Emléktábla avatás Dr. Czeke Marianne-nak, az első magyar könyvtárosnőnek

Mindannyian rohanunk valahova. Kultúránk hétköznapjait alapvetően határozza meg a gyorsaság, amely miatt sokszor észre sem vesszük azt, ami körülvesz minket. Ilyen az utca formáiba bújó esztétikum, a házfalakban élő történetek, amelyeknek nyomai nem csupán a golyónyomokban vagy az omló vakolatban, hanem emléktáblákban is élnek, amelyek úgy simulnak a térbe, hogy közben állítást is tesznek arról.

 

Az emléktáblák összessége ugyanannyira rajzolja városainkat, mint városaink történetei, amelyeket olykor emléktáblákba, az emlékezés lehetséges helyeibe írunk. Az emléktábla avatása egyet jelent az emlékezet koszorúzhatóvá és tapinthatóvá tételével. Czeke Marianne emléktáblája egyszerre jelöli a személyt, aki birtokolja saját történetét; és a közösséget, amely elbeszéléseken keresztül birtokolja Czeke Mariannét: az irodalomtörténészt, a bibliográfust, a könyvtárost, a Shakespeare-szakértőt, a fordítót.

 

2023. október 18-án Biczó Zalán győri egyetemi könyvtáros kezdeményezésére Sopronban, Dr. Czeke Marianne-nak, az első magyar könyvtárosnőnek, emléktáblát avattunk születésének 150. évfordulóján.

 

Czeke Marianne egész életében arra törekedett, hogy munkássága szervesen kapcsolódjon a körülötte zajló élethez és a mindenkori eszmeáramlatokhoz, ezért értette önmaga világba vetettségét. Nőként és könyvtárosként is példaértékű életút az övé, hiszen képes volt beépíteni szakmájába azt, amit a világban tapasztalt. Olyan könyvtáros életpálya az övé, amelyben a világ értelmezése a szakmaiság minimuma. Erre is emlékeztet bennünket az október 18-án felavatott emléktábla.  Bízunk benne, hogy a kezdeményezés nem csupán méltó mementója dr. Czeke Marianne könyvtárosnak, hanem számos fiatal kollégát inspirál majd. Hagyatéka, személyisége, elhivatottsága nőként és könyvtárosként is példaértékű hazánkban és külföldön egyaránt.

 

A Soproni Evangélikus Egyházközség könyvtárában a mai ünnepi eseményen szakmai előadással mutatta be és méltatta Dr. Czeke Marianne kiváló szakmai munkásságát, életútját és kimagasló szerepét a könyvtártudomány területén

Gráberné Bősze Klára és dr. Fabó Edit.

 

Az emléktábla avatás alkalmából köszöntő beszédet tartott Dr. Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere és Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke.

 

Nagy öröm számunkra, hogy az emléktábla elkészítésében, elhelyezésében és dr. Czeke Marianne munkásságának méltó emlék állításában a Magyar Könyvtárosok Egyesülete is szerepet vállalhatott.

 

Hírek az eseményről:

https://www.facebook.com/100068948242197/posts/pfbid0o1gMEHVnWjaDWon6SYLGc9QXxXJzfza7T9aazDzoHGVmqAMAgML3cdDnB1xMvjk2l

 

https://www.kisalfold.hu/helyi-kultura/2023/10/az-elso-magyar-konyvtarosnore-emlekeztek-sopronban-fotok?fbclid=IwAR3Qe-C7akTif0gZFobCs5YZLKTRhpQ1wsJVaq1VasxNjK6jK5x3wp6UU2A

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02PCPW3ii94Y4MrrsLyWZoCEiVwzfc8F37sK3ESBHknDox1eE9UkcTvhm9RnpPTssil&id=100064873029585

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02Wf5YigyDGECCrGBaHmP91MGzLsA4yaqXJmxyq7nNy1SoWf7xBRA5hYtNfoVTw3N6l&id=100063836532160

 

Emléktábla az első magyar könyvtárosnőnek – Kisalföld 2023. 10.19.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Oros Sándor profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe