Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért

Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért címmel a Magyar Könyvtárosok Egyesülete – az NKA támogatásával – szemináriumot rendezett az ENSZ Fenntartható fejlődési célokkal (angol rövidítéssel: SDG-kkel) kapcsolatos könyvtári lehetőségekről, a könyvtári érdekérvényesítésről. A szeminárium helyszíne: az Országos Széchényi Könyvtár volt. Időpontja: 2017. november 22.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége szisztematikus munkával törekszik arra, hogy az egyesületi erőforrásokat, kapacitásokat a mindennapi egyesületi élet operatív tennivalóinak ellátásán túl olyan témák kimunkálására, feldolgozására szánja, mellyel kapcsolódni tud világ trendekhez, az IFLA törekvésekhez, a könyvtárosság jövőjét alapjaiban érintő kérdésekhez. Az ENSZ fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatos tennivalók – a szeminárium végére minden résztvevő számára világossá vált, hogy nem könyvtári lehetőségekről, hanem tényleges könyvtári tennivalókról kell, beszéljünk – feldolgozása ezt a célkitűzést messzemenően szolgálta.

A 2017. augusztus 17-25. között Wroclawban megrendezett 83. IFLA konferencia is foglalkozott az ENSZ SDG-jeinek könyvtári támogatásával. A szeminárium ötlete és módszertana is az IFLA ezirányú tevékenységére reflektált, de természetesen adaptálva a hazai gyakorlatra, a témával kapcsolatos eddigi könyvtári, könyvtárosi ismeretekre. A szeminárium megvalósításával az MKE elnöksége elsődleges célként a szakma képviselőinek érzékenyítését tűzte ki maga elé. További cél volt a kapcsolatfelvétel a téma hazai képviselőivel, nem könyvtáros partnereivel annak láttatása érdekében, hogy jelezhessük, a hazai könyvtáros társadalom felelősséget érez Földünk fenntartható jövőjéért, képes és kész együttműködni a társadalmi szereplőkkel és cselekedni a kimunkált fejlesztési célok megvalósításáért. Meg kell jegyezni, hogy előadóink a könyvtárak társadalmi felelősségéről és szerepvállalásáról igen komoly elismeréssel szóltak!

A szeminárium keretei az MKE tagszervezetek delegálása útján 40 fő részvételét tették lehetővé a programon, mely 10 órakor rövid, de nagyon tudatosan felépített előadássorozattal indult. Ezek az előadások szükségesek voltak annak megalapozására, hogy minden résztvevő azonos ismeretek mentén legyen képes továbbgondolni a teendőket. Előadónk volt Kőrösi Csaba igazgató, Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága, Köztársasági Elnöki Hivatal, aki az SDG-k kidolgozása idején a felelős ENSZ bizottság társelnöke volt, ilyen módon az SDG-k nemzetközileg is legavatottabb szakértője, dr. Kuntár Tamás főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Dr. Gellér Zita Márta vezető stratégiai koordinátor, Földművelésügyi Minisztérium, Barátné dr. Hajdu Ágnes MKE elnök, Lükőné Őrsi Gabriella főigazgatóhelyettes, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Ramháb Mária elnök, IKSZ, Kovácsné Koreny Ágnes főigazgatóhelyettes, FSZEK. A résztvevők megismerkedhettek a 17 SDG-vel, ennek 169 alprojektjével, azokkal a kihívásokkal, melyekre az SDG-k reagálnak, valamint azokkal a hazai könyvtári gyakorlatokkal, melyek már példaként állhatnak előttünk a fenntartható fejlődési célok megvalósításában. Az első négy előadást csoportmunka követte, s ezt követően előadás és csoportmunka váltotta egymást. A témafeldolgozás ezen módszertana igen hatásosnak bizonyult. A fárasztó munkanap ellenére a résztvevők folyamatosan aktívak maradtak. Szinte mindenki szerepet is kapott, hiszen a csoportmunka eredményeit egymásnak prezentáltuk, ezzel is tágítva az ismereteinket. A résztvevők nemcsak élménnyel gazdagodtak, de vállalták, hogy a megszerzett ismereteket alkalmazva jó gyakorlatokat gyűjtenek az egyes SDG-k könyvtári támogatásához.

A szeminárium tehát nem lezárt, hanem éppen megnyitott egy közös gondolkodási, együttműködési folyamatot, tudtuk meg Barátné dr. Hajdu Ágnestől, a program főszervezőjétől és egyben a szemináriumi munka vezetőjétől, mely folyamatról e rövid helyzetjelentés mellett részletes tartalmi beszámolóval is tájékoztatni fogjuk az érdeklődő kollégákat.

Fotók a rendezvényről >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe