Maela Rakočević Uvodić

1977-ben született Zágrábban, Horvátországban. 1998 óta dolgozik a Zágrábi Városi Könyvtárban, először könyvtári asszisztensként, majd könyvtári mesterfokozata megszerzése után a Városi Könyvtár gyermek- és ifjúsági könyvtárának AV- és multimédia-részlegében. 2014 óta tagja a Horvát Könyvtárosok Egyesülete keretében annak a bizottságnak, amely a fogyatékkal élő és speciális igényű emberek könyvtári ellátásával foglalkozik. 2017 óta tagja az IFLA megfelelő szekciójának (IFLA Library Services to People with Special Needs Section).

Felemeli a szavát annak érdekében, hogy a könyvtárosok rendelkezzenek a szükséges kompetenciákkal ahhoz, hogy a befogadás, az egyenlő bánásmód, az elérhetőség és a sokszínűség érvényesítésével mindenki számára elérhetővé tegyék a könyvtári szolgáltatásokat.

Az egyik szerzője az IFLA elérhetőségi irányelveinek, valamint kulcsszerepet vállalt az IFLA siketek, nagyothallók és siketvakok könyvtári ellátásáról szóló irányelveinek megalkotásában.

2022-ben az ENSZ gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkozó részlege (UN DESA) felkérte, hogy végezzen világfelmérést a fogyatékkal élők hozzáférését és tájékozódását támogató könyvtárpolitikai kezdeményezésekről és gyakorlatról. A felmérési eredményekről 2023 júniusában adja közre jelentését az ENSZ.

 

Előadásának címe az MKE 2023. március 29-i konferenciáján:

Sokszínűség, egyenlő bánásmód, befogadás és elérhetőség. A terminológiától a sikeres gyakorlatig

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Oros Sándor profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe