A Füzéki István-emlékérem idei díjazottja: Dr. Dörnyei Sándor

Emlékezzünk együtt!

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete együttműködő partnereivel, az Országos Széchényi Könyvtárral, a Könyvtári Intézettel és a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárával 2017. október 24-én, szerdán délután 14.00-kor ünnepi megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. Ünnepköszöntő gondolataival Eörsi László, az 1956-os Intézet munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. Gondolatait “1956 közszelleme” címmel foglalta össze.

Ezt követően Fehér Miklós, az ünnepség házigazdája, a Könyvtári Intézet igazgatója részleteket olvasott fel a Füzéki Bálint által összeállított és az ünnepség keretében az Országos Széchényi Könyvtár részére átadott értelmező szótárból, mely elektronikus kéziratban az 50-es évek gyakran használt, korra jellemző, elsősorban a politikai életet bemutató kifejezéseit tartalmazza. Hosszú évek munkája, érlelő gondossága jelenik meg a kéziratban. Majd következett a Füzéki István-emlékérem díj átadása.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete által működtetett díjat Dr. Füzéki Bálint, Füzéki István testvére 2002-ben abból a célból alapította, hogy ezzel emléket állítson

 • mindazon könyvtárosok tiszteletére, akik részt vettek az 1956-os forradalomban és szabadságharcban, valamint
 • Füzéki István (1934–1956) tiszteletére, aki 1956-ban a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat könyvtárosa volt, s aki hősi halált halt az egyetemi nemzetőrség harcosaként.

Az alapító Dr. Füzéki Bálintnak azonban nemcsak ezek voltak a céljai. Szerette volna, ha a díjjal a testvére által olyannyira szeretett, s tragikusan rövid ideig művel könyvtáros szakma legkiválóbbjai is évről évre elismerést nyernének. Ennek az elismerésnek a megtestesítője a Füzéki István-emlékérem díj. Bejelentésre került, hogy a Füzéki István-emlékérem díj 2018. évi kitüntetettje dr. Dörnyei Sándor bibliothecarius emeritus, az 1956-os tevékenységért meghurcolt könyvtörténész, bibliográfus, akit Pogány György laudált.

Ezt követően koszorúzással emlékeztünk Füzéki István kollégánkra, akit bátor kiállásáért a szovjet csapatok kivégeztek.

A rendezvény helyszíne: Az Országos Széchényi Könyvtár V. emeleti tárgyalóterme, és a Füzéki István emléktábla előtti tér volt.

Az esemény képekben (Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldala)

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe