyan furcsa, nem is igazán értem, de én csak egy könyvtárostanár vagyok! 🙂

Szólj hozzá!

*