Rajtunk több álhír ki nem fog!

Tegnap izgalmas és gondolatébresztő előadásokat hallgattunk meg az Országos Széchényi Könyvtárban a Könyvtárak és a hiteles tájékoztatás avagy mit tehetünk az álhírek terjedése ellen c. konferenciánkon.

Gerencsér Judit elnök asszony köszöntőjét követően kezdetét vették az előadások.

dr. Nyakas Levente Információs krízis? – Az Európai Unió válaszai a dezinformáció jelenségére, különös tekintettel a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódexre c. előadásában az információs krízisről beszélt, és annak lehetséges okait elemezte. Rámutatott, hogy a tradiconionális sajtó és a média elveszítette napjainkra a hatalmát a tájékoztatás területén, és ezt átvették a közösségi média felületei, ahol nincs szerkesztői felelősség. A helyzet kezelésére az EU Dezinformációs Kódexet hozott létre, ennek szabályozási területeit ismertette a konferencia résztvevőivel

A prezentáció itt érhető el pdf-ben.

Dr. habil Szűts Zoltán Sok Vélemény közt elvész az információ – Hírfogyasztás az interneten a 21. században, A közösségi média és az álhírek c. előadásában elmondta, hogy a tapasztalati tanulás hiányában szenvedünk, és a közösségi médiából tájékozódunk csak. Rámutatott, hogy mennyire a külsőségek vezérelnek minket a információk megszerzése során – ha valami elég jól néz ki, elhisszük, hogy úgy van. Kiemelte, hogy narratívák csatájában élünk, és a vélemény fontosabbá vált a tényeknél.
A prezentáció itt érhető el pdf-ben.
Dr. Kenyeres Attila Zoltán Álhírek és adathalász átverések hálójában – hogyan törjünk ki belőle c. előadásában adathalász csalásokat mutatott be, és megosztotta velünk a kérdőívét, melyben a könyvtárosok körében vizsgálja, mennyire ismerik fel az álhíreket és az adathalász csalásokat, és felkészített minket, hogy miként szűrjük ki a hamis információkat.
Az előadása itt érhető el pdf-ben.
Farkas Ferenc „Egy A Valóság, ezer a ruhája” – A könyvtárak információs, edukációs, innovációs gyakorlatai és lehetőségei álhírek terjedése ellen c. előadásában az álhírek eredetét és történelmi hátterét és ismertette. A könyvtárosok felelősségéről és lehetőségeiről beszélt, hogy a kritikus gondolkodás miként szállhat szembe a szakma az álhírekkel.
Az előadás itt érhető el pdf-ben.
Délután folytatódott a Könyvtárak és a hiteles tájékoztatás avagy mit tehetünk az álhírek terjedése ellen c. a rendezvényünk a workshop részével. Akik velünk maradtak, izgalmas gyakorlatokon keresztül kaptak betekintést, miként ismerhetik fel és kerülhetik el az átveréseket és a fake news-okat.
Fotókat lentebb, valamint a facebook oldalunkon találnak!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Oros Sándor profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe