FELHÍVÁS a Füzéki István Emlékérem díjra történő jelölésre

A díjat az Alapító Okirattal összhangban hagyományosan ősszel, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó, OSZK-ban megtartott ünnepség keretében adjuk át.

A Füzéki István Emlékérem díjat Dr. Füzéki Bálint 2002-ben hármas célból alapította:

 • hogy emléket állítson mindazon könyvtárosok tiszteletére, akik részt vettek az 1956-os forradalomban és szabadságharcban
 • hogy emléket állítson testvére, Füzéki István (1934–1956) tiszteletére, aki 1956-ban a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat könyvtárosa volt, s aki hősi halált halt az egyetemi nemzetőrség harcosaként
 • hogy a díjjal a testvére által olyannyira szeretett, s tragikusan rövid ideig művelt könyvtáros szakma legkiválóbbjai évről-évre elismerést nyerjenek

Dr. Füzéki Bálint a Magyar Könyvtárosok Egyesületét kérte fel arra, hogy legyen gondozója, működtetője a díj odaítélésének, és  évről-évre válassza ki azt a személyt, aki a díjra érdemes. A díjat 5 tagú kuratórium ítéli oda.

Jelöltet állíthat: minden MKE szervezet, társult szervezet (1 főt), az MKE elnökség (1 főt), a kuratórium tagja (1 főt).

Egy jelöltet több jelöltállító is támogathat.

A jelölést papíron és vele azonos elektronikus változatban 2020. október 15-ig kell az MKE titkárságra benyújtani. Nincs erre a célra jelölési űrlap – a jelöltállító adja meg saját nevét és elérhetőségét, nevezze meg a jelöltet és annak elérhetőségeit (lakcím, munkahely, telefon, e-mail) valamint csatoljon egy maximum 1 oldalas indoklást és egy legfeljebb 300 karakteres rövid indoklást.

Jelölt lehet: Az a könyvtáros (esetleg csoport), aki a jelöltállító véleménye szerint a megelőző évben vagy években a legtöbbet tette/kiemelkedő teljesítményt nyújtott a könyvtári szolgáltatások és/vagy tudományok terén és aki tetteivel, életművével méltóképpen illeszkedik Füzéki István szellemiségéhez.

A díjról további információ olvasható az MKE honlapon: http://mke.info.hu/tevekenysege/dijak/mke-dijak/fuzeki-istvan-emlekerem/ illetve a magyar nyelvű Wikipédián.

Felhívom az MKE szervezeteket, társult szervezeteket és valamennyi jelölő személyt, hogy széles körben, akár a nem MKE tagok és az olvasók véleményének figyelembe vételével is alakítsák ki álláspontjukat és a megadott határidőben tegyenek javaslatot a díjazni kívánt személyre. A díj elismerés a kollégának, elismerés a szakmának, fokmérője önbecsülésünknek. Várjuk a jelöléseket.

Üdvözlettel:

Kiss Gábor

alelnök

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe