Füzéki István Emlékérem 2023

2023-ban a kuratórium Nagy Zoltánnak ítélte oda a kuratórium a díjat. Nagy Zoltán az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott munkatársa és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Könyvtárosok Szekciójának tiszteletbeli elnöke.

Könyvtári közéletünk újabb ünnepi és megható eseményére került sor 2023. október 24-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az MKE és dr. Füzéki Bálint 2002-ben alapította meg a Füzéki István Emlékérem díjat, amelyet minden éven egy kiemelkedő életpályát, szakmai-közéleti tevékenységet magáénak tudó könyvtáros kolléga számára ítélünk oda. Füzéki István fiatal könyvtáros volt, a KSH munkatársa, az 1956-os forradalom idején az egyetemi nemzetőrzászlóalj tagja – mártírhalált halt, a szovjetek végezték ki. A nemzet könyvtárában egy márványtábla őrzi emlékét.

 

A díj alapítását testvére, dr. Füzéki Bálint és Papp István kezdeményezte, az odaítélés módját az egyesülettel közösen alakították ki: eszerint a Magyar Könyvtárosok Egyesületének delegáltja és korábbi évi díjazottja alkotják az odaítélésről döntő kuratóriumot. Az elismerésre javaslatot tehetnek az egyesület szervezetei, az elnökség és a kuratórium tagjai. Az ünnepélyes díjátadó összekapcsolódik az októberi forradalomról szóló megemlékezéssel és Füzéki István emléktáblájának megkoszorúzásával.

 

2023-ban a kuratórium Nagy Zoltánnak ítélte oda a kuratórium a díjat. Nagy Zoltán az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott munkatársa és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Könyvtárosok Szekciójának tiszteletbeli elnöke. Egyesületi tagjaink, könyvtáros kollégák számára igazi példakép és mentor. Nagy Zoltán neve összeforrott a kulturális szakterület megújításával sok tekintetben és a kulturális örökségünk megőrzésének szakmai tevékenységének úttörő tevékenységével a mikrofilmek és a digitalizálás területén. Egy nagyon gazdag, kimagasló eredményeket felmutató és kivételes életút igazi összegzése a Füzéki István Emlékérem odaítélése Nagy Zoltán számára.

 

A díjat Nagy Zoltán számára Gerencsér Judit, az MKE elnöke és Kiss Gábor, a kuratórium vezetője adta át. Az ünnepségen dr. Füzéki Bálint is részt vett, a korábbi évek díjazottjai közül is többen megjelentek. Megtisztelte az ünnepséget jelenlétével Lénárt Judit, az OSZK üzemeltetési és gazdasági főigazgató-helyettese és Kálmán Rita, a KSH könyvtárának főigazgatója. A díjátadó előtt közösen megkoszorúztuk Füzéki István emléktábláját, majd a megemlékezés és az ünnepség egy jó hangulatú baráti beszélgetéssel és ünnepléssel zárult minden résztvevő nagy örömére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe