Elhunyt Papp István

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége megrendülten értesíti az egyesület tagjait, hogy 2023. október 20-án, életének 92. évében elhunyt Papp István, a magyar könyvtárügy kiválósága, „nagy öregje”, nagy tudású pályatársunk és kedves barátunk.

 

Papp István 1931-ben született Zalaegerszegen.

Ottani, majd pannonhalmi és győri iskolái után került az ELTE BTK könyvtár szakára, ahol 1956-ban szerzett diplomát. Könyvtárosi munkáját Zala megyében kezdte, majd a Pest megyei könyvtárban folytatta. 1959-ben került az OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központ (KMK) Oktatási osztályára, ahol a középfokú könyvtárosképzésben és oktatási anyagok készítésében kapott feladatokat. 1962-től az OSZK igazgatási osztályának helyettes vezetője, majd 1965-től a Művelődésügyi Minisztériumban főelőadó a könyvtári osztályon. 1969-ben nevezték ki a KMK igazgatójává, az intézményt 1982-ig vezette. A KMK legendás időszakot élt meg irányítása alatt. 1982 és 1985 között az Országos Könyvtárügyi Tanács (OKT) titkára volt. 1985-től 1998-ig – nyugdíjba vonulásáig – a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgató-helyettese. Az ő nevéhez fűződik a Központi Könyvtár épületének rekonstrukciója és megújítása.

 

 

 

Fontos szakmai teendői mellett mindig kedves terepét jelentette az egyesületi élet. A Magyar Könyvtárosok Egyesületében 1965-től egy ciklusban, majd 1972-től több cikluson át folyamatosan az elnökség tagja volt. 1990 és 1994 között a főtitkári tisztséget töltötte be. A rendszerváltást követően – az egyesületek újraalakulásának időszakában – sikerrel menedzselte az MKE ügyeit, és mindig igen sokat tett az MKE nemzetközi kapcsolatainak az építéséért, egyebek között azzal, hogy Magyarországot képviselte az IFLA-ban (a közkönyvtári és a könyvtárépítészeti szekcióban, az IFLA Journal szerkesztőjeként stb.), és igen jó kapcsolatokat alakított ki a szomszéd országok egyesületeivel. Főtitkári megbízását követően 1994-től ismét elnökségi tagként vett részt az elnökség munkájában. 2014-ben az MKE Társadalomtudományi szekciójának tiszteletbeli tagja lett.

 

Horváth Tiborral közösen értő, gondos és inspiráló szerkesztője volt a Könyvtárosok kézikönyve öt kötetének (Osiris, 1999–2003). Kezdeményezésére és áldozatos munkájának köszönhetően készült el A magyar könyvtárosság etikai kódexe (Könyvtári Intézet, 2006).

Néhány a kitüntetései közül: Szabó Ervin-emlékérem (1981), MKE-emlékérem (1985), Széchényi Ferenc díj (2000), Füzéki István-emlékérem (2005).

 

Amikor 2021-ben 90. születésnapját ünnepelte, az MKE a jeles alkalomra – a szintén 90 éves Katsányi Sándorral közös – ünnepi kötetet adott ki tiszteletére, ezzel tisztelegve szakmai és emberi teljesítménye előtt. A kötet címe Publicum meritorum praemium, azaz az „érdemek nyilvános jutalma”, a Szent István-rend jelmondata. Barátai, tisztelői és egykori munkatársai írtak benne köszöntőket, visszaemlékezéseket, elemzéseket, tanulmányokat fontos szakmai témákról. A mű elektronikus változatában (a MEK-ben és a REAL-ban) szerepel életmű-bibliográfiája is, amelyből képet kaphatunk gazdag publikálási tevékenységéről. Szakfolyóiratok és egyéb kiadványok szerkesztőjeként is kiváló, igényes munkát végzett.

Fejet hajtva búcsúznak tőle: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége és tagsága, korábbi munkatársai és barátai. Temetésére szűk családi körben kerül sor. A szakma januárban készül megemlékezni a munkásságáról.

Nyugodjék békében! Emlékét szívünkben és lelkünkben megőrizzük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Oros Sándor profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe