Könyvtárostanárok

Bejegyzés ideje: 2007. március 01., csütörtök. Kategória: Hírek. Szerző: konyvtarostanar

Kedves Könyvtárostanárok!

Követve az idő szavát, létrehoztam ezt a blogot! Remélem előrébb viszi életünket, segíti hétköznapjainkat!

Várom írásaitokat!

Szép napot:

anna

44 hozzászólás ehhez a bejegyzéshez: 'Könyvtárostanárok'

Iratkozz fel a hozzászólások RSS értesítőjére vagy TrackBack ehhez: 'Könyvtárostanárok'.

  1. hszilvia szerint...

    2009. február 14., szombat | 16:15

    Kedves Szerkesztő, Könyvtárosok és Blog olvasók!

    Véleményeket és észrevételeket szeretnék kérni a honlapommal kapcsolatban! A szakdolgozatom témájaként készítettem egy linkgyűjteményt a kisgyermekek nyelvoktatásáról, ennek elérhetősége a következő: http://www.nyelvtanulokicsik.eoldal.hu. Az észrevételek nagyban segítenék a szakdolgozatomat! Minden véleményt szívesen fogadok! E-mail címem: nyelvtanulokicsik@gmail.com.
    Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

    Üdvözlettel: Hevesi Szilvia


  2. 2008. április 01., kedd | 23:39

    […] bejegyzésünk Könytárostanárok címmel került a nyilvánosságra – akkor még a Blog.hu-n írta Kiss Anna. Az indulásról […]

  3. Bondor Erika szerint...

    2007. április 25., szerda | 00:31

    Elindítotam a könyvtáram blogját tegnap! Ha meg akarjátok nézni:
    http://berzsenyi.klog.hu/
    Köszönöm Ádám fáradhatatlan, éjszakákba nyúló segítségét! 🙂 Remélem, innentől már magam is boldogulok! Kíváncsi vagyok, hogy a gyerekek reagálnak-e rá…
    Erika

  4. zsoka szerint...

    2007. április 21., szombat | 08:11

    Bocsánat!
    Mielőtt még bárki félre értené:
    lemaradt az idézőjel bezárva; vagyis helyesen “illetékes elvtársakat”. Forrás egyébként Rádió Kabaré, Koltai Róbert.
    zsoka

  5. zsoka szerint...

    2007. április 21., szombat | 08:06

    Kedves Erika és Többiek!
    Erika!
    Arra a mondatodra szeretnék reagálni, hogyha törvénysértés történik, akkor az önkorm., ill. képviselőtestület okt. biz.-hoz forduljunk. Hát… Ők azok, akik az összevonást szorgalmazzák, figyelmen kívül hagyják a szakmai szempontokat és törvényes döntéseket kellene hozniuk. Dehát eddig is fittyet hánytak a törvényre – városunkban is van olyan iskola, ahol nem működik könyvtár, többen heti 5 órában… 14 éve harcolok – harcolunk és nincs előre lépés, sőt 1 ált. isk. van ahol eddig teljes státusz volt, és le akarják venni félre. Tehát itt a törvény sem szent…
    Kedves Mindenki!
    A csütörtöki szakmai napon újból feltöltekezhettünk. Én is kiválasztottam magamnak három ötletet, amivel még tudom színesíteni a kompetencia alapú oktatásomat. A nap során folyamatosan motoszkált bennem a kérdés, hogy ezek az iskolák, akik ilyen ragyogó dolgokat csinálnak, miért nem csatlakoztak a film-készítéshez? Ezt is be kellene mutatni. Bemutató óra? Igen, de a döntéshozók nem kiváncsiak arra. A mi iskolánk is meghívta a MOV Bizottságot az interaktív táblás bemutató órákra. Egyetlen egy képviselő jött el egy alkalommal, ő sem a könyvtári infora volt kíváncsi!
    Tehát buzdítalak Benneteket, igenis készítsetek felvételeket, megtaláljuk a módját, hogy összevágjuk, rendezzük, és ne lehesen kikerülniük az “illetékes elvtársaknak, hogy belepillantsanak. Mert már biztos Ti is érzitek, látjátok, tudjátok, hogy itt a szó és a jó, kompetencia alapú, ötletes képességfejlesztés, a jól működő iskolai könyvtár kevés.
    Csatlakozom Erikához: kitartás, kitartás, küzdés.
    Zsóka

  6. Bondor Erika szerint...

    2007. április 17., kedd | 23:52

    Marcsihoz…

    Amennyiben intézmények összevonásáról van szó, és egyes volt iskolák tagintézményekként működnek tovább, akkor legalább ahhoz kell feltétlenül ragaszkodni, hogy a tagintézményben is maradjon minimum könyvtárszoba, helyiség, ahol az iskolai könyvtári szolgáltatások igénybe vehetők! (Ezt törvény is előírja…)
    És biztosítani kell a szolgáltatásokat közvetítő szakembert, könyvtárostanárt is. Utóbbiak számát ugyanúgy kell a státuszok számának megállapításakor kiszámítani, mint bármely más szakos tanárét: vagyis a kötelező óraszámok (nálunk: nyitvatartás) mellett figyelembe kell venni a NAT szerinti kötelezően megtartott könyvtárhasználati órák számát is.
    Vagyis összevonásoknál, intézmény beolvasztásoknál nem automatikus a könyvtárostanári státuszok lecsökkentése! Az ellátandó feladathoz kell rendelni a szükséges státuszokat. Mivel a gyerekek száma ugyanannyi marad, vagy a beolvasztott intézmények tanulóinak létszámával még nő is, feltétlenül számításokra kell alapozni a státuszok megállapítását.
    Ezt szakfelügyelőként is ki fogom hangsúlyozni, ha ilyesmivel érintett iskolákba megyek…
    Sajnos az összevonások, átszervezések a legtöbb helyen teljesen nélkülöznek mindenfajta szakmai szempontot, felelősséget – pusztán a nyers megtakarítás a cél. De törvénysértő nem lehet egy ilyen helyen sem az átszervezés: amennyiben mégis ilyen történik, a megfelelő szervekhez kell fordulni. (Önkormányzatok oktatási bizottságai, jegyző, közigazgatási hivatalok. – Egyéni, munkavállalói sérelmek esetén: szakszervezet, szakszervezetek jogászai (ingyenes jogsegélyszolgálat!), munkaügyi bíróság.)
    Nem szabad a végletekig megadóan tűrni a legvadabb dolgokat! Csak persze ésszel kell küzdeni, nemcsak szívvel…
    Mindenkinek erős idegzetet és kitartást kívánok mindehhez – és hamarosan közzé tesszük a KTE ajánlását is, amit ez ügyben a fenntartóknak állítottunk össze. (Támogatta az OPKM – Varga Katalin – és az OKM Könyvtári Osztálya – Kenyéri Katalin – is. Hamarosan kész.)

  7. Hornyák Zoltán szerint...

    2007. április 17., kedd | 09:48

    Próba hozzászólás hzoli-tól

  8. Józsa Ildikó szerint...

    2007. április 17., kedd | 09:45

    ANNA, KÖSZÖNÖM!
    halvány fény már kezd derengeni.
    Puszi: Ildikó

  9. zsoka szerint...

    2007. április 16., hétfő | 09:31

    Kedves Marcsi!
    Sajnos nagyon sokan járunk ilyen cipőben, mint Ti. Itt Kiskunfélegyházán is csináltak egy általános iskolai és egy középiskolai összevonást.
    Egy a baj, hogy oktatási szakmai szempontokat teljesen mellőztek, így hát nagyon kicsi az esélay arra, hogy iskolai könyvtári szakmai szempontokat figyelembe vegyenek. Holott a törvény úgy rendelkezik, hogy az iskola épületén belül kötelező biztosítani a könyvtári ellátást. Ennek használata a tanuló alapvető jogai közé tartozik. Hivatkozhatunk a OKM Kultúrális modernizációs programjára is, ahol so-sok pontban kitér ill. kapcsolódik az iskolai könyvtár, sőt konkrétan leírják azt is, hogy oktatási intézményben arra kell törekedni, hogy a könyvtár központi helyen legyen, újat tervezni, építeni pedig csak úgy lehet, hogy az köpontba kerüljön…
    Az egyik megoldás az lehetne, ha a minisztérium szankciókkal lépne fel azon intézmények és önkormányzatok felé, akik nem biztosítják ezt az alapjogot.
    Mindenesetre látva a szakmaiatlanságot, gyűjtöm az érveimet, méghozzá igyekszem kompromisszumos érvekre törekedni. Keresek megoldási javslatokat, arra az esetre, ha megkérdeznének. De ha nem… Már egy alkalommal kértem meghallgatást – beszélgetést az egyik alpolgármestertől (van 3!!), amit nem kimondottan iskolai könyvtárra és -ért hegyeztem ki, de úgy állítottam össze a prezentációmat, hogy minden fő gondolatnál nyilvánvaló legyen, hogy iskolai könyvtár nélkül nem megy, és hogy mi mindenben benne vagyunk, nyitottak az alternatívákra.
    Ezért is lenne jó ha nem csak mi Félegyháziak dolgoznánk az iskolai könyvtárakat bemutató filmen, hanem az ország sok-sok könyvtárából – falusiból és nagyvárosiból – is érkezne anyag, hogy bemutathassuk, hogy lássák is az illetékesek, mert én nagyon úgy látom hogy nagyon tájékozatlanok. És ez az ő hibájuk is, mert fontos emberek fontos döntések előtt bizony a legapróbb részletekben is felkészültnek kellene, hogy legyenek, pláne, hogy egyik sem oktatási szakember (mármint a képviselőtestület tagjai, akik döntenek a sorsunkról.)
    Bizony a mi filmünk is nagyon nehezen készül, mert nem elég az én időm sem (reggel 7-től du. 5-ig bennt vagyok mindig). A jövő héten talán sikerül befejezni a forgatást, 22 percet már digitalizáltunk – de nagyon sokat ki kell vágni abból…
    Tehát visszatérve a lényegre: Első lépés megoldási javaslatok kidolgozása, akár úgy is, hogy dugjátok össze a fejeteket, kinek milyen ötlete van. Számoljátok ki, hogy mennyi könyvtári info órát kellene tartani, ragaszkodjatok hozzá, hogy munkaközösségeken belül egy-egy szakórát könyvtárhasználatra épülve tartsanak meg. Tervezzétek meg előre, hogyha egy-egy tanár témakörönként legalább egy ilyen órát tartana, az mennyi könyvtárhasználatra épülő szakóra… de ott van még a kompetencia alapú oktatás ami nem lehet meg iskolai könyvtár nélkül. Csütörtökön a Bp.-i továbbképzés pont erről fog szólni!
    Röviden ennyi, ha eszembe jut még valami, akkor írok, de hátha tudtalak inspirálni annyira, hogy más és jobb ötleteid lettek. Akkor légyszíves tájékoztass róla, hátha mi is be tudnánk vetni.
    Ne adja fel egyikünk sem!!! Ki kell tartanunk!!!!
    zsoka

  10. Marcsi szerint...

    2007. április 14., szombat | 18:42

    Nagyon tájékozatlan vagyok, ehhez szeretnék tanácsot kérni: összevontak három iskolát, szeptembertől egy intézmény leszünk, 3 “telephelyen”. Ilyenkor mi lesz az iskolai könyvtár /és könyvtáros/ sorsa? Köszönöm, ha írtok! Marcsi

  11. Molnár Csaba szerint...

    2007. április 13., péntek | 19:49

    Megkésve bár, de fontosnak éreztem, hogy magam is üdvözöljem a könyvtárostanárokat a klogon. Bár magam és szerkesztő társammal együtt a klog információbrókeri irányvonalát képviseljük, jómagam részt veszek könyvtárostanár képzésben is. Hiába, a könyvtáros szakma szép, és minden része szép. Remélem a könyvtárostanár blog is aktiv lesz és szinvonalasan hirdeti a szakma szépségeit. Várom, hogy felhívja magára a figyelmet és felvegye a versenyt a többi irányvonallal, mert tapasztalatom szerint kevesebb figyelmet kap a könyvtárostanár képzés és annak fontossága, mint amennyi megilletné őket. Ha lesz miért idetérni, akkor szívesen lennék gyakori vendég a blogon. Az első lépést megtettem, a mi blogunkról már el lehet jutni a könyvtárostanárok blogjára 🙂 Sok sikert kívánok és várom a könyvtárostanár híreket, tanulmányokat, megjegyzéseket…mind itt, mind a klogcsaládban.

  12. Bondor Erika szerint...

    2007. április 04., szerda | 02:22

    Erre már egyszer válaszoltam, de elszállt két referenszkérdés között, meg akadozott bent a rendszerünk is…

    Most, hogy már kifejtetted magyarul is, hogy mi ez a Ning, ajánlom a többieknek is az oldallal való ismerkedést! Várjuk azt a jó részletes magyar nyelvű útmutatót, amit beígértél! 🙂

    Kritizálni pedig lehet és kell is – bolond ember az, aki nem figyel oda a kritikákra, és homokba dugja a fejét! Még a KTE-t és minket is lehet – hidd el, többségünk van annyira rugalmas, hogy nem sértődik emiatt halálra! Azért mi edzésben vagyunk ám a kamasz korosztály mellett/között – nekem meg speciel itthon is van egy különösen kritikus saját példányom… Nem is tudom, kire ütött ez a gyerek?! 🙂

    Azt hiszem, az is jelent valamit, hogy mi, könyvtárostanárok ezen a pályán maradtunk, és ezen a területen dolgozunk. Mert többségünk taníthatná a másik szakját is, vagy a könyvtárügy bármelyik másik területén is dolgozhatna a diplomája, sőt diplomái alapján. Mi meg a fene tudja miért, csak “megragadtunk” az iskolában! 🙂 Az egyik szakirányú továbbképzésen, amire 2000 körül jártam, mondta is csodálkozva az egyik csoporttársam, hogy mi a fenét keresel te még mindig egy iskolai könyvtárban? Már eddig is túlképezted magad!?

    Nem volt képes felfogni, hogy én “túlképzett” iskolai könyvtáros szeretnék lenni, informatikai háttérismeretekkel. 🙂
    Vagy ahogyan mi szeretjük önmagunkat meghatározni: könyvtárostanár…

    Erika

  13. Paszternak szerint...

    2007. április 02., hétfő | 08:43

    Isten mentsen attól, hogy kritizáljam az MKE-t…
    Annyi hozzáfűzni valóm azért lenne, hogy ha előadást tervezünk, keressük meg hozzá a megfelelő embert… 😉 Ez MKE-től függetlenül így van szerintem.
    A tapasztalaton én innovatívként már dolgozom, bárcsak minden tapasztalt is dolgozna az innováción…
    Téma lezárva… 🙂

    Más (és fontos – remélem): Elindult a Magyar Könyvtárosok Közösségi Hálója (http://hunlibrarian.ning.com) szeretettel várunk minden könyvtárostanárt (is)! Jobb oldalt a ‘Join Könyvtáros Now!”-ra kattintva bárki tag lehet!
    Üdv!
    Ádám

  14. Bondor Erika szerint...

    2007. április 01., vasárnap | 21:31

    Bizony ott vannak, Ádám – én is rájuk találtam, még a Google nélkül is… 🙂

    Azért én az MKE-t megvédeném: magam MKE tag (is) vagyok – a KTE mellett! Hidd el, sok jó szakember, nyitott és rugalmasan gondolkodó kolléga van ott is. Én legalábbis az elmúlt két évben sokuktól kaptam segítséget, amióta a KTE elnöke vagyok.

    Én itt elsősorban generációs különbségeket látok, ami a KTE-n belül érdekes módon nem olyan erős, mint a magyar könyvtári rendszer egészében. Én 60 (és afeletti) kollégáimmal ugyanúgy tudok együtt dolgozni hatákonyan, mint a 20-as, 30-asokkal. Vagyis ez nálam nem korfüggő, inkább gondolkodásmód, nyitottság kérdése. Persze én könnyebb helyzetben vagyok, kettőjük között itt félúton… 🙂

    Szerintem sokat lendítene a mára kissé beásódott demarkációs vonalak feloldásában szakmai téren, ha egyfelől az MKE erősen ifjítana, másfelől ti, fiatalok sem rándítanátok meg olyan könnyen a vállatokat: mondván – akkor maradjanak meg maguknak az “ősbölények”, mi majd külön utakon járunk… Mert én valami ilyesfélét vélek itt érzékelni 🙂

    Ehelyett mindig meg kell keresnünk mindenhol a “magunk emberét”: azt, akivel lehet együttműködni, jól tudunk együtt dolgozni. Főleg, ha találunk egy közös célt, egy megoldandó feladatot, valamilyen közös projektet. Mert egyaránt szükség van a tapasztalatra és az újításokra, innovációkra is. Egyik sem lehet meg a másik nélkül.

    De isten ments, hogy a blogunkon is hasonló (főként nem: meddő!) vita induljon meg e kérdésben, mint a KATALIST-on!
    :))

    Az MKE közgyűlésére visszatérve: Holczer Mártont még ott helyben azért erősen megkritizálta, helyenként cáfolta ám Bakos Klára is. Azért essen erről is szó…

    Üdvözlettel, Erika

  15. Paszternak szerint...

    2007. március 30., péntek | 17:31

    Elnézést, a komment nem szupportolja a linkeket… 🙁
    Tehát a keresőkérdés (Gugliban) ennyi:

    könyvtár +blog

    Ki lehet próbálni. Ott vannak azok… 😉

  16. Paszternak szerint...

    2007. március 30., péntek | 17:29

    Erika, nem gondolod, hogy ha azt a bizonyos előadást … hm … ilyen tekintetben kvalifikáltabb előadó tartotta volna, akkor minden simább és egyszerűbb lett volna? 😀

    Ez a baj a “beltenyészettel”… 🙂

    Egy ilyen egyszerű keresőkérdést kellett volna pusztán megfogamzani… ;D

    Egyébiránt na. Annyira nem mozgat, hogy elhangzik-e az URL-em a MKE berkeiben – aki akar, megtalál…

  17. Bondor Erika szerint...

    2007. március 30., péntek | 13:10

    http://www.youtube.com/watch?v=Ns314ZNaJb4

    De rosszul emlékeztem, nem keringőzene, hanem Brahms: Magyar táncok (de ha tévednék, korrigáljatok: a zenei műveltségem nem éppen 100%-os!)

    Hasonló címeket újra elküldtem az e-mail címedre, Zsóka! 🙂
    Néha kell egy ksi szórakozás, vicces bejátszás a könyvtárhasználati órákon is…

    Ha helyettesítésre beosztanak, és ott könyvtári szakórát tartasz ez idő alatt, akkor az szakszerű helyettesítés, és kifizethető! Sőt, ki is kell fizetni. Erre az igazgató-helyettesnőnk hívta fel a figyelmet. Persze a könyvtárhasználati óráink megtartására ez nem vonatkozik, az munkaköri kötelességünk, benne van a fizetésünkben, a kötelező óraszámunkban.

    Egyébként jó megoldás, ha nehezen szeditek össze a könyvtárhasználati órákat a különböző évfolyamokon, hogy a megtartott órák éves nyilvántartását mindig odaadjátok frissítve az ig.h-nek, és ő kapásból látja, hogy pl. a 10.B-nek idén még három órát kell(ene) tartanom, és éppen krónikus beteg ott egy kolléga: nosza, iktassuk be oda ezekre a hetekre a 3 órát. Ez jó megoldás, mert előre lehet rá készülni, nem ad hoc megoldás. Mert az utóbbinak nem sok értelme van, ti is tudjátok…

    Erika

  18. zsoka szerint...

    2007. március 30., péntek | 12:01

    Erika! Sajnos azt a “raktári filmet” én elkerültem, vagy ő engem. Küldd majd el még egyszer a pontos elérhetőséget. Megnézem, és húsvét után ki is probálom.
    Az előremeneküléshez egy ötlet: a helyettesítős órákat könyvtárhasználatra épülő szakóraként meg lehetne tartani. Egy hatalmas kérdésbank az alapja, az óravezetést egyszer kell végig gondolni+ egy kis rutin. A kollégáim, azt mondták, hogy hülye vagyok, ha ennyi plusz munkát vállalok ingyen, de szerintem eljön még az én időm…
    Szép hétvégét!
    zsoka

  19. Bondor Erika szerint...

    2007. március 30., péntek | 11:52

    Javítanék: a pályázat természetesen HEFOP-os… Meg össze-vissza elütöttem karaktereket, bocsánat. (Zajlik a munkanap, kapkodok.)

    Köszöntjük itt közöttünk Ádámot! Én a fiksz.klog.hu-ról már sok jó tippet kaptam: szoktam arra járni, ha a 43 évemmel már nem is vagyok kifejezetten fiatal könyvtáros… 🙂

    Azért nem érzem magunkat betokosodva: sőt, szerdán (március 28.) az MKE küldött-közgyűlésén kifejezetten büszke voltam magunkra! 🙂
    Mivel a blogunkon az első bejegyzés március 1-jéről való, és ezzel megelőztük az előadó által sugallt üzenetet – a könyvtárak nem blogolnak, nem élnek az új eszközök adta lehetőségekkel.

    (Egyre mondorm, hogy előre kell menekülnünk! A kritikák elől is… 🙂

    Mellesleg az előadó (Holczer Márton – BME ITTK) nem keresett rá a dolgokra precízen, azt mondta, nem kifejezetten talált könyvtári blogokat. És csak a MEK hírblogját hozta fel példának ( mert mást nem talált meg ezek szerint…) – pedig mi sem maradtunk le semmivel: jelentem – blogolunk, iWiW-ezünk, honlapot szerkesztünk (ha éppen ráérünk), levelezünk az olvasóinkkal. És még a hagyományos iskolai könyvtári feladatainkat is ellátjuk. Nem mellesleg…

    De nem tett az előadó említést a FIKSZ-ről, és a HUNRA blogjáról sem… Az OSZK-ról sem. Ezt azt hiszem, jelenteni is fogom Mikulás Gábornak… 🙂

    Bondor Erika

  20. Bondor Erika szerint...

    2007. március 30., péntek | 11:32

    Első hírednek nem örültem, de nem is lepett meg: a ternd országos, csak az időzítésben térnek el az egyes területeken.
    Más felállásban, más intézményrendszerekben kell gondolkodnunk ezután, ez világos.
    Csak arra koncentrálhatunk, hogy ezekben az új típusú intézményekben is megmaradjon a könyvtárpedagógiai, az iskolai könyvtári szolgáltatások. Új szolgáltatásokkal kell előállnunk, hogy a régi értékeinket is közvetíthessük ezek “hátán”.

    Az interaktív táblához gratulálok. Nálunk a Berzsenyiben is az elmúlt hetekben-hónapokban szerelték fel ezeket, a FEFOP-os pályázatok nyomán. Jók a tapasztalatok, tényleg megmozgatja módszertanilag is az ember fantáziáját.

    Egy ötlet: ahol NAVA-pontként regisztrált az iskolai könyvtár, ezekkel az interaktív táblákkal felszerelt termekben remekül lehet mozizni (filmklub!), vagy videós órát tartani. Minden más tárgyból is, de a könyvtárhasználati oktatásban is remekül hazsnálható. Nekem nagy sikerem volt a YouTube-bal, aminek a segítségével mutattam be a gyerekeknek (jobb híján) a tömör raktár működését. (Emlékeztek, ennek az elérhetőségét még karácsony magasságában küldtem el nektek a levlistán egy linkgyűjteményben – ahol keringőre “táncolva” mozognak a tömör raktárban a polcsorok.)

    Üdv, Erika

  21. zsoka szerint...

    2007. március 30., péntek | 10:53

    Kedves Erika és a Többiek!
    Köszönöm soraidat. Hát bizony kell az erő. A várva várt döntés is megszületett (az iskolánk sorsáról – nem a kistérségről). Ezután a döntés után nem tudom van-e értelme kistérségben gondolkodni. Ma nagyon morózus vagyok, mert a csütörtöki döntéssel olyan, mint Közgazdasági Szakközépiskola önálló intézmény nem lesz többé. Három iskolát fognak összevonni. A háromból a mi könyvtárpedagógiai munkánk az ami a kompetencia alapú oktatáshoz kell. De… az összevonásban sem a szakmai -pedagógiai, oktatási – szempontok a mérvadók, mintahogy a megítélésünkben sem.
    Megpróbálok tehát előre menekülni, egyenlőre keresem az utat. Mindenesetre a szakmai út: kompetencia alapú oktatás!!! – És itt ajánlom mindenkinek a KTE Tavaszi Szakmai Napját, hiszen ott ez a központi téma.

    Azért van sikerélményem mára is: épp most tartottam egy 9-es könyvtáriinfo órát az interaktív táblával. Dokumentum ismeret volt a téma, sikerült jól összeállítanom az anyagot, a gyerekek is aktívak voltak. Ezzel a táblával nagyon jól lehet összefoglalni, ismételni, új anyag összefüggéseit megláttatni!!! A 10-ben tartott órák után is izgalommakl vártam a dolgozatokat. Sokkal jobbak lettek, mint az előző években. Tényleg kompetenciaalapú oktatás, és még ismeretátadás is egy magasabb fokon. A gyerekben jobban rögzül, egy érintéssel visszaléphetek ahhoz a részhez, amit nem értenek, áthúzgálhatom az elemeket más logika szerint és ez csak a kezdet!

    Szép napot mindenkinek!
    zsoka

  22. KönyvtárosTanár szerint...

    2007. március 30., péntek | 08:25

    Kedves Ádám!
    Igyekszünk mi is követni a Fiatalos Könyvtár Szemlélet-et (fiksz).
    Köszönjük, hogy felhívtad a figyelmet a blogunkra!
    Valóban most tesszük az első lépéseket, de bízunk benne mi is, hogy majd egyszer olyan sokszínű lesz az oldalunk, mint a tiétek. ((:

    Mindenj ót:
    anna

  23. Paszternak szerint...

    2007. március 30., péntek | 05:44

    Gratulálok a bloghoz, sok sikert hozzá!

    Ádám
    fiksz.klog.hu

  24. Bondor Erika szerint...

    2007. március 28., szerda | 17:47

    Kedves Zsóka,

    hozzászólásodnak örültem – és el is szomorodtam tőle.

    Örültem, mert mindig jó látni, ha egy kolléga ilyen elszántan és módszeresen küszködik, sokszor erején felül is – hiszen mi tudjuk, hogy mindez a gyerekek érdekében, az ő fejlődésükért, valódi esélyegyenlőségükért történik (és nem azért, ami a vízcsapból is folyik, de nincs mögötte tartalom…)

    Ráadásul te tényleg jól is csinálod, jó ötleteket vetsz be, az elsők között “ugrasz rá” mindenre, ami segíthet. Mert azt most már láthatja mindenki: nincs más út, csak az előre menekülés!…

    Az viszont elszomorító, hogy mindig ver bennünket, legalábbis túl sokunkat a magyar átok: senki sem lehet próféta a saját hazájában – de legalábbis nem Magyarországon.

    Én azonban vagyok olyan optimisata, és látok elég muníciót a könyvtárostanárokban is (szellemi értékekben, energiában, jószándékban) – hogy azért sem hagyjuk ezt a területet veszni hagyni!

    Mostanában mindig mindenkinek Voltaire Candide-ját idézem, amikor nagyon neki keseredik: “Műveljük kertjeinket!” – lehet, hogy bennem van a hiba?!…

    Erika

  25. zsoka szerint...

    2007. március 27., kedd | 08:53

    Kedves Könyvtárostanár kollégák!
    Ahogy Erika már utalt rá, mi is részt veszünk az Internet Fiestán. 22-én volt az egész napos feladatmegoldó rendezvényünk. Jobban rá kellett volna szerveznem iskolán belül, mert bizony kevés gyerek jött feladatot megoldani. Összesen 10 -en voltak. De ők annál nagyobb lelkesedéssel dolgoztak. Sőt várják, hogy legyen máskor is interneten tananyaghoz kapcsolódó feladatmegoldás. Erika, jó ötletet adtál azzal, hogy a fix időpontokat előre lehet kalkulálni, valamint, hogy valamilyen más iskolai rendezvényhez kapcsolódjon. Úgy hogy már meg is van az ötletem, jövőre hogyan fogjuk csinálni. Haszna mindenképpen volt: 1.megjelentünk az országos rendezvények között, látják, hogy mi is igyekszünk (különösen fontos volt az idei cél – egybe esik a mi törekvéseinkkel.) 2. létre jött az internetes feladatbankunk alapja, amelyet már csak bővíteni kell – akár a könyvtári állományból megoldható, egyes tantárgyakhoz, azokon belül egy-egy témához kapcsolódó feladatokkal. 3. Akik csinálták, nagyon élvezték. 4. minden megmozdulást jutalmazni kell – még a 10. is kapott kis ajándékot: jövőre már van 10 emberem, aki részt vesz ezen a rendezvényen.
    Tehát nem volt hiába való az erőfeszítésem.

    Nem mentegetődzésként mondom, de azért is volt gyengébben szervezett ez a rendezvényem, mert múlt héten és a hét végén is egy beszélgetésre készültem az egyik alpolgármesterrel a több célú kistérségi társuláunk ügyében.
    Hát ez tegnap lezajlott. Prezentációt készítettem – korábbról volt egy kistérség és az iskolai könyvtárak, most pedig a kultúrális modernizáció és az iskolai könyvtárak. Mint tudjátok a kultúrális modernizáció is az együttműködésekre épül, tehát nem lehet meg a többcélú kistérségi társulás nélkül. A kultúrális modernizáció egyik alappillére a tehetséggondozás, amelyet nem lehet megvalósítani a kompetencia alapú oktatás nélkül. És a kompetencia alapú oktatás nem működik, ha nincs ott mögötte a jól működő: információszerző képességet fejlesztő, korszerű eszköztár: az iskolai könyvtár.
    Még nem tudom, hogy célba értem-e, de talánsikerült rávilágítanom, hogy az iskolai könyvtár elsősorban az oktatásban betöltött szerepe miatt fontos. Említettem – és zárójelbe tettem a prezentációmban a finanszírozást is. Hangsúlyoztam, hogy tudjuk, milyen rossz az önkormányzatok anyagi helyzete, ezért nem pénzt kérünk – de a koncepcióban legyen ott, hogy a célok nem megvalósíthatók iskolai könyvtárak nélkül (tehát kell státusz, nem 5 óra!, ott ahol vannak ötletek, és erőn felül is vállalnak!!) Mindenféleképpen kell, hogy az oktatás, aton belül az iskolai könyvtár szelete is ott legyen a kistérségi társulásban.
    Megpróbáltam felvillantani, hogyan kapcsolódhatunk, milyen pályázatok is várhatók: pl. 2007 az esély éve – bevezetőmben azzal kezdtem, hogy az iskolai könyvtár az esélyegyenlőség megteremtésének helyszíne… és vittem magammal az OKÉV pályázatát is, amelyre nem pályázhattunk az alapító okirat és egyebek hiányában… mert hát (hangsúlyotam) az a sikeres, aki az elsők között felismeri a lehetőségeket és gyorsan cselekszik.

    Az alpolgármester urat arról nem tudtam meggyőzni, hogy a felnövekvő nemzedéket fel kell készíteni az élethosszig tartó tanulásra… de még keresem az érveimet, pedig az 1 óra hosszáig tartó beszélgetésünk közben is soroltam azokat.

    Tehát még mindig nem tudom Európa célba ér-e, és remélem nem a kiskunfélegyházi kistérségi társulás nélkül.

    Ezután a szóözön után kívánok mindenkinek nyugodt hetet, s akik feje fölött ott lebeg sorsuk bizonytalansága, azoknak kívánom, döljön már elvégre, mi lesz az intézményükkel – köztük a miénkkel.

    zsoka (Csernyánszky)

  26. Bondor Erika szerint...

    2007. március 26., hétfő | 12:43

    Mielőtt még kérdeznétek: az általam emlegetett újdonságunkat, az interneten elérhető elektronikus katalógusunkat a
    http://berzsenyi.hu/konyvtar/sziren_sw.htm
    címen tudjátok megnézni.

    Hamarosan a honlapunkról és az iskola nyitó lapjáról is elérhető lesz egy kattintással!

    Erika

  27. Bondor Erika szerint...

    2007. március 26., hétfő | 12:38

    Kedves Kata!

    Nem állítom, hogy minden könyvtárostanárnak minden kampányhoz, országos felhíváshoz csatlakoznia kell(ene) – hiszen a programszervezések mellett azért jócskán van más munkánk is… 🙂

    Viszont ezek a lehetőségek nagyon jó eszközök arra, hogy népszerűsítsük az olvasást, az iskolai könyvtár szolgáltatásait és fontosságát – önmagunkat az intézményen belül és kívül. Ráadásul kevés energiaráfordítással, hiszen az országos reklám, sokszor szóróanyagok is rendelkezésünkre állnak a népszterűsításhez, meg regisztrációs lehetőségek is.

    Arra is jó, ha már előre, az idén készülünk, hgy a jövő évet az OKM kiemelten az olvasás népszerűsítésének szánja: Olvasó ország címszóval. Ránk, iskolai könyvtárakra is nagyon számítanak ebben a kapmpányban, sőt, ezt a tevékenységünket pályázatokkal is támogatják. Legyenek kész programterveitek, ötleteitek, amelyeket elő lehet kapni, ha kiírnak egy pályázatot!

    Szerintem mindenki ahhoz csatlakozzon a könyvtárával, ami közel esik az érdeklődéséhez, és ha olyan programjai vannak, amelyekkel ezekhez kötődni tud. Jövőre pl. te is csatlakozhatsz a Fiestához, hiszen van most már olyan tevékenységetek, amelyben az internetet használjátok fel az olvasásfejlesztéshez – erre nagyon jó a folytasd.hu!

    Az is jó ezekben a kampányokban, hogy évente azonos időben vannak, előre lehet rájuk készülni szervezéssel, programokkal: tavasszal Andersen-nap, az IBBY nemzetközi gyermekkönyv napja, mindig márciusban: Internet Fiesta, szeptember 30: Népmese Napja (HUNRA), október első hete általában a Könyvtárak összefogása programhét (IKSZ), október végi hétfő: Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Világnapja (IASL).

    Van választék!… 🙂

    Szombaton Nyíregyházán nagyon jó hangulatú, családias könyvtárhasználati versenyen vehettem részt – hamarosan fotókat is teszek fel róla a levelezőlistára. Ebben azonban biztosan meg fog előzni a Kölcsey GImnázium igazgató-helyettese, aki mindig fotóriporterkedik, és a gimi honlapjára is felteszi a fotókat. A helyi szervező – mint annyi éve mindig – Zsoldos Jánosné (Cselényi Gyöngyi) volt. Örömmel láttam visszatérő arcokat a diákok és a felkészítő tanárok között, határainkon belül és túlról is.

    Ez a hét is jól kezdődött számomra: a kezdeti nehézségeket (Linux-beállításokat) leküzdve ma sikerült elindítanunk a BDG Könyvtárának legújabb szolgáltatását, a WEB OPAC-ot!

    Ezután már a felhasználóink otthonról is tájékozódhatnak a kölcsönzéseikről és a könyvtári katalógusunkban is kereshetnek online módon.
    (Ezt eddig csak a Szirén honlapjáról tehették meg, leszűkítve az intézményünkre a keresést. Azt viszont kevesen tudják, hogy az az adatbázis csak időnként beküldött frissítéseink után bővül – a WEB OPAC viszont valódi online keresést tesz lehetővé ezután: az adataink frissítése a saját szerverünkön történik, és a rendszer frissülését is magunk szabályozhatjuk.)

    Hasznos munkálkodást és kellemes hetet kívánok mindenkinek!

    Bondor Erika

  28. B.Kata szerint...

    2007. március 23., péntek | 20:50

    Gratulálok a sikeres rendezvényeitekhez! Mi is igyekszünk csatlakozni az országos felhívásokhoz, mint például a Hunra szervezte Népmese napjához is. Ha megnézitek a Hunra weblapján a regisztráltak listáját, kb. egyharmada általános iskolai könyvtár.
    Az Internet Fiesta nagyon jó rendezvénysorozat, de talán nem mi, azaz az általános iskolások vagyunk a célközönség. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem használunk akár a könyvtárhasználati, akár szakórákon internetes forrásokat is, illetve hogy nem ülnek minden délután a könyvtárban a gyerekek a számítógépek előtt, nyomatva a Teveklubot és a Honfoglalót (meg a többi mindenfélét). 🙂
    Mi ezen a héten Nógrádi Gábor: Gergő öröksége című folytatásos regényének olvasására buzdítottuk főleg az 5-6.-osokat az iskolai könyvtár honlapján keresztül és személyesen is. Hetente kétszer a http://www.folytasd.hu oldalon jelennek meg az új részek, s ilyenkor már reggel jöhetnek a gépekre olvasni. Nagyon motiválja őket a nyeremény lehetősége, ezért hajlandók monitorról is olvasni!

    Holnapra sikeres versenyzést kívánok minden résztvevőnek! És persze minél kényelmesebb utat!
    Kata

  29. Bondor Erika szerint...

    2007. március 23., péntek | 09:18

    Sziasztok! Nem tudom, kinek milyen hete volt – nekem elég húzós. Egy nap sem értem haza 8 óra előtt, análl többször később…

    Most is itt ülök, az Internet Fiestán regisztrált programunk véget ért, (http://fiesta.kjmk.hu/videk/berzsenyi.htm)
    de ügyelek még, mert folynak tovább a Berzsenyis Nap programjai. Koncertek váltják egymást – szerencsére az utóbbi három egész élvezhető zenét “nyomott” 🙂

    Kicsit szomorú vagyok, mert nem sikerült nagyobb tömegben rábuzdítanom az iskolai könyvtárakat az Internet Fiestához való csatlakozásra. Zseli Klári Székesfehérvárról és Csernyánszky Zsóka Kiskunfélegyházáról viszont csatlakozott.

    Remélem, majd ők is beszámolnak a tapasztalataikról – nekem a kezdeti félelmeim nem igazolódtak be: működött a dolog. Programunk regisztrációja a http://fiesta.kjmk.hu/videk/berzsenyi.htm
    címen található.
    Nagyon ajánlom a Kék Vonal Alapítványt hasonló programokhoz: a trénereik hatékonyan bevonták a fiatalokat a webtesztelésbe.

    Az alapítvány tevékenységét (ingyenes lelkisegéy-szolgálat gyerekeknek és fiataloknak 24 éves korig) amúgy is érdemes népszerűsítenünk: hasznos, szükséges. Információs anyagot éppen tegnap postáztunk a KTE tagoknak a Hírlevéllel együtt. További információ: http://www.kek-vonal.hu

    Úgy 50-60 gyerek töltötte ki a tesztet, és még mindig vannak a gépteremben – de most már játszanak este 9-ig. Öt óra után adtam nekik egy linkajánlót, elektronikus ügyintézésről, felvételi és könyvtári információs oldalakról, a könyvtárunk számítógépes szolgáltatásairól, a Fiesta országos rendezvényeiről.

    Egy játék is van ezzel kapcsolatban a FSZEK KÖzponti Könyvtárának a honlapján, amit még március 29-ig kitöltethettek a gyerekekkel:
    http://www.fszek.hu/internet_fiesta_2007/jatek/webelek

    Vannak új témafelvetések a HUNRA blogján is, azt is érdemes követni!
    http://hunra.klog.hu

    Holnap lesz Nyíregyházán a határon túli diákok könyvtárhasználati versenye, amelyet évek óta Zsoldosné Cselényi Gyöngyi szervez a Kölcsey Giimnáziumban. Gondolom, ott többen is találkozni fogunk. Az jó lesz, csak egy bánatom van: ehhez nekem hajnali 4-kor kell felkelnem! :((

    Jó hétvégét kívánok mindenkinek!

    Erika

  30. B.Kata szerint...

    2007. március 10., szombat | 08:13

    Sziasztok! Milyen hetetek volt? Hogy viselitek ezt a pénteki szombatot? Nekünk elég zaklatottak voltak az elmúlt napok. A hét elején, mint írtam már, leendő elsőseink rajzoltak a könyvtárban, tegnap, tegnapelőtt pedig a fölöttünk levő matekterembe vitték innen a netet – két nagyon kedves fiatalember fúrt és faragott két napon keresztül… Érkeznek a városi könyvtárhasználati vetélkedő első fordulós feladatai, s végre kiraktuk a “fabatkás” új könyveket is. Ha érdekel benneteket, hogy miket, nézztek rá a honlapunkra:
    http://www.jgypk.u-szeged.hu/gyakorlo-konyvtar .
    Kellemes maradék hétvégét mindenkinek! Kata

  31. anna szerint...

    2007. március 09., péntek | 09:49

    Dolgozom az oldal “képén”, de még csak idáig jutottam! ((:
    A szerkesztőben már megfordította a hozzászólások sorrendjét, de itt még nem! Bárkinek van jó tanácsa, örömmel veszem!

    Szép napot:
    anna

  32. Dr. Juhászné Belle Zsuzsa szerint...

    2007. március 07., szerda | 10:11

    Örülök NEktek! Remélem sok kellemes dolgot fogok olvasni és kevesebb kesergést!Üdv: Zsú

  33. B.Kata szerint...

    2007. március 06., kedd | 19:45

    Anna, ez (is) jó ötlet! Van itt néhány elég meredek blog is, ahogy elnézem! 🙂

  34. picidz szerint...

    2007. március 06., kedd | 15:01

    Érdekes, hogy bár ritkán írok, körülbelül a bejegyzéssel egyidőben indult el a blog.

    Ha megnézitek az enyémet:

    librarian.blog.hu

    azt hiszem, érthető lesz, miért is lepődtem meg kicsit. 🙂

    Sok sikert.

  35. anna szerint...

    2007. március 06., kedd | 14:54

    Hogy még tovább népszerűsítsem magunkat, küldtem egy link ajánlót a blog.lap.hu oldalra! Ha elfogadják, akkor a tematikus linkek között is ott leszünk, kívülről is ránk találhatnak!

    Mindenkinek kívánom, hogy találjon időt arra, hogy sétáljon egyet ebben a szép napsütésben.(:

  36. Bogyó Kata szerint...

    2007. március 06., kedd | 13:13

    Sziasztok! Furcsa napom van: vendég vagyok saját könyvtáramban!:( Leendő elsőseink játékos képességfelmérése zajlik most nálunk. Az a legrosszabb az egészben, hogy el kell küldenünk az olvasóinkat, akik nem nagyon értik, hogy ők most miért nem jöhetnek olvasni, tanulni, gépezni… Na de a kicsik édesek, holnap meg minden visszatér a régi mederbe – és a nap is gyönyörűen süt! Szép napot nektek is!
    Kata

  37. anna szerint...

    2007. március 06., kedd | 08:58

    … azt még nem tudom, hogy meg lehet-e fordítani a hozzászólások sorrendjét – ezt a “szakmát” még most tanulom ((: De azt látom, hogy oldalt a “friss topikok”-ban az utolsó írás olvasható!

    szép napot mindenkinek:
    anna

  38. Bondor Erika szerint...

    2007. március 05., hétfő | 13:54

    Anna, az jutott még eszembe, hogy meg lehetne fordítani valahogy az üzenetek sorrendjét? Hogy mindig a legutolsó hozzászólás legyen felül.

    Praktikusabb lenne azoknak, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a blogot…

    Üdvözlettel, Erika

  39. Bondor Erika szerint...

    2007. március 05., hétfő | 13:49

    Örülök, hogy saját blogunk lett immár! Köszönjük, Anna, a levelezőlista után – hogy még ezt is… 🙂

    A mai napom öröme: meghaladta a 200 főt az iWiW-en a BDG Könyvtárának ismeretségi köre. És ami még ennél is jobb: a “való világban” is reggel óta folyamatosan nyitogatják ránk az ajtót – vagyis kellünk! És talán ez a munkánk igazi értelme…

    Mindenkinek hasonlóan szép, forgalmas napot kívánok!

    Bondor Erika

  40. zsoka szerint...

    2007. március 02., péntek | 14:46

    Dícsérj meg Anna! Sikerült!!!
    Nagyon elfáradtam a héten, jó , szép, pihentető hétvégét mindenkinek.
    zsoka

  41. zsoka szerint...

    2007. március 02., péntek | 14:44

    Nem olyan könnyű ez az új módi!!! Mármint a kapcsolatfelvétel!
    zsoka

  42. Kiss Erzsébet szerint...

    2007. március 02., péntek | 12:48

    Sok sikert hozzá. (-:

  43. KönyvtárosTanár szerint...

    2007. március 02., péntek | 11:53

    Kedves Terike!
    Köszöntelek elős hozzászólóként!
    Sajnálom, hogy ilyen szomorú ez a nap számodra.
    Az üzenetek meg egyszer célbaérnek(:
    Szép napot neked!
    anna

  44. Hegedős Mihályné (Terike) szerint...

    2007. március 02., péntek | 10:53

    További szép napot kívánok mindenkinek, bár nekem ez a nap nagyon szomorú, mert 10 éve halt meg szeretett társam, uram, akivel jóban-rosszban is könnyebb volt az életem, mint most. Jelenleg egy vetélkedő zajlik,
    csapatverseny és összetett, közben kölcsönzök és üzengetek, bár nem tudom, hogy van-e értelme. További szép napot mindenkinek! Terike

Szólj hozzá!

*