Iskolai könyvtárak az új tanévben

Bejegyzés ideje: 2007. szeptember 10., hétfő. Kategória: Iskolai könyvtárak,Jogszabályok,Közoktatás,Szakmai anomáliák. Szerző: konyvtarostanar

Kedves Kollégák!

Ezen a fórumon is szeretném megerősíteni, amit kollégáimmal már többször is elmondtunk, a levelezőlistán is leírtunk: az iskolai könyvtárak fenntartását, a könyvtárostanárok munkáját szabályozó törvények és rendeletek nem változtak – még akkor sem, ha a nagy intézményátszervezések közepette egyes fenntartók ezt szeretnék elhitetni, vagy egyéni módon értelmezve megvalósítani.

Az iskolai könyvtárak fenntartása a korábbi rendelkezéseknek megfelelően kötelező, ahol az iskolai könyvtár fenntartása kötelező, ott könyvtárostanár alkalmazása is kötelező – az előírt képesítési követelményeknek megfelelően.

A könyvtárostanárok kötelező óraszáma (= nyitva tartás) ebben a tanévben is 22 óra, amennyiben teljes állásban foglalkoztatják.

Az intézményi átszervezések, integrálódások, esetleges megszüntetések esetére fenntartóknak összeállított javaslatainkat, a vonatkozó jogszabályok gyűjteményét és más dokumentumokat lásd a korábbi bejegyzésben.

Nagyon fontos a jelen helyzetben, hogy tisztában legyünk a törvényi előírásokkal, a kötelezettségeinkkel és a jogszabályok által előírt működtetés feltétleivel – ezért mindenkit arra kérek, hogy a saját érdekében tanulmányozza az előírásokat, rendezze/pótolja intézményi szinten az esetleges hiányosságokat – mert ezek mind védenek bennünket vitás helyzetekben.

A nehézségek ellenére is sikeres és tartalmas új tanévet kívánok minden kollégának!

Üdvözlettel,

Bondor Erika, KTE elnök

2 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Iskolai könyvtárak az új tanévben'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Iskolai könyvtárak az új tanévben'.

  1. Bondor Erika szerint...

    2007. szeptember 13., csütörtök | 10:18

    Nagyon jó, majd kiteszek egy oda is mutató linket!
    Köszönjük!

    Erika


  2. 2007. szeptember 11., kedd | 12:01

    Kedves Erika és mindnyájatok!
    Köszönöm a megerősítést, naponta bombáznak ilyen problémával: könyvtáros és munkáltató egyaránt. S hiába a jogszabály, hiába az úgymond szakmai hitelességem a megyében, az akarattal szemben nem elég. s ez most nagyon jó hivatkozási alap.
    A Pedagógiai Szolgáltató Központ honlapján a Szolgáltatásaink menüpont Pedagógiai tájékozttaás almenüjében én is összegyűjtöttem minden jogszabályt és mindnen fontos tudnivalót, sőt, naprakész jogszabályfigyelést végzünk, honlapra feltesszük, a tanév eleji jogszabályváltozásokat pedig a honlap elejére, tartalmilag is letölthető formában kiraktuk.

    Köszönjük a segítséget: Gerölyné Kölkeid Éva.

Szólj hozzá!

*